tisdag 5 november 2013

CronosTitel: Cronos
Genre: Mysterium/Skräck
Land: Mexiko
År: 1993
Regi: Guillermo del Toro
I rollerna: Federico Luppi, Ron Perlman, Claudio Brook, Margarita Isabel

Handling: En antikhandlare vid namn Jesus Gris kommer över ett märkligt föremål, utformat som en stor skalbagge och tillverkad av en alkemist år 1536. Jesus lyckas öppna föremålet, som biter sig fast i honom och därmed även föryngrar honom. Det ger honom dock törst efter blod som en vampyr, och skänker en evigt liv.

Omdöme: Långt innan den mexikanska regissören Guillermo del Toro gjorde den kritikerhyllade El laberinto del fauno (2006), gjorde han denna regidebut där han även skrev manuset. Den lite fantasyliknande berättarstilen känns igen från nämnda film och det var den dyraste mexikanska filmen på sin tid.För huvudrollen som antikhandlaren Jesus Gris lär Max von Sydow ha varit påtänkt, men istället spelas han av argentinaren Federico Luppi som funkar bra han med. En dag när han leker med sin sons dotter, ser han att det kryper ut kackerlackor från en antik staty han har i sin butik. Han upptäcker snart att det i statyn finns ett konstigt föremål. När han plockar ut föremålet och håller det i sin hand, aktiveras det och sticker honom ordentligt.Föremålet visar sig kunna ge evigt liv, något Jesus Gris inte känner till, men han känner omgående att han vill ha mer och blir beroende av föremålet kallat Cronos. Han får sen veta vad Cronos är för något när han får besök från Angel de la Guardia (Ron Perlman) som jobbar åt sin sjuke farbror som är besatt av att få tag på Cronos.Det var länge osäkert vart filmen skulle leda. När Jesus Gris får blodad tand, så att säga, blir filmen mer och mer intressant. Cronos påverkar Jesus Gris på ett sätt som gör honom till en slags Dracula. Han blir blodtörstig och det är något som ger filmen humor. Likaså har Ron Perlman en tacksam roll att spela då han starkt ogillar sin farbror och visar det klart och tydligt i scen efter scen, något som ger flera skratt.Filmen må inte vara direkt skrämmande, inte heller spännande på ett nervkittlande sätt, men den har charm och en skön stil. Man kommer in i filmen efter bara några minuter och sen är man fast. Man vill veta vad Cronos kommer leda till och hur det ska gå med Jesus Gris blodtörst, men även Angel som är en skön typ. Det är en film utan direkta svackor rent tempomässigt och man förstår att filmen blivit uppskattad i vissa "Dracula"-kretsar. Kul och lite annorlunda.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

---

Evigt liv är något som många skulle döda för, så även i Cronos. En äldre herre råkar av misstag komma i kontakt med en manick som ger evigt liv. Snart har han dock en sliskig Ron Perlman i hälarna som vill åt manicken för sin rike farbrors räkning. Den här mexrullen bjuder på en del humor, men är inte direkt spännande. Den är snarare åt det lättsamma hållet med den blodsuktande huvudrollsinnehavaren. Ok film, men gjorde inget större avtryck.

Betyg: XX+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar