fredag 15 november 2013

Autumn BloodTitel: Autumn Blood
Genre: Drama/Thriller
Land: Österrike/USA
År: 2013
Regi: Markus Blunder
I rollerna: Sophie Lowe, Maximilian Harnisch, Samuel Vauramo, Peter Stormare

Handling: På en isolerad gård uppe i bergen lever en svag kvinna med sina två barn. Den 16-åriga systern är oskuldsfull och naiv, medan den 10-årige brodern redan är traumatiserad efter att ha bevittnat faderns död några år tidigare. Nu är det upp till syskonen att ta hand om sig själva och överleva de barbariska byinvånarna.

Omdöme: Det här var en film jag visste väldigt lite om. Därför trodde jag filmen var amerikansk och utspelade sig någonstans i norra USA på gränsen till Kanada eller liknande. Under filmens gång kände jag att det var väldigt likt de österrikiska Alperna eller liknande. En bra bit in i filmen inser jag att det faktiskt ÄR Österrike.Det här är en film som tar god tid på sig att bygga upp stämningen och historien. Man får följa de två syskonen, en 16-årig tjej och 10-årig pojke, när de sköter om gården de bor på och vandrar runt i det vackra landskapet. För vackert är det. Man tappar nästan andan när man bjuds på den ena fantastiska vyn efter den andra. Till detta bjuds man på skön och passande musik, stundtals nästan som något man hört i gamla italienska filmer där Ennio Morricone skapat vackra barnvisor.Lite från ingenstans dyker plötsligt en av den närliggande byns unga män upp och visar sig vara minst sagt intresserad av tjejen. Detta leder till ett spänt läge och frågan är om han och hans bror/vänner nöjer sig med att ha lite kul eller om det kommer hända igen. Samtidigt frågar man sig själv hur det påverkar tjejen som tillsammans med sin yngre bror måste vara beredda på allt, när som helst.Jag måste säga att jag gillar uppbyggnaden. Den har lite av en klassisk spänningsuppbyggnad där det inte behöver hända så mycket, men där man etablerar huvudkaraktärerna och känner för dem. Särskilt tonårstjejen spelad av Sophie Lowe kommer man nära. Mycket tack vare att hon spelar riktigt bra. Jag var övertygad om att det var Saoirse Ronan filmen igenom, ända till eftertexterna då hon inte stod med. Snacka om att vara lika som bär. Sophie Lowe övertygar på mig.Filmen har annars väldigt sparsamt med dialog, något som inte alls stör. Dock blir det lite annorlunda i en del lägen då man i vanliga fall blir överöst med dialog. En stor anledning var förmodligen att de flesta var icke-engelskspråkiga. Pojken tror jag är österrikare, de tre killarna kommer från Finland, Sverige och Tyskland, Stormare är svensk osv. Svagast är nog Gustaf Skarsgård som en av killarna. Däremot funkar finska Samuel Vauramo bättre. Dock kan ingen konkurrera med nämnda Sophie Lowe, som är brittiska.Filmens första två tredjedelar eller så funkar över förväntan. När sen filmen går in i en jakt som får mig att tänka på First Blood (1982), även om det snarare är miljöerna än samma fina spänning, så kan det här bli riktigt bra. Men istället för att avsluta det hela på topp så stannar filmen upp lite grann. Det fanns egentligen ingen anledning att inte ta det i mål, men nu verkade man vilja dra ut på det ytterligare. Det är ändå en klart sevärd film som är bättre än en hel del trams man sett. Synd bara att man inte kunde ro det i hamn fullt ut.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 8.2

---

Om visningen: När jag anländer till Victoria på söder är jag där i ganska god tid. Men redan står det ett par ungdomar utanför salongen och väntar. Det gör mig genast orolig då jag tänker "åh nej, inte en SÅN typ av film", eftersom jag inte vet så mycket om filmen som väntar. När det väl är dags för insläpp har ungdomarna satt sig i trappan och verkar inte gå in till visningen, skönt.

När jag sitter i lugn och ro i salongen som tar runt 150 platser, dyker plötsligt 15-åriga ungdomar upp. De är högljudda och sätter sig självklart framför mig. Jag väljer att flytta en rad bakåt för att slippa dem, men det visar sig inte hjälpa. De strömmar in i salongen under kommande minuter och även om salongen inte blir helt full så fyller de den ordentligt. Det måste ha varit runt 70% ungdomar på filmen.

