onsdag 9 oktober 2013

Monsters UniversityTitel: Monsters University / Monsters studentliv
Genre: Animerat
Land: USA
År: 2013
Regi: Dan Scanlon
Röster: Billy Crystal, John Goodman, Steve Buscemi, Helen Mirren

Handling: Innan Mike och Sully började jobba på Monsters Inc. så gick de i skolan tillsammans. Det här är berättelsen om Mike och Sullys rivalitet under skolåren som sedan ledde till en stark och långvarig vänskap mellan de båda monstren.

Omdöme: Filmen Monsters, Inc. (2001) var en av de första animerade filmerna från Pixar som hittade rätt. Den var också med under en våg av bra animerade filmer som kom och det här är alltså en fortsättning. Eller rättare sagt, vad som föranledde den filmen. Man får här följa de två vännerna Mike och Sullivan (Sully) när de lärde känna varandra och så småningom blev vänner.Det hela är uppbyggt som en vanlig skolfilm med allt vad det innebär. Studenterna är uppdelade i sina grupper, det festas och det rekryteras till höger och vänster till de olika föreningarna. I ärlighetens namn är filmen inte särskilt engagerande under den första trekvarten eller så. Men det blir som tur är bättre när Mike, Sully och deras vänner väljer att vara med i de årliga "Scare Games" där man ska utse de mest skrämmande studenterna.Något som är väldigt lyckat är rösterna med Billy Crystal och John Goodman i spetsen. De får verkligen liv i Mike och Sully, något som inte alltid är en självklarhet när det gäller animerad film. Men trots att rösterna funkar bra, animeringen är fläckfri och filmen blir bättre under andra halvan, så saknas något mer i själva historien. Det känns lite som man gjort det enkelt för sig istället för att komma med något nytt. Åtminstone känns det så till en början och det är tillräckligt för att man inte ska bli helt uppslukad av filmen.Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

  1. Håller med. Filmen var lite seg i början men tog fart under andra halvan - en typisk 5-6/10

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Det var länge sen jag såg första filmen så minns inte riktigt hur den var uppbyggd, men denna kom inte i närheten. Den tog sig, men inte tillräckligt.

      Radera