måndag 28 oktober 2013

The Texas Chain Saw MassacreTitel: The Texas Chain Saw Massacre / Motorsågsmassakern
Genre: Skräck
Land: USA
År: 1974
Regi: Tobe Hooper
I rollerna: Marilyn Burns, Allen Danziger, Paul A. Partain, William Vail

Handling: Sally och hennes vänner besöker en släktings gamla, förfallna hus. Vad de inte vet är att det en bit längre bort i ett grannhus bor en blodtörstig galning som låter objudna gäster smaka på hans motorsåg.

Omdöme: En omtalad skräckklassiker, eller kanske snarare kultskräckis, som jag inte hade sett tidigare. Det var inget som direkt lockade med filmen, men ändå var det något som drog mig till den. Det är trots allt en film man ska se i genren. Frågan var bara om den skulle visa sig bli en positiv eller negativ upplevelse med tanke på dess rykte.Filmen inleds med text och berättarröst som säger att historien är sann och det vi kommer få se är en skildring av vad som hände. Sen är det dags för det hela att dra igång och det gör det verkligen. Skärmen är svart, man hör obehagliga ljud och plötsligt kommer kamerablixtar som lyser upp ett rum för en kort stund. Detta håller på ett tag och höjer genast pulsen. En ljuvlig inledning som bådar mycket gott och sätter en i helt rätt sinnesstämning redan från början.Efter den helgjutna inledningen är det dags att lära känna de fem vännerna som kör runt i Scooby Doo-bil. Samtliga visar sig vara ganska usla skådespelare, även om Marilyn Burns i rollen som Sally sköter sig bra när hon blir utsatt för terrorn under senare delen av filmen. Men att lära känna dessa karaktärer är ungefär lika kul som att gå upp tidigt på morgonen när man vill sova vidare - alltså inte alls. Problemet är att det rullar på i runt en halvtimme innan något händer, trist.Nej, det här var faktiskt lite av en besvikelse. Det är inte dåligt, men väldigt ojämnt. Det blir nämligen endast bra när mannen med motorsågen, kallad "Leatherface", dyker upp. Varje gång vännerna kliver in i hans hus får man lite av en adrenalinkick. Då är det en obehaglig och realistisk känsla som infinner sig. Men där emellan är det tyvärr för många transportsträckor. Likaså blir filmen för skrikig och sjuk under sista fjärdedelen för min smak. Man saknar finess och vill bara att det ska ta slut. Synd, för i sina bästa stunder får den till det obekväma mycket bra. Svår att betygsätta, men den är ändå lite obehaglig.

2 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.5

---

När man såg filmen för första gången någon gång på 80-talet slogs man av den ganska obehagliga stämningen som filmen bjöd på. Det är inte så mycket grafiskt våld eller splatter som man lätt kan tro, utan mer av en psykologiskt påfrestande film. Dels bjuds man på en riktig ”Scream-Queen” som verkligen vrålar i en evighet, utöver det får man sig en rejäl dos av en bisarr redneck familj med ”Leatherface” i spetsen. Den sunkiga atmosfären och kvalitén bidrar ytterligare till den lite lätt obehagliga stämningen. Man kan inte påstå att Motorsågsmassakern är en särskilt bra film, då den har påtagliga brister på alla plan. Men den satte på något sätt ribban för många av de kommande filmerna i genren. Intressant i ett rent studiesyfte.

Betyg: XX+

10 kommentarer:

 1. Trots alla sina brister tycker jag ändå att massakern vinner på sin totalt bisarra stämning och Leatherfaces snabba aktioner i början. Men det kanske är bara för att det känns som om mer nutida filmer tenderar till att dra ut på allt alldeles för länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag håller med om att den speciella stämningen gör mycket. Likaså Leatherface som inte direkt är den mest slipade mördaren i branschen, men han går alltid pang på och det är man inte direkt beredd på.

   Radera
 2. Jag gick helt på känslan och stämningen och gav den 9/10. Otrevlig film som sätter sig.
  http://filmitch.wordpress.com/2012/11/09/texas-chainsaw-massacre-1974-vs-2003-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Känslan och stämningen är riktigt bra när Leatherface är med. Men annars är den händelsefattig och lite tråkig. Den tryckta stämningen är dock påtaglig och hade man sett filmen när det begav sig (eller åtminstone när man var yngre) hade den säkerligen satt sig rejält...

   Radera
  2. Jag tycker faktiskt den blir bättre för var omtitt.

   Radera
  3. filmitch: Intressant att höra. Detta var alltså första titten, så inte helt omöjligt att det blir en omtitt om några år.

   Radera
 3. Jag gillar den här. Tveklöst. Läskig ju. :)

  http://www.fiffisfilmtajm.se/fiffis-filmtajm-jamfor-texas-chainsaw-massacre-da-och-nu/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Läskig är den i sina "bästa" stunder, men det är inte tillräckligt. Jag vill gärna att en bra skräckfilm ska ha det där lilla extra filmen igenom. Tycker inte den här har det.

   Dock bättre än remaken som jag såg när den kom (och alltså långt innan jag äntligen såg detta original).

   Radera
  2. Ja, remaken är ingen höjdare direkt.

   Radera
  3. Fiffi: Nej, den kan man vara utan. Bara en skräckis i mängden. Denna är att föredra.

   Radera