lördag 26 oktober 2013

StagecoachTitel: Stagecoach / Diligensen
Genre: Västern
Land: USA
År: 1939
Regi: John Ford
I rollerna: John Wayne, Claire Trevor, John Carradine, Thomas Mitchell

Handling: Geronimo och hans apachekrigare är på krigsstigen. Ändå är nio personer tvingade att ta diligensen till Lordsburg, rakt igenom vildmarken där indianerna dödar och bränner allt i sin väg.

Omdöme: I denna en av de stora västernklassikerna syns en ung John Wayne. Han var trots allt lite över 30 år här, men man är van vid att se honom på äldre dar. För regin stod John Ford och de två samarbetade på en mängd filmer både innan och efter denna, men detta är nog den första riktiga klassikern de gjorde ihop. Ford hade förvisso redan vunnit sin första Oscar, men det här var filmen som gjorde Wayne till ett namn att räkna med.Historien följer ett par karaktärer som av olika anledningar ska ta diligensen genom det natursköna Monument Valley. Med ombord är bl.a. en sjuk kvinna, en gambler som ska skydda henne, en alkoholiserad läkare, en whiskyförsäljare, en bankir, en revolverman och en kvinna som alla utom revolvermannen ser ner på. Utöver dem har man föraren och en lagens man som ska skydda diligensen.Alla ombord vet att faran kan vara framme när som helst då den ökände apachekrigaren Geronimo rymt och befaras slå till mot diligensen. Men alla går med på att fortsätta mot sin slutdestination istället för att vända om och åka tillbaka. Alla har de sin historia, alla har de sin anledning för att vara där. Frågan är bara om de kan komma överens och samarbeta när de utsätts för livsfara...Filmen skulle bli sjufaldigt Oscarsnominerad (Thomas Mitchell som den försupne läkaren samt musiken vann). Det är en historia som lyckas förvånansvärt bra att ge sina karaktärer en bakgrund och där man som tittare lämnas ovetandes om en del vändningar och hemligheter som väntar. Att diligensen kommer bli anfallen av Geronimo är givet, men det tar ganska lång tid innan det händer. Det gör dock inte så mycket då filmen på det stora hela lyckas underhålla med sina karaktärer.Även om John Wayne inte har samma imponerande pondus som han kom att ha senare i sin karriär, känner man att det är en gedigen skådespelare. Han har "det" helt enkelt. Intressant nog ville producenten ha Gary Cooper och Marlene Dietrich i huvudrollerna, men Ford vägrade då han ville ha Wayne och Claire Trevor. Rätt val visade det sig. Alla sköter sig på sitt hörn och bidrar till att det blir en småtrevlig resa. Det är bra stunts och upplösningen är till belåtenhet. Filmen är inte heller utan humor vilket givetvis är välkommet i en sån här film. Allt som allt klart sevärt och roligt att ha sett.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.9

---

Henke har sett en klassiker där James Stewart går till Washington.

Jag avslutar med sista filmen vid lunchtid.

4 kommentarer:

 1. Jag blev mäkta imponerad av John Wayne kommer jag ihåg. Detta var nog första filmen jag riktigt såg honom i. De framför sina repliker lite teatraliskt i inledningen men som helhet var jag mycket nöjd med denna.

  http://fripp21.blogspot.se/2010/04/stagecoach-1939.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Har insett att John Wayne var mer än bara en skådespelare i mängden efter att ha sett ett par filmer med honom nu. Han har en skön närvaro som bara de största har.

   Radera
 2. Jag gillade den här, både för dynamiken mellan karaktärerna och den händelseutveckling som kommer sig därav. Just indian-spänningen var liksom inte huvudpoängen med filmen, kändes det som...

  http://bilderord.wordpress.com/2013/05/15/stagecoach-1939/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Håller med, på förhand trodde jag att actionscenerna skulle börja tidigare. Men det visade sig att karaktärsutveckligen hela tiden förde filmen framåt ändå.

   Radera