onsdag 20 november 2013

Escape PlanTitel: Escape Plan
Genre: Action/Thriller
Land: USA
År: 2013
Regi: Mikael Håfström
I rollerna: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jim Caviezel, Vincent D'Onofrio, Amy Ryan, Sam Neill

Handling: Ray Breslin är en säkerhetsspecialist som sätter sig i fängelser för att bryta sig ut och demonstrera deras svagheter. När en CIA-agent erbjuder dubbla det normala arvodet för att testa ett hemligt experimentellt fängelse tar han jobbet, men upptäcker att han blivit ditsatt i ett fängelse specifikt designat för att kontra hans rymningstekniker utan möjlighet till hjälp från utsidan. Nu måste han ta hjälp av en fånge på insidan för att ta sig ut levande.

Omdöme: Fängelsefilm och Sylvester Stallone, då är det lätt att tänka sig att det här skulle kunna bli Lock-Up 2. Men när man lägger till Arnold Schwarzenegger till ekvationen vet man att man kommer bjudas på underhållning för stunden. Frågan är bara om filmen kommer försöka vara seriös eller om det blir en massa klyschor och urvattnade repliker. Svaret är att filmen försöker stå på egna ben.Efter att man konstaterat att Ray Breslin (Stallone) är en säkerhetsexpert som frivilligt (mot en stor summa pengar) sätter sig i högsäkerhetsfängelser för att försöka ta sig ut, är det dags att slänga in honom i en ny utmaning. Denna gång har han ingen som kan ta ut honom vid behov då ingen vet var han befinner sig och man har en fängelsedirektör i Hobbes (duktige Jim Caviezel) som inte bryr sig om vem han är eller vad han säger. Hans jobb är att hålla Breslin inlåst för alltid.Breslin måste istället förlita sig på att medfången Emil Rottmayer (Schwarzenegger) går att lita på. Annars blir det i princip omöjligt att ha en chans att ta sig ut. Eftersom Hobbes vill få ut viktig information ur Rottmayer, ser han sin chans att utnyttja Breslin till detta. Givetvis är det bara ett sätt att lura Hobbes på. Att ta sig ut blir riktigt knepigt, men om Breslin kan övertyga fängelsets läkare (Sam Neill) att hjälpa dem, är mycket vunnet.En sån här film ska inte behöva vara mer än 90 minuter. Nu är den nästan på två timmar och det känns på förhand alldeles för långt. Som tur är visar det sig att man istället för en massa action filmen igenom valt att faktiskt försöka göra en normal thriller av det hela, där actionsekvenserna kommer mot slutet. Problemet är bara att när man väl kommer till actionscenerna så tappar också filmen avsevärt. Det behövs inte och är inte särskilt bra.Tror man att man ska få något i stil med The Expendables (2010) så behöver man inte vara orolig - det här är bättre. Fast direkt bra är det inte heller. Om man kopplar bort all trovärdighet så funkar det under långa stunder. Filmen blir inte så korkad som den kunde blivit, men samtidigt ska man inte heller förvänta sig något supersmart. Det är kul att se Arnold och Sly tillsammans, även om det borde ha hänt redan på 80-talet när de var som störst. Funkar för stunden, men det kan inte bli något toppbetyg.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb: 6.0
IMDb: 7.2

6 kommentarer:

 1. Haha, oooo, piieeeeehhwwww, vilken tur för mig att jag skrev min recension INNAN jag läste din. Fast å andra sidan, en ekorre hade nog kunnat jämföra Escape Plan med Lock up 2, det är ju ganska logiskt ;)

  Nu gillade jag ju filmen betydligt mer än du, jag tycker den hade ALLT som en dum-underhållande 90-tals fängelsethrilleraction ska ha :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Jag är glad att du gillade den och att du inte läste så mycket innan du såg den. Alltid bra att inte veta så mycket på förhand.

   Jag tyckte den höll bra under långa stunder. Det var mest mot slutet jag tyckte det blev lite för mycket och den tappade sitt betyg.

   Filmen sågs på bio så det finns inga ursäkter :) Hade jag fått välja hade filmen kommit i slutet av 80-talet när båda var på topp. Men tyckte det funkade helt ok så här också.

   En kul grej var ju att Arnold fick prata en hel del tyska. Första gången som jag kan minnas att han gör det i en film, åtminstone så här mycket.

   Radera
  2. En annan kul grej var att Arnold faktiskt var bättre än väntat på att....agera. Det gjorde att filmen hamnade ännu mer på överraskningsplus än jag trott.

   En annan sak. Har du sett The Passion of the Christ med fängelsechefen i huvudrollen som Jesus?

   Radera
  3. Fiffi: Jo, men Arnold har viss kvalité som skådespelare, även om han lever på annat.

   Jag har sett The Passion of the Christ, vilket var på bio när den kom. Har alltid gillat Caviezel. Har för mig att The Count of Monte Cristo var en av de första filmerna där jag lade märke till honom.

   Radera
 2. Han känns som en skådis jag säkerligen sett i en hel drös filmen men aldrig lagt märke till - förrän nu. Han är duktig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Tycker helt klart han förtjänar mer uppmärksamhet och här hamnade han ju ofta i centrum.

   Radera