söndag 20 oktober 2013

Dinner at EightTitel: Dinner at Eight / Middag kl 8
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 1933
Regi: George Cukor
I rollerna: Lionel Barrymore, Marie Dressler, John Barrymore, Jean Harlow

Handling: Millicent och Oliver Jordan ska hålla en middag för noggrant utvalda gäster från societeten. Middagen äger rum om en vecka, men planerna är i full gång och innan det är dags för middagen visar det sig att värden och gästerna alla har en hel del att tänka på.

Omdöme: En middagsbjudning för societeten, hur roligt kan det bli? Det var något jag ville ta reda på. Det blev inte riktigt som väntat. En middagsbjudning skulle det bli, men istället för att börja när middagen tar vid så börjar man historien en vecka innan när de flesta av gästerna bjuds in. Orsaken till middagen är att ett rikt brittiskt par är på besök i New York som paret Jordan träffat i London. Eftersom det är mycket prestigefyllt att få dem på besök i sitt hem passar paret Jordan på att ha middagsbjudningen i deras ära.Millicent Jordan (Billie Murke) tar hand om inbjudningarna och ser till att samordna allt. Hon är en något virrig kvinna medan hennes make Oliver (Lionel Barrymore) har huvudbry över affärer. Hans rederi går allt sämre och för att försöka rädda situationen ser han till att hans fru bjuder in affärsmannen Dan Packard (Wallace Beery) och hans troféfru Kitty (Jean Harlow). De passar egentligen inte in på en fin middag, men Oliver börjar bli desperat.En annan inbjuden gäst är den gamla teaterskådespelerskan Carlotta Vance (Marie Dressler) som Oliver en gång i tiden var förälskad i. Nu är hon en äldre dam som vill leva flott, men måste då sälja aktier i Olivers rederi. Sen har man skådespelaren Larry Renault (John Barrymore) som haft svårt med övergången från stumfilm till talfilmen. Nu är han i stan och har en relation med paret Jordans dotter, som i sin tur har en fästman som snart anländer från utlandet med båt.Skådespeleriet är viktigt i en sån här film. De allra flesta är bra, inte minst Wallace Beery som Dan Packard, Jean Harlow som Kitty Packard, Marie Dressler som Carlotta Vance och John Barrymore som Larry Renault. Däremot är det sämre med Billie Murke som Millicent Jordan då hennes karaktär är något jobbig, hon har en jobbig röst och inte minst att hon spelar över en del.Komplikationerna är många och alla har de sina problem. Filmen följer alla par, alla gäster som ska närvara på middagen under den kommande veckan. Men det är ingen ren komedi, åtminstone inte om man ser till helheten. För det här är ett klassiskt melodrama med många karaktärer och historier som är igång samtidigt. Vissa är mer tragiska, andra mer lättsamma.Det finns en historia som är rolig rakt igenom och det är den med paret Packard och deras hemhjälp. Här får man sig flera goda skratt och man önskar att filmen hade varit så bra hela tiden som när de är med. Deras historia påminner förresten en del om komedin Born Yesterday (1950) där en naiv och korkad tjej ska lära sig bli en dam. Mycket riktigt regisserades även den av George Cukor. Allt som allt kunde filmen varit bättre, men i sina bästa stunder ligger den på en fyra.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.6

---

Henke har sett ännu en klassisk Chaplin-film.

2 kommentarer:

 1. Denna film fanns inte ens med på min radar. Med tanke på handlingen borde detta vara en renodlad komedi. Jag blir inte speciellt sugen när du nämner att den mer är ett melodrama.

  Cukor har dock gjort en del bra filmer, mest noterbar The Philadelphia story med gudinnan, Jimmy Stewart och Cary Grant.

  Adam's rib är en film som ligger bra till för 40-talet (för mig)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Det var en hel del komedi, men överraskande nog var den allvarligare än väntat. Vissa historier var rent tragiska. Gillade ändå filmen så det känns inte fel att ha sett den.

   40-talet ja, det blir riktigt tufft att välja tror jag. Tur att man har en liten "paus" innan dess ;)

   Radera