torsdag 14 november 2013

ParklandTitel: Parkland
Genre: Drama
Land: USA
År: 2013
Regi: Peter Landesman
I rollerna: Billy Bob Thornton, Paul Giamatti, Marcia Gay Harden, James Badge Dale, Ron Livingston, Jacki Weaver, Jackie Earle Haley

Handling: Berättelsen om de kaotiska scenerna som ägde rum på Parkland Memorial Hospital i Dallas dagen då president John F. Kennedy sköts ihjäl, och de efterföljande dagarna då en hel nation försökte samla sig och förstå vad som hänt.

Omdöme: Historien om attentatet på president John F. Kennedy som sköts ihjäl den 22:a november, 1963 har skildrats förr, inte minst i den utmärkta JFK (1991). Här handlar det inte så mycket om själva händelsen och utredningen, utan snarare om människorna runt omkring. Det här är historien om vad som pågick bakom kulisserna så att säga under fyra dagar i Dallas.Vi får följa läkarna på Parkland Memorial Hospital i Dallas som är i tjänst när först John F. Kennedy och sedan Lee Harvey Oswald kommer in i kritiskt tillstånd. Vi får även följa den numera välkända Zapruder-filmen och hela cirkusen kring den. Likaså brodern till Lee Harvey Oswald som försöker förstå varför hans bror dragit skam över familjen med det han gjort. Det är alltså flera historier som är igång samtidigt, men utan att det blir rörigt eller svårt att hänga med.Man har samlat kända ansikten i de flesta rollerna och de flesta sköter sig. Är det någon som sticker ut på ett negativt sätt så är det Jacki Weaver i rollen som Oswalds mamma. Mamman var förmodligen ganska excentrisk och jobbig, för det är precis vad Weaver är här. Normalt sett brukar jag inte ha något emot henne, men här vill man bara få tyst på henne.Frågan man måste ställa sig är 1) om man blir påverkad av vad man får se, om det väcker känslor, och 2) om det är tillräckligt minnesvärt och bjuder på något lite nytt, något man inte fick i nämnda JFK. Svaret är i mitt fall tyvärr nej. Det är inte dåligt och det funkar för stunden, men det finns inget att bli exalterad över. En sån här historia behöver byggas upp och bearbetas. Det gör man inte här och då blir den ganska lättglömd.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.0

4 kommentarer:

 1. Ska man tro Stephen Kings beskrivning i 11/22/63 var modern närmast en helvetesdemon...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, det kan jag tänka mig. Weaver porträtterar henne lite så. Det sticker ut så mycket att hennes prestation kan ifrågasättas...

   Radera
 2. Du har gett mig ett och annat tips från festivalen - denna verkar vara ngt för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Kul att höra. Vet att du inte varit på festivalen, men det finns alltid gott om intressanta filmer som dyker upp att hålla ögonen på.

   Vet att Fiffi gillade den här ganska mycket. Tyckte inte den var utan intresse, men då jag gillar JFK var den svår att överträffa.

   Radera