fredag 25 oktober 2013

The Scarlet PimpernelTitel: The Scarlet Pimpernel / Röda nejlikan
Genre: Äventyr/Drama
Land: Storbritannien
År: 1934
Regi: Harold Young
I rollerna: Leslie Howard, Merle Oberon, Raymond Massey, Nigel Bruce

Handling: Sir Percy Blakeney en är en engelsk aristokrat på 1700-talet som lever ett dubbelliv. Han försöker rädda franska adelsmän undan Robespierres terrorstyre.

Omdöme: Den här sortens klassiska äventyr är alltid lika trevliga att se på. De funkar perfekt som matinéunderhållning där man har en utpräglad hjälte, en vacker kvinna vid hans sida och självklart en huvudfiende som tar till vilka medel som helst för att sätta dit vår hjälte.I det här fallet utspelar sig historien 1792 där engelsmännen och fransmännen som vanligt hamnar i luven på varandra. Fransmännen, med den självutnämnde diktatorn Robespierre i spetsen, avrättar ett femtiotal adelsmän åt gången. Detta via den klassiska giljotinen som kapar huvudet på sitt offer. Folkmassorna samlas och älskar när huvuden rullar. The Scarlet Pimpernel (Den röda nejlikan) och hans män har dock kommit från England för att befria några dödsdömda.Snart börjar jakten på den röda nejlikan då ingen fiende har kunnat avslöja hans riktiga identitet. Fransmännen skickar sin ambassadör Chauvelin (Raymond Massey) till England för att grilla fransyskan Lady Blakeney (Merle Oberon), som gift sig med den brittiske aristokraten Sir Percy Blakeney (Leslie Howard). Vad varken hon eller Chauvelin vet är att Percy är den de letar efter...Det är kul att se de tre stora i filmen lura och utnyttja varandra där ljuvliga Lady Blakeney hamnar i mitten. Chauvelin är ingen dum man och visar sig vara listig, men den röda nejlikan ligger hela tiden steget före... eller? Ja, det blir en ganska charmig historia som kanske inte bjuder på ett hissnande äventyr som de allra bästa, men funkar ändå för stunden. Jag saknar t.ex. en klassisk svärdfajt eller liknande som man bjuds på i det härliga äventyret Scaramouche (1952).

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.4

---

Är detta en favorit hos Henke? Ta reda på det här.

Jojjenito har också hakat på och sett Röda nejlikan.

Imorgon kommer de två avslutande filmerna i temat. En på morgonen, en på eftermiddagen.

4 kommentarer:

 1. Jag ser den också som en perfekt matinéfilm och en personlig favorit som gör att jag kanske ser den i ett romantiskt skimmer.

  Det är Leslie Howards insats som jag i första hand fastnat för. Hur hans karaktär går från den fåniga stroppen till stenhård i ett ögonblick. Samt flera scener i filmen då jag får gåshud... När han pratar med sin svåger, scenen i biblioteket, scenen när Marguerite är ensam i Percys arbetsrum osv. Romantik, humor och spänning - oslagbart! Trots avsaknad av fäkteri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Det finns mycket att gilla med filmen och Leslie Howards prestation. Jag känner väl kanske att filmen blir lite för teatralisk på sina håll, men ändå inte så farligt.

   Det är kul att du gillar den så mycket!

   Radera
 2. Japp, vi är nog ganska samstämmiga. Precis som du så saknade jag lite fäktning. Jag såg t.o.m. en poster med Howard där han håller ett svärd, vilket han aldrig gör i filmen. Men ok, nu slåss han med ett skarpt sinne istället för ett skarpt svärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ja, en sån här matinéfilm vill man ha lite fäktning i, helt klart. Tror vi får skylla på att det är en brittisk produktion ;)

   Radera