lördag 2 november 2013

Re-AnimatorTitel: Re-Animator
Genre: Skräck/Sci-Fi/Komedi
Land: USA
År: 1985
Regi: Stuart Gordon
I rollerna: Jeffrey Combs, Bruce Abbott, Barbara Crampton, David Gale

Handling: Forskaren Herbert West har uppfunnit ett serum som kan väcka de döda till liv. Efter en tid i Schweiz återvänder Herbert till sina studier i USA och flyttar ihop med sin intet ont anande kurskamrat Dan och hans flickvän, och det dröjer inte länge förrän han återupptar sina experiment på parets katt. Dan blir till en början förskräckt av Herberts sjuka experiment men snart övertalas han att smuggla in sin vän på sjukhusets bårhus. Herberts serum väcker de döda ur sin slummer och en blodig våldsspiral tar sin början.

Omdöme: För många år sen såg jag Beyond Re-Animator (2003) när den kom. Då kände jag bara till att det fanns ett original, men blev inte direkt sugen på att se den. Det kändes som det bara skulle vara en alltför lättsam skräckkomedi som inte skulle tilltala mig. Efter att nu ha sett den kan jag konstatera att det verkligen är en skräckkomedi, men inte riktigt som jag hade väntat mig.Filmen inleds under förtexterna med Bernard Herrmanns musik från Psycho (1960). Det är både överraskande och lite kul att den dyker upp här. Att den spelas ytterligare några gånger under filmens gång gör absolut ingenting. Det funkar och blir inte så pålagt som det lätt hade kunnat bli. Eftersom filmen blinkar en hel del med Frankenstein (1931) om att experimentera med att återuppliva de döda, så funkar även Hitchcock-referensen.Det hela inleds på ett ganska B-aktigt sätt när Herbert West (Jeffrey Combs) presenteras som en smått galen forskare/medicinstuderande som experimenterar i Schweiz under Dr. Hans Gruber. Han återvänder till USA där han återupptar sina medicinstudier. Där flyttar han in hos sin kurskamrat, den mycket lovande Dan Cain (Bruce Abbott). Snart börjar West utföra konstiga experiment i Cains källare och får Cain nyfiken.In i leken kommer Dr. Carl Hill (David Gale) som är deras lärare och den ansvarige på universitetet. Han kommer inte alls överens med West då West anklagar Dr. Hill för att ha stulit teorier om hjärndöda från Dr. Gruber. Men när han inser vad West kommit på är han inte sen med att försöka få tag i anteckningarna och det gröna serumet som West använder sig av. Noterbart är att Dr. Hill påminner om regissören David Cronenberg, som ju gjorde sig ett namn med sina lågbudgetskräckisar.Det här visar sig vara en riktigt underhållande och rolig film som även uppvisar fräcka gore-effekter som de flesta storfilmerna skulle vara stolta över. Intressant nog kom det samma år två andra lite liknande filmer i Day of the Dead (1985) och Return of the Living Dead (1985) som båda handlar om återupplivning av de döda (fast inte via experiment som här).Som skräckfilm är det kanske inte särskilt skrämmande eller pulshöjande för den delen. Men som skräckkomedi fungerar den utmärkt. Filmen tar en stund att komma igång, men när experimenten övergår från djur till människor, faller bitarna på plats. Man bjuds på flera sköna scener och situationer där West och Cain inte kan stoppa vad de påbörjat. West vill absolut inte sluta med sina experiment när han ser att det ger resultat. Är det något som sänker lite grann så är det mot slutet i bårhuset när man får alldeles för många återupplivade på en gång. Annars hade det blivit en svag fyra. Nästan så det är det ändå...

2 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

---

1985 var ett intressant år i genren, där även filmer som ”Day of the Dead”, ”Phenomena” och ”The Return of the Living Dead” släpptes. Själv minns man hur man såg den på en sunkig amerikansk VHS-kopia runt 1986. Givetvis var den förbjuden i Sverige, där humorn uppenbarligen gick batikhäxorna förbi. Just att filmen är gjord med en stor portion humor, höjer underhållningsvärdet, och man kan inte annat än ryckas med. Effekterna är förvånansvärt bra för att vara en lågbudgetfilm med närmare 30 år på nacken. Visst, det kanske blir lite väl mycket mot slutet, men det förtar endast en del av helheten.

Betyg: XXX+

6 kommentarer:

 1. Charmig och underhållande, men Combs lyfter å andra sidan det mesta han är med i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Visst är den charmig och underhållande! Combs har jag däremot inte lagt märke till tidigare, även om jag ser att han varit med i en del man sett.

   Radera
  2. Åhå, han är en av de stora behållningarna med Frighteners tycker jag...

   Radera
  3. Sofia: Den minns jag inte alls. Vet bara att Michael J. Fox har huvudrollen. Undrar om den skulle hålla vid omtitt. Tror jag såg den i slutet av 90-talet...

   Radera
  4. Jag gillar den skarpt, men kvaliteten på en omtitt beror kanske lite på vad man tyckte om den när det begav sig?

   http://bilderord.wordpress.com/2012/06/09/the-frighteners-1996/

   Radera
  5. Sofia: Sant, jag vill minnas att den var ganska underhållande och så, men samtidigt är det inte en film jag känt ett behov att se om.

   Radera