tisdag 5 november 2013

Night of the CreepsTitel: Night of the Creeps / Terror från rymden
Genre: Komedi/Skräck/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1986
Regi: Fred Dekker
I rollerna: Jason Lively, Steve Marshall, Jill Whitlow, Tom Atkins

Handling: 1959 kraschlandar en rymdkapsel på jorden innehållandes ett utomjordiskt experiment. En collegestudent blir infekterad av experimentet och forskare fryser ned kroppen. 1986 råkar två nördar tina upp kroppen i ett test för att se om de platsar i en collegeförening. Den vaknar till liv och börjar infektera skolområdet med parasitliknande råttsniglar som förvandlar sina offer till mördarzombies.

Omdöme: Charmig var ordet. Denna skräckkomedi följer de två collegestudenterna Chris (Jason Lively) och J.C. (Steve Marshall) som försöker imponera på den vackra tjejen Cynthia (Jill Whitlow). För att ge sig en chans att komma nära henne, tänker de försöka komma in i en collegeförening. Testet för att komma med går ut på att de ska hämta ett lik från bårhuset. Problemet är bara att de tinar upp en kropp som används i ett experiment. Kroppen visar sig innehålla en dödlig parasit som släpps loss i staden.Polisutredaren Cameron (Tom Atkins) sätts på fallet när lik börjar dyka upp. Han är inte direkt den största muntergöken man sett. Allt ser han som negativt och har i princip gett upp hoppet. Han super i ett, är allmänt otrevlig mot alla han kommer i kontakt med och lever kvar i en film noir-värld, med allt vad det innebär. En skön karaktär helt enkelt som ger filmen en extra dos humor i varje scen han är med i.Filmen inleds som en vanlig ungdomsfilm från 80-talet. Det tar nästan halva filmen innan skräckelementet börjar komma in i handlingen, men det är inget fel på det. När parasiten släpps lös tar filmen ordentlig fart och blir klart underhållande. Parasiterna, som ser ut som jättesniglar, är faktiskt bra gjorda när de slingrar sig fram snabbt som bara den. Med tanke på att det är lite lågbudget över filmen (inga kända skådisar t.ex.), så får man vara nöjd med specialeffekterna.Att det hela är en skräckkomedi gör absolut ingenting. Man blir givetvis inte skrämd som av en helt seriös skräckfilm, men när parasiterna sätter igång blir det lite småkusligt. Själva idén kommer troligen från tidiga David Cronenberg-filmer. Att man sneglat mot hans filmer blir uppenbart när tjejen avslöjar att hon heter Cynthia Cronenberg. Andra namn som dyker upp på karaktärer under filmens gång är bl.a. Cameron (James), Romero (George A.), Carpenter (John), Hooper (Tobe), Landis (John), Raimi (Sam), De Palma (Brian), Dante (Joe) och Corman (Roger), samtliga kända skräckfilmsregissörer. Kul detalj som funkar.2 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.6

---

Här tycker jag att man kom in i stämningen rätt omgående, mycket tack vare humorn som fanns rakt igenom hela filmen. Trånande tonårstjejer och tafatta tonårspojkar lägger grunden i bästa 80-tals stil, toppat med en självmordsbenägen småstadspolis. Här ska man som sig bör inte förvänta sig ett Oscarsvinnande manus. Tom Atkins i rollen som den lite vresige och uppgivne polismannen bjuder på den största humorn. Stör man sig inte på humorn i den här Zombielight filmen, ja då är den definitivt sevärd.

Betyg: XXX+

6 kommentarer:

 1. Kan Jason L vara pappa åt Blake?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ingen dum tanke. Han är dock Blakes äldre halvbror :)

   Radera
 2. Jodå inte helt oäven men början är bäst och zombiedjuren ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Hmm var det något speciellt du tänkte på som var bra i början? Minns mest att den tog ett tag på sig att komma igång, även om det inte var dåligt.

   Radera
  2. Det var sköna färger och en alldeles speciell 50-tals stämning. Den började också lite som man föreställer sig att skräckfilmer av det här slaget ska börja.

   Radera
  3. filmitch: Ah, just det, tänkte inte på 50-tals biten. Jo, den funkade klart bra. Gillade yxmannen som dök upp där ;)

   Radera