Grejen är den att alla som är 15 år får gå gratis på filmfestivalen. Jag har aldrig varit med om att de varit på festivalvisningar tidigare, och efter denna upplevelse vill jag inte vara med om det igen. Hade jag velat gått och sett en film med ett par skolklasser hade jag valt en fjortisfilm på en fredagskväll.

När filmen drar igång blir de förvånansvärt tysta. Kan det verkligen hålla i sig? Givetvis inte. Tjejerna som sitter bredvid mig viskar hela tiden något. Resten av ungdomarna kan inte heller hålla tyst mer än ett par minuter i sträck. Efter runt en halvtimme får en kvinna nog och ropar "kan ni inte bara hålla käften!", vilket funkar - ett tag.

När filmen är slut och alla ungdomar väller ut hör jag hur några av dem säger att de inte vet vad de ska skriva i skolrapporten om filmen. De vill alltså inte ens vara där och se den här filmen. De har tvingats dit för att plåga mig och andra normala festivalbesökare, horribelt.

Det bästa (eller värsta) är att det här inte var en film för 15-åringar. Den var för händelsefattig (för dem) och även med några för brutala scener (för dem), i mitt tycke. Varför kunde de inte ha gått på en korkad komedi eller likande istället... De förstörde helt klart filmen då jag kände att det kunde bli ett högre betyg under normala omständigheter.

19 kommentarer:

 1. Känner sympati för dig i den situationen, men drar också på smilbanden lite när jag läser din underfundiga text... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Tack, det behövs lite sympati efter den visningen ;) Det är klart det är trevligt att de får gå på festivalen och allt, men då ska de nog få en egen visning och en mer lämplig film. Förmodligen hade lärarna bara sett att det var några svenskar med i rollistan när de valde filmen...

   Radera
 2. Vad betyder det här, lite mer exakt? Vad gör killarna?

  "Lite från ingenstans dyker plötsligt en av den närliggande byns unga män upp och visar sig vara minst sagt intresserad av tjejen. Detta leder till ett spänt läge och frågan är om han och hans bror/vänner nöjer sig med att ha lite kul eller om det kommer hända igen"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Jag vill ju inte avslöja för mycket av handlingen när jag skriver om filmerna. Men eftersom du frågar så tar jag det i en spoiler ;) Att jag skrev "ha lite kul" var givetvis en finare beskrivning av läget.

   ***SPOILER***

   En av killarna våldtar henne brutalt och när den andra brodern får veta detta vill även han ge sig på henne.

   Radera
 3. Jag förstår att du inte vill avslöja så mycket men det går att läsa mellan raderna vad som hände (eller tänka själv vad som tyvärr brukar ske i denna typ av film) och då blir det lite skevt när du skriver "nöjer sig med att ha lite kul". Du ser det som en finare beskrivning, jag ser det mer som att släta över det vidriga som hände, det som killarna faktiskt gjorde.

  Jag tror förresten att du var på samma visning som en av killarna i bloggteamet. Han var skapligt arg efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, det är sant att jag ville att man skulle läsa mellan raderna och om man ska se filmen är det kanske inget man vill veta (exakt vad som händer).

   Om du syftar på Jimmy från ExceptFear så tror jag att jag såg honom på visningen, ja :)

   Radera
  2. Jag syftade på David (david.colin.se/) men den är ju fullt möjligt att Jimmy också var där :)

   Radera
  3. Haha, läste Jimmys recension nu och ja, han var ju där han med.

   Radera
  4. Fiffi: Ah, kände inte till så det hade jag ingen koll på. Men Jimmy var jag ganska säker på att jag såg (vilket också bekräftats, haha).

   Vi och alla 15-åringar, jisses! ;)

   Radera
 4. Haha, vi har varit på samma visningar några gånger nu verkar det som. Jag vet ju faktiskt inte riktigt hur du ser ut, även om jag fått någon slags bild i huvudet så eventuellt har jag sett även dig en eller annan gång också.

