lördag 5 oktober 2013

Hell's Angels



Titel: Hell's Angels / Rymdens demoner
Genre: Drama/Krig
Land: USA
År: 1930
Regi: Howard Hughes & James Whale & Edmund Goulding
I rollerna: James Hall, Ben Lyon, Jean Harlow, John Darrow

Handling: De två bröderna Monte och Roy Rutledge blir bägge två stridsflygare när första världskriget bryter ut. Bröderna är väldigt olika varandra. Monte är en kvinnotjusare och flörtar ofta med sin brors flickvän. Roy är dock en mycket skicklig soldat som ofta måste rädda sin bror ur farliga knipor.

Omdöme: Den minst sagt omtalade Howard Hughes, som bl.a. Martin Scorseses The Aviator (2004) handlar om, var en excentrisk miljonär som både gillade film och flygning. Detta är därför en perfekt kombination för honom. Filmen kom att bli dåtidens dyraste. Men inspelningen började redan under stumfilmseran i slutet av 1927. När talfilmen kom beslutade sig Hughes för att spela in det mesta på nytt.



Historien handlar om de två bröderna Roy och Monte Rutledge. Innan första världskriget bryter ut umgås de med sin tyske vän Karl som studerat med dem i Oxford, Storbritannien. Men när Tyskland förklarar krig med Frankrike kallas Karl in till den tyska armén. De båda bröderna hamnar efter en del turer i det brittiska flygvapnet. De är dock väldigt olika varandra då Roy självmant går med för att slåss för sitt land medan Monte av "misstag" går med och sedan inte är särskilt motiverad.



Innan kriget bryter ut faller både Roy och Monte för det blonda bombnedslaget Helen (Jean Harlow). Hon är Roys ögonsten, men visar sig vara mer intresserad av Monte så fort hon får syn på honom. Triangeldramat når sitt klimax samma kväll som de båda bröderna ska ge sig ut på ett extremt farligt flyguppdrag inne på tyskt område. Det gör givetvis att spänningarna är på topp och det är inte helt säkert att de kommer vara i form för det krävande uppdraget.



Filmen tar ett tag att verkligen komma igång. Själva triangeldramat är inte speciellt spännande, men det är kul att se Jean Harlow som hade varit utmärkt som femme fatale om hon hade varit aktiv under film-noir perioden. Hon dog endast 26 år gammal år 1937, men nämns ofta som en av de första sexsymbolerna inom film. Det känns som hon var ganska så vågad för sin tid när hon förför de båda bröderna, särskilt Monte. Att hon endast var 18 år gammal och okänd när filmen spelades in märks inte av.



Under filmens gång bjuds man på några färgscener. Den huvudsakliga delen av filmen är svartvit, men de flesta utomhusscener som utspelar sig på natten/tidig morgon är tintade (teknik som användes på den här tiden för att ge det hela lite färg). Men det finns även en sekvens när bröderna och Helen umgås och dansar. Då är det hela färglagt, något som jag trodde var gjort i efterhand. Men detta var så det såg ut i originalet då Howard Hughes lät färglägga alla kopior under denna åtta minuter långa sekvens för hand. 1989 hittades den enda färglagda kopian i John Waynes (!) ägo av hans son. Denna kunde man sedan använda till restaureringen.



Vad som gör filmen är utan tvekan de två flygsekvenserna som kommer i slutet av första akten och under den andra. Det är riktigt skickligt gjort, även med dagens mått mätt. Man hade uppemot 70 stuntflygare (flera som var med och flög i första världskriget) plus Howard Hughes själv som kraschade under ett stunt, skadades svårt vilket krävde en ansiktsoperation. Tre stuntmän dog under inspelningen, så det var inte direkt någon lek. Men det har gett ett resultat som oftast är hissnande verklighetstroget, mycket skickligt.



Intressant nog regisserade Howard Hughes inte allt själv. Han regisserade alla flygscener medan James Whale, som året efter skulle regissera klassikern Frankenstein (1931), stod för det mesta av talscenerna. En tredje regissör, Edmund Goulding, var med och regisserade en del av filmen när den fortfarande var en stumfilm.



Man känner att själva dramat på marken mest är för att få tiden att gå (filmen är trots allt på lite över två timmar, helt onödigt). När man kommer till flygscenerna höjer sig det hela minst två nivåer. Man märker att det är det här Howard Hughes haft som passion och lagt ner mest energi på.



Scenerna med den tyska zeppelinaren är riktigt häftiga i blå tintad färg. Likaså de tidigare nämnda flygscenerna under andra akten som höjer temperaturen ordentligt. Även filmens avslutning lämnar en med känslan att det är mer än en film i mängden. Det här är en historisk film som faktiskt funkar än idag. Inte så konstigt att den kallas för den första actionfilmen som gjorts.

2 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.6

---

Henke har sett en desto lättsammare film.

Nästa film i temat kommer redan imorgon.

4 kommentarer:

  1. Min llla neddykning i Hughes liv gjorde mig rätt nyfiken på Hell's Angels, men jag har än så länge inte kommit längre till att ha The Outlaw ståendes i hyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Detta är ett bra exempel på en historiskt sett ganska viktig film. Med tanke på hur dyr den var att spela in, det enda färgklippet av Jean Harlow och så klart de imponerande flygscenerna.

      Radera
  2. Intressant film verkar det som! Och ännu en gång en film som varit försvunnen. Det verkar ha hänt med var och varannan film vi sett hittills i projektet!

    Jag är inte speciellt insatt i Howard Hughes, men flygscenerna verkar imponerande.

    Det är klart att jag hört Jean Harlow's namn, men jag visste inte att hon figurerade i så tidiga filmer och jag visste inte att hon dog så ung. Vad hände henne?

    Så denna leder än så länge bland 30-talarna? Hos mig leder M efter första helgen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Intressant och som sagt, mycket välgjorda flygscener som stjäl showen.

      Jean Harlow dog av komplikationer efter en njurinflammation, enligt vad jag läst.

      Ja, bäst efter de tre första. Men det finns mycket kvar att se :)

      Radera