söndag 17 november 2013

EnemyTitel: Enemy
Genre: Drama/Thriller
Land: Kanada/Spanien
År: 2013
Regi: Denis Villeneuve
I rollerna: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Sarah Gadon, Isabella Rossellini

Handling: En man söker efter sin dubbelgångare efter att ha sett honom i en film.

Omdöme: En liten film där Jake Gyllenhaal spelar dubbla roller, det var ungefär det jag visste och förväntade mig av filmen. Att han ser en kopia av sig själv i en film visste jag också. Det är exakt så filmen börjar och verkar handla om. Men det är inte riktigt hela historien då det döljer sig något ganska oväntat bakom ytan. Och det är det som gör den här filmen till vad den är.Jake Gyllenhaal spelar historieläraren Adam Bell som lever ett inrutat liv där han föreläser på universitet, kör sin gamla Volvo och har ett ganska enkelt förhållande med Mary (Mélanie Laurent). Hans vardag är relativt grå och trist, men en spänning ligger ändå hela tiden i luften p.g.a. filmens musik. Den skapar en osäkerhet inför vad som väntar och vad som håller på att hända.När Adam sen plötsligt ser sin dubbelgångare i en spelfilm, blir han fast besluten att hitta skådespelaren. Eftersom det är en lokal film så behöver han inte ta sig långt för att hitta honom. Redan innan han ser sin dubbelgångare får man någon scen som påminner om något från en David Lynch-film, även lite likt något man sett i Eyes Wide Shut (1999). Dessa inslag i kombination med den stämningsfulla musiken gör att man känner att något inte riktigt stämmer, trots att det inte behöver hända något särskilt.Dubbelgångaren Anthony Claire (eller David Saint Claire som han heter som skådespelare) är gift med Helen (Sarah Gadon) som är gravid. Anthony är en exakt kopia av Adam, så det är inte konstigt att de två blir misstagna för varandra. Deras klädstil är annorlunda, likaså deras beteende då Adam är lugn och mer tystlåten medan Anthony är mer på och verbal.Vad som på förhand och till en början av filmen verkar vara en ganska ordinär thriller om en dubbelgångare, visar sig bli en riktigt trevlig film. Den bjuder på något lite annorlunda som kommer oväntat. Det gör även att man kan spekulera i lite hur det ligger till och inte bara får allt serverat. Vet inte om det var att man blev överraskad eller att det helt enkelt bara var bra, men det funkar. En bisarr känsla infann sig även som bara höjde upplevelsen. Kom på mig själv med ett leende på läpparna under flera scener under sista tredjedelen av filmen. Nej, det här var klart intressant och trevligt. En svag fyra känns rätt i nuläget.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.1

---

Om visningen: Innan visningen träffade jag för första gången Henke. Även min bror skulle med på filmerna denna dag. Efter en kortare promenad och pratstund var det dags att ställa sig i kön på Skandia.

Det var egentligen meningen att jag och Henke skulle gå på en annan film, men när denna sent lades till i programmet bytte vi till den. Det visade sig alltså vara ett bra val.

Eftersom vi endast hade mindre än en halvtimme till nästa film skulle börja på en annan biograf, blev det att snabbt gå på toa och i rask takt ta sig till nästa film. På vägen till den hann vi diskutera filmen lite kort, men man kände att det hade behövts en längre pratstund innan nästa film började. Detta för att analysera en så pass intressant film som det ändå var.

4 kommentarer:

 1. Mycket trevligt att se filmen med dig och din bror. En helt klart intressant film. Jag återkommer och läser din text när jag skrivit min egen text.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Tack detsamma! Det blev två bra filmer att avsluta festivalen med. Men sällskapet gjorde att det blev ännu trevligare. Ser fram emot att läsa dina tankar kring filmen.

   Radera
 2. Har nu skrivit min revy, den publicerades tidigare i em. Och nu har jag bara en enda revy kvar från filmfesten (de två sista kommer upp på min blogg imorgon).

  Jo men visst, Enemy var en riktigt intressant film. Den där tunga och hotfulla stämningen som byggdes upp av filmmusiken plus de otroligt konstiga scenerna som kastades in mitt bland alla helt vanliga scener gjorde att filmen funnits kvar i huvudet på mig ända sedan vi såg den. Bra film. Den kommer nog högt upp i min avslutande sammanfattningstopplista (kommer på torsdag).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Kul att den gick hem hos dig med. Kände ganska tidigt att den kanske inte skulle vara så speciell, men allt eftersom växte den på mig.

   Radera