lördag 19 oktober 2013

Design for Living



Titel: Design for Living / Oss gentlemän emellan
Genre: Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1933
Regi: Ernst Lubitsch
I rollerna: Fredric March, Gary Cooper, Miriam Hopkins, Edward Everett Horton

Handling: Konstnären George Curtis och pjäsförfattaren Tom Chambers delar lägenhet i Paris och blir bägge två förälskade i den levnadsglada Gilda Farrell. Hon kan inte bestämma sig för vem av dem som hon vill ha och flyttar därför in tillsammans med dem.

Omdöme: I Ernst Lubitsch-filmen Trouble in Paradise (1932) behandlade man ett triangeldrama mellan en man och två kvinnor. I den här filmen bjuds man på ytterligare ett triangeldrama, men den här gången är det istället en kvinna och två män. De två männen är vänner, den ena konstnär, den andra pjäsförfattare. De är inte särskilt framgångsrika, men ändå duktiga. Kvinnan tecknar åt en reklambyrå, men hennes mål blir att hjälpa de två männen, samtidigt som hon försöker välja vem av dem hon vill vara med.



Gary Cooper och Fredric March Oscarsnominerades under sin karriär fem gånger vardera, och båda vann två gånger. Tillsammans borde de vara dynamit och blondinen Miriam Hopkins borde vara perfekt som den som vinner deras hjärtan. Men något stämmer inte redan från början. Det känns väldigt teatraliskt när de tre är tillsammans och liksom spelar inför varandra. Det är förvisso inte så konstigt att det blir lite teatraliskt när det baseras på en pjäs, men det tar ifrån en del av upplevelsen i det här fallet. Filmen lär dock inte ha mycket gemensamt med pjäsen då endast några få repliker återanvänts.



Filmen går in i ett nytt stadium när en av männen får ett attraktivt jobb i London och lämnar då sina två vänner i Paris. Men särskilt mycket bättre blir det inte. Det är tråkigt att konstatera att det här inte riktigt funkar. Det finns inte mycket glädje, ingen speciell humor som går hem, ingen värme mellan karaktärerna och inte heller de tre det handlar om är särskilt sympatiska.



Vet inte om Lubitsch tappat sin "touch" eller vad det beror på, men i jämförelse med nämnda Trouble in Paradise så är det mesta som bortblåst här. Kanske beror det på manuset, men mycket faller även på regissören i det här fallet. Tycker annars både Fredric March och Gary Cooper sköter sig helt ok, men det blir för tillgjort och inte så naturligt som man hade velat. Miriam Hopkins däremot är det svagaste kortet då hon har en tendens att spela över, även om det inte är så farligt längre in. Alla tre har materialet att skylla på, så enkelt är det.



En besvikelse, helt klart. Det finns faktiskt inte mycket att ta med sig från den här historien. Att man anspelar på en del vågade ämnen som sex är förvisso lite kul i en så tidig film. Hays-kontoret, som ansvarade för vad som fick och inte fick visas på den här tiden, gillade inte alls antydningarna, men lät det passera. Året efter blev det dock strängare och filmen fick ingen åldersgräns och förbjöds när den skulle ha nypremiär (vilket var populärt på den här tiden).

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.5

---

Förhoppningsvis gillade Henke sin film mer, komediklassikern The Thin Man.

Temat fortsätter med nya intressanta filmer imorgon.

2 kommentarer:

  1. Asch då vilken osis, old fellow. Jag tror att denna film nämndes i positiva ordalag på vår senaste träff med Filmspanarna så jag trodde och hoppades på att den skulle vara bra, mycket bra.

    Nåväl, detta projekt ger och tar, det är nästan som ett lotteri. Jag var kanske den som drog vinstlotten just för dagens filmer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Ingen fara, det är som du säger lite av ett lotteri. Man vet aldrig vad man får, men det känns inte som bortkastad tid vad man än ser. Alla har ju något av värde och jag kan inte säga att man ska hålla sig borta från denna eller någon annan film i temat. Men i detta fall funkade det inte riktigt i mitt tycke.

      Radera