måndag 11 november 2013

Enough SaidTitel: Enough Said
Genre: Komedi/Romantik/Drama
Land: USA
År: 2013
Regi: Nicole Holofcener
I rollerna: Julia Louis-Dreyfus, James Gandolfini, Toni Collette, Catherine Keener

Handling: När ensamstående mamman Eva träffar Albert inleder de snabbt en romantisk relation. Det visar sig dock att Albert är nya väninnan Mariannes ex, vilket väcker tvivel - särskilt med tanke på den senares konstanta klagomål om Albert som pojkvänsmaterial.

Omdöme: Eva (Julia Louis-Dreyfus) jobbar som massös i Los Angeles och gör hembesök. Hon har en tonårsdotter som snart ska iväg på college, men ingen man i sitt liv. En dag följer hon med på en fest med sin bästa väninna Sarah (Toni Collette) och hennes make Will (Ben Falcone). På festen träffar hon Marianne (Catherine Keener) som senare blir hennes kund, men även väninna. Hon träffar även den sympatiske Albert (James Gandolfini).Eva finner inte Albert särskilt attraktiv till en början, men när han vill träffa henne igen och hon gått på en dejt med honom, ser hon potential. Snart börjar Eva och Albert umgås och blir ett par. Men Eva, som inte vill göra ett misstag och bli besviken, blir osäker när hon får höra saker om Albert. Saker som hon tidigare inte noterat, men som nu blir uppenbara. Hon blir allt mer som Alberts ex-fru, en utveckling som leder till problem.Det är svårt, ja nästan omöjligt att se Julia Louis-Dreyfus och inte tänka på henne som Elaine från TV-serien "Seinfeld". Men det går ganska bra här. Hon funkar i rollen när hennes karaktär ska vara rolig och hamnar i lite pinsamma situationer. Dock saknas en del som en bättre skådespelerska skulle klara av när det kommer till det mer dramatiska skådespeleriet. Nu blir det främst humor så det stör inte så mycket.James Gandolfini gjorde här en av sina sista roller och filmen är tillägnad honom ("To Jim"). Han är som en stor björn som man vet vad man får av, som en klippa. Det är inte extraordinärt, men han gör exakt vad han ska med rollen. Man känner nog mest med honom, och visst tänker man på hans bortgång ett par gånger, men främst är det hans prestation som är stabil. Annars är favoriten Ben Falcone i rollen som Will som levererar de bästa replikerna filmen igenom. Han hade gärna fått vara med mer.Det är en behaglig resa man bjuds på, utan att för den delen vara strålande på något sätt. Man får sig ett par skratt och förstår karaktärerna och vad de går igenom. Det är en film för vuxna med lagom av allt. Visst hade jag personligen velat ha en roligare, varmare och mer gripande film. Men för stunden funkade den och kändes inte direkt krystad som en rom-com lätt kan kännas. Behaglig är nog rätt ord att beskriva den på.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.5

---

Om visningen: Denna gång gick jag med en kompis och inledde kvällen med en god middag. Kom sedan till biografen Park i god tid då det kändes högst osäkert om det skulle bli mycket folk eller inte.

Salongen blev till slut halvfull, vilket än en gång överraskade på årets festival.

Visningen gick utan problem och det fanns egentligen inget att anmärka på. En ganska perfekt föreställning med andra ord. Det enda var att filmen överraskande nog var otextad, vilket kändes konstigt med tanke på att det är en amerikansk mainstreamfilm. Vissa filmer kan man missa en del utan text, men här gick det för det mesta smärtfritt.

2 kommentarer:

  1. Just Gandolfini är ganska okarismatisk i sina roller om han inte spelar Tony Soprano. Man ser honom men lägger aldrig riktigt märke till honom. Knepigt. Filmen verkar trevlig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Tycker dock han kom bra in i sin roll här och var utan tvekan en av behållningen med filmen.

      Radera