  Jag gillade ju som sagt inte alls den här filmen då den går på alldeles för många berättarmässiga minor för att jag ska köpa det; http://exceptfear.wordpress.com/2013/11/16/stockholm-filmfestival-autumn-blood-2013/

  Jag saknar motiv och förklaring lite hela tiden. Visst gillar jag tystnad och oftast älskar jag suggestivt berättande, men här görs det för simpelt, precis som man i gamla (och nya) actionfilmer/westernfilmer presenterar onda, sluga människor som gillar att göra dumma saker mot specifikt utvalda, men aldrig förklarar varför.

  I Autumn Blood förstår vi att bygänget är sadister, men varför dom eländigt och ihärdigt ska jaga just dessa två barnakrakar in i det sista känns bara ologiskt. Om dom nu vill våldsföra sig och går så långt för att få göra det så finns det väl andra offer och andra chanser framför allt.

  Bra att du tog upp det utdragna slutet också! Har lagt till en kommentar på det i min recension nu, då jag också kände att dom bara vevade på utan att komma någonstans och ibland gick ju filmen ner i "eftertext mode" men fortsatte sedan sekunden efter. Väldigt klockrent hanterande av bössan från en av dem då också! :P

  Om jag struntar i att tänka är det en helt okej film och den går ju att kolla på utan att den blir tråkig, men börjar jag granska den så faller den gång på gång och så höll jag på redan i salongen, som en bitter kritiker för ovanlighetens skull. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. exceptfear: Haha, ja jag träffade Henke idag och han bekräftade att det var dig jag hade sett. Var inte helt hundra, men misstänkte att det var du :)

   Jo, jag håller med dig att den har sina missar. Däremot gillade jag tystnaden och stämningen med det vackra landskapet. Det behövs egentligen inte så mycket mer om man grejar resten. Det var tyvärr där den föll pladask i många lägen.

   Tyckte ändå den hade tillräckligt för att ge mig något (förutom ju längre slutet man nådde).

   Det jag tänkte på med den där socialkvinnan var att det hade varit enklast att hon skulle råka ut för en "olycka" istället för att försöka sopa igen spåren, vilket bara skulle leda till ännu mer misstanke. Hon (socialkvinnan) fyllde för övrigt ingen som helst funktion när hon bara gick runt helt planlöst utan att få något gjort.

   Värst var ändå skolklasserna som förstörde visningen ganska ordentligt.

   Radera
  2. Socialkvinnan var verkligen helt onödig och det kände man i slutet. Blir bara glatt förbannad när du tar upp henne och jag tänker tillbaka på filmen!

   Filmen förstörde visningen (nu tar jag i) och skolklasserna gjorde den åtminstone till något särskilt, även om det nödvändigtvis inte var i positivt bemärkelse, haha.

   Jag försöker bygga upp ryktet om mig själv som "den vandrande vålnaden" i biokretsar! Alla tror sig ha sett mig, men ingen har träffat mig (fast där har jag misslyckats lite). :P

   Radera
  3. exceptfear: Hahaha, ja visst var hon en irriterande karaktär, speciellt då hon inte fyllde någon som helst funktion? :) Man hoppades verkligen att killen med geväret skulle skjuta henne så att man kunde bli lite glad...

   Jo, jag vet. Men jag tyckte som sagt den ändå hade något, som tyvärr förstördes av kidsen.

   Haha, fast eftersom du hade en Facebook-bild på dig själv inne på din blogg så var det inte helt omöjligt att "gissa" sig fram :D

   Radera
  4. Hoppas du inte syftar på facebookbilden som Jimmy har på bloggen just nu ;) Hahaha.

   Radera
  5. Fiffi: Nej då, det var nog inte den ;)

   Radera
 5. Was there any nudity and violence in the film? thanks for the anwser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. dejko5: Thanks for the comment and welcome to Movies - Noir! To answer your question, yes there was female nudity and there was violence in the film. If there's anything else you're wondering, just let me know.

   Radera
 6. thank you so much for the quick anwser. I am enjoing your site but only by translate - but from swedish to english it's quite OK as far as google translate was concerned. Does your site have a email contact. Thanks.

  SvaraRadera
  Svar
  1. dejko5: You're welcome! And thanks for the kind words. I've actually considered writing in English, so we'll see what happens.

   My contact information can be found here (where it says "e-post" or "e-mail". Let me know if you have trouble finding it.

   Radera