fredag 18 oktober 2013

Das Testament des Dr. MabuseTitel: Das Testament des Dr. Mabuse / Doktor Mabuses testamente
Genre: Kriminalare/Mysterium/Fantasy
Land: Tyskland
År: 1933
Regi: Fritz Lang
I rollerna: Gustav Diessl, Wera Liessem, Otto Wernicke, Oscar Beregi Sr.

Handling: Den fruktade doktor Mabuse ligger som i koma på ett sinnessjukhus. Ändå skakas Tyskland i sina grundvalar av ett "ondskans imperium" som Mabuses överman, kommissarie Lohmann, märker bär doktorns kännetecken.

Omdöme: Detta kom att bli Fritz Langs första film efter M (1931), hans andra ljudfilm och den sista filmen han gjorde i Tyskland innan han via Frankrike tog sig till USA där hans karriär sedan fortsatte. Orsaken till att han lämnade Tyskland var enligt honom själv att han blev kallad till ett möte med propagandaministern Joseph Goebbels kort efter att Hitler kom till makten. Goebbels hade då sagt till Lang att de ville att han skulle göra film åt nazisterna. Detta fick honom att lämna Tyskland. Filmen förbjöds sedermera av nazisterna då man tyckte den visade att "en grupp bestämda människor skulle kunna störta vilken regering som helst med våld".Filmen är en uppföljare, en fortsättning, på Langs film Dr. Mabuse, der Spieler (1922). Givetvis hade det varit att föredra att ha sett den först, men man förstår hur det mesta ligger till. Däremot vet man inte riktigt vad Dr. Mabuse ställt till med tidigare. Att han är en fruktad ärkeskurk förstår man dock och att han både är ett kriminellt geni och har förmågan att hypnotisera andra blir uppenbart.Dr. Mabuse är en ganska cool karaktär. Han är en äldre man med långt, vitt hår som inte behöver säga så mycket för att han ska få som han vill. Men filmen har flera bra karaktärer där favoriten nog ändå är poliskommissarie Lohmann. Han spelas av Otto Wernicke som har en skön stil som både är bestämd, överlägsen och fylld med humor. Karaktären och skådespelaren dök upp redan i tidigare nämnda M.Filmen funkar nog som bäst när mysteriet kring Dr. Mabuse och hans organisation håller på att nystas upp. Hur är det möjligt att han kan styra brottsorganisationen när han sitter inspärrad på ett mentalsjukhus? Något som inte riktigt funkar, även om det inte heller är dåligt, är när man slänger in en del övernaturliga inslag. Lang erkände senare att om han hade fått göra om filmen hade han tagit bort de övernaturliga scenerna. Filmen är annars på det stora hela realistisk och påminner en del om amerikanska gangster- och kriminalfilmer.Jag gillar faktiskt själva idén. Den är inte alls dum när man tänker sig en brottsorganisation som sätter skräck i hela Tyskland med diverse välplanerade brott, som juvelkupper, bankrån, men även terroristaktioner i form av anlagda bränder och explosioner på kemiska anläggningar. Fast ska man vara lite kritisk så känns filmen lite för lång med sina två timmar. Det händer inte alltid så mycket och när man avslöjat hur det ligger till med vem som ligger bakom så har man fortfarande runt en halvtimme kvar att fylla ut.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.9

---

Självklart har Henke också sett filmen.

Jojjenito har skrivit så här om filmen tidigare.

Imorgon fortsätter givetvis temat.

4 kommentarer:

 1. Kan inte invända mot något av det du säger, definitivt för lång. Men jag gillade den galne underhuggaren som sjunger för sig själv. Då är man galen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Hahaha, du syftar på poliskommisarie Lohmanns före detta kollega? Ja, honom fick de inte ut mycket från.

   Ville gärna se filmen och även om jag inte blev direkt besviken så hade jag hoppats på lite mer.

   Radera
 2. Vi tycker väldigt lika om denna.

  Men jag störde mig inte på spökena. Jag såg dem som rena hjärnspöken som framkallats av skräck respektive suggestion (eller hypnos).

  Lohmann var cool.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, jag märkte det. Verkar som vi alla tre tyckte den var ok/bra, men inte jättebra.

   Nej, jag störde mig egentligen inte så mycket på spökena. Däremot kunde de tonats ner lite och inte använts så ofta. Men Dr. Mabuse som spöke såg häftig ut, haha.

   Lohmann var stjärnan, helt klart. Riktigt skön karaktär och det var ju kul att han togs direkt från M (vilket jag inte alls kom ihåg då jag såg filmen för så länge sen).

   Radera