söndag 3 november 2013

De liftTitel: De lift / The Lift / Hissen
Genre: Skräck/Sci-Fi/Thriller
Land: Holland
År: 1983
Regi: Dick Maas
I rollerna: Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy, Josine van Dalsum, Siem Vroom

Handling: En hiss i en kontorsbyggnad börjar uppträda konstigt vilket leder till ett par olyckor. Hissreparatören Felix och en grävande journalist försöker ta reda på vad som ligger bakom.

Omdöme: Efter att tidigare ha sett och bitvis gillat Amsterdamned (1988) av regissören Dick Maas, kom denna film upp på radarn. Gjord med liten budget och med en ganska korkad idé där en hiss börjar ge sig på passagerarna, kunde det bli hur dåligt som helst. Fast frågan var hur mycket humor det skulle bli och om den skulle kunna rädda filmen.Hissen befinner sig i ett femtonvåningshus med kontor och en restaurang högst upp. Efter en sen middag fastnar fyra restauranggäster i hissen och råkar illa ut. Hissreparatören Felix (Huub Stapel) kallas in morgonen därpå, men hittar inga fel. Han fortsätter dock felsöka. När ytterligare olyckor sker blir en kvinnlig journalist nyfiken och försöker få ut information från Felix. Samtidigt blir Felixs fru svartsjuk då hon tror att han vänstrar med kvinnan.Det här var inte särskilt bra. Premissen är korkad redan på förhand så man ska inte förvänta sig så mycket. Felet är dock inte själva hissen utan snarare att det händer absolut noll under resten av filmen. Det är för många (och för långa) transportsträckor då inget händer när man försöker skapa lite sidohistorier så att karaktärerna ska få mer kött på benen. Istället borde man ha lagt in fler scener med hissen då de helt klart är filmens behållning.Givetvis blir det inte särskilt spännande när en hiss attackerar sina passagerare, men sättet den gör det på funkar ändå ganska bra. Den liksom lockar in sina offer och sättet den går till attack på görs med variation. Det hade lätt blivit upprepande, men man får en bra "spridning" på attackerna. Bäst är filmen utan tvekan när hissen är i farten, vilket främst är i början och sista kvarten. Knapp tvåa.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0
IMDb: 6.2

---

Den här filmen har man haft på sin radar i ett antal år efter att tidigare ha sett regissören Dick Maas film ”Amsterdamned”, som handlar om en dykare som mördar folk i Amsterdams kanaler. ”The Lift” saknar finess och i kombination med en korkad story faller den rätt platt och känns allmänt tafflig. Endast den bitvis John Carpenter inspirerade musiken får godkänt.

Betyg: XX

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar