tisdag 12 november 2013

Cold Comes the NightTitel: Cold Comes the Night
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 2013
Regi: Tze Chun
I rollerna: Alice Eve, Bryan Cranston, Logan Marshall-Green, Leo Fitzpatrick

Handling: En kämpande motellägare och hennes dotter tas som gisslan av en halvblind kriminell yrkesman för att hjälpa honom att se när han vill få tillbaka ett värdefullt paket som polisen har i sitt förvar.

Omdöme: Chloe (Alice Eve) är en ensamstående mamma som driver ett motell i nordöstra USA, nära den kanadensiska gränsen. Hon funderar starkt på att flytta någon annanstans med sin dotter, men måste skrapa ihop lite pengar. En dag dyker en mystisk man upp som hyr ett rum. Samma kväll dör två personer på motellet. Dagen efter dyker mannen upp igen, denna gång tar han kvinnan och hennes dotter som gisslan. Polisen har nämligen fört bort den bil han kom med och han måste få tillbaka något värdefullt som var gömt i den.Den mystiske mannen kallar sig för Topol (Bryan Cranston) och visar snart att han inte är där för att leka. Chloe känner en lokal polisman som hon tror kan hjälpa henne komma åt bilen. Men det visar sig inte vara så enkelt. Istället måste hon lösa det på egen hand, något som visar sig vara farligare än hon kunde ha anat. Snart är hon inne i en ond spiral där pengar, vapen och blod kommer bli vardagsmat för henne under de närmaste dygnen.En liten kriminalthriller som denna kan ofta vara precis vad man är ute efter. När filmen börjar med småstad, där alla de inblandade personerna är desperata, en stor summa pengar är inblandad och musiken lite smått får mig att tänka på bröderna Coens första film, ja då är det klart man önskar att detta skulle komma i närheten av Blood Simple. (1984).Bryan Cranston och hans karaktär Topol hade kunnat vara en utmärkt karaktär. Nu blir han ok, men vissa gånger är det nära till skratt då hans syn gör honom till en enkel måltavla. Likaså är varken Chloe eller polismannen direkt strålande karaktärer. Polismannen, eller Billy som han heter, är för uppenbart skurkaktig. Chloe har förvisso ett mål och en drivkraft, men mer än så besitter inte hennes karaktär.Filmen försöker, det gör den. Den lyckas också med en del saker. Det är t.ex. inget fel på en del uppgörelser som kommer plötsligt och är välgjorda. Däremot fanns det inte mycket man inte sett tidigare. Likaså bjuder historien inte på några vidare starka karaktärer eller vändningar som man hade önskat sig. När man ändå gör en sån här film borde målet vara att göra något minnesvärt. Nej, det här hade kunnat bli klart bättre. Nu är det inte dåligt, men hade hoppats på lite mer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.5

---

Om visningen: Möter upp min bror och äter en bit mat innan visningen. Anländer till Park i god tid samtidigt som det strömmar ut folk på gatan från visningen innan (Nebraska). Den verkar det ha varit gott om folk på. Som vanligt på denna års festival är det dock långt ifrån fullt på vår visning. Skönt så klart med lite utrymme, men festivalstämningen är det sämre med.

Så händer det, tio minuter in i filmen stängs filmen av. Snart tänds det upp lite grann och volontären som presenterade filmen för en stund sen kommer fram igen. Han ber så hemskt mycket om ursäkt och säger att det blev ett tekniskt fel. De behöver runt tio minuter på sig att spola tillbaka filmen och göra ett nytt försök. Någon ropar "bjud på godis", men får inget gehör. En del går istället ut och köper diverse snask på egen hand.

Exakt tio minuter senare drar filmen igång igen, bara några sekunder innan den lade av. Skönt att inte behöva köra om den helt från början. Efter avbrottet är man beredd på att det ska hända igen, men tack och lov inträffar inget mer och visningen tar sig i mål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar