tisdag 12 november 2013

Bad HairTitel: Pelo malo / Bad Hair
Genre: Drama
Land: Venezuela/Peru/Argentina/Tyskland
År: 2013
Regi: Mariana Rondón
I rollerna: Samuel Lange Zambrano, Samantha Castillo, Beto Benites, Nelly Ramos

Handling: Om en godhjärtad 9-årig pojke som är besatt av att platta sitt hår - något som får en stark rädsla att bubbla upp hos hans ensamstående och hårt arbetande mor. Sonens kärlek till dans och hans långa sessioner framför spegeln förvärrar oron hos modern som börjar misstänka att det rör sig om tecken på att pojken är homosexuell.

Omdöme: Det är svårt att inte bli charmad av lille Junior (Samuel Lange Zambrano) som har sommarlov och spenderar dagarna med sin mamma Marta (Samantha Castillo) och lillebror som fortfarande är en bebis. Pappan är död och eftersom Marta fått sparken från sitt jobb som säkerhetsvakt, har de det knapert. Marta försöker dock få tillbaka jobbet efter ett misslyckat försök med ett städjobb.Junior har inte många vänner. Dock har han en grannflicka som han umgås med lite då och då. Avsaknaden av en fadersgestalt är stor för Junior som mest är fixerad vid sitt lockiga hår som han vill ha platt. Det är en besatthet för honom, något som inte uppskattas av hans mamma. Men istället för att försöka förstå sin son, motarbetar hon honom. Hon visar sig inte vara någon vidare god mor till Junior. Varje gång han vill ha närhet eller förståelse, klagar hon på honom och stöter bort honom. Istället visar hon framför Juniors ögon alla de rätta signalerna gentemot Juniors lillebror.Bara en sån sak att det här är en film från Venezuela gör den genast intressant. Filmen är helt och hållet inspelad i landets huvudstad Caracas där Junior och Marta bor i ett komplex med höghus. De är fattiga, men inte utslagna. Däremot är det lite svårt att få grepp om hur det egentligen ser ut i Caracas då de mest rör sig i samma område filmen igenom. Man hade gärna velat se mer av landskapet och lite fler mellanpartier där man får en helhetsbild av staden. Det är något jag åtminstone uppfattar som lite av en miss, även om det är Junior och hans historia som är och ska vara i fokus.Historien blir ganska intressant att följa och Junior hamnar i diverse både roliga, dramatiska och sorgliga situationer. Han förtjänar mer uppmärksamhet av sin mor, men där verkar det vara ganska svårt att nå fram. Precis som att man misslyckats med att visa upp staden mer så tycker jag även att Juniors resa, hans känslor, kunde ha tagits fram lite bättre. Det hade nog kunnat höja upplevelsen ett snäpp.Det här är inte alls en dum film. En stor förtjänst till det är skådespelarna med Samuel Lange Zambrano i spetsen som Junior. Han har en naturlig närvaro och det blir inte bara spel för galleriet när han håller på med sitt hår eller vad han än gör för stunden. Just hans nästan maniska beteende med håret blir en kul grej filmen igenom.Hans tjejkompis ger å andra sidan filmen humor då hon blir en rolig sidekick som kommer med upplyftande kommentarer. Hon är dock svagare som skådespelerska. Sen har vi Samantha Castillo som mamman som passar klart bra. Hennes samspel med pojken är klanderfri och ger en del starka scener. Trea till stark trea.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

---

Om visningen: Då filmen går på lilla Victoria 4 som endast har 73 platser, så är det faktiskt slutsålt. Är på plats i god tid och kan välja en bra plats. Salongen har besökts under tidigare festivalår och funkar bra.

En stund efter att jag satt mig dyker givetvis Mr. Kidd och Mr. Wint upp (läs mer om dem på denna visning).

När filmen börjat är det fullsatt. Eller det är vad jag tror för en kvart in i filmen kommer det in en kvinna som ställer sig och tittar var det kan finnas en ledig plats. Eftersom det är nedsläckt ser hon inte någon plats (den är snett bakom mig ser jag då själv). Istället tar hon av sig jackan och sätter sig i trappan där hon stod. Vet inte om hon sitter kvar hela visningen eller inte, men helt komfortabelt kan det inte ha varit.

Visningen går bra, men vid ett par tillfällen under första halvtimmen ser jag en fluga som flyger runt lite då och då framför skärmen i projektorljuset. Ja, värre kunde det vara, men lite störande är det. Den försvinner tack och lov efter ett par flygturer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar