måndag 4 november 2013

ShutterTitel: Shutter
Genre: Skräck/Mysterium/Thriller
Land: Thailand
År: 2004
Regi: Banjong Pisanthanakun & Parkpoom Wongpoom
I rollerna: Ananda Everingham, Natthaweeranuch Thongmee, Achita Sikamana, Unnop Chanpaibool

Handling: Fotografen Tun och hans flickvän Jane råkar en natt köra på en flicka med bilen, men stannar inte. Konstiga skuggor och skepnader börjar därefter visa sig på fotografens bilder.

Omdöme: Denna thailändska skräckfilm kom under en period då asiatisk skräck var i ropet. Övernaturliga asiater som Ringu (1998), Dark Water (2002), The Eye (2002) och Ju-on: The Grudge (2002), för att nämna några, fick alla amerikanska remakes, så även denna.Asiatisk skräck skiljer sig från annan skräckfilm och när man sett några så vet man på det stora hela vad det kommer att bjudas på. Gillar man det så är det så klart jättekul, men det blir lätt tjatigt om man inte kommer med något nytt. Som tur är bjuder den här filmen på lite mer än bara långhåriga tjejer som kliver ur diverse vitvaror eller elektronisk utrustning (vilket även sker här, så klart).Huvudkaraktären Tun spelas av Ananda Everingham och han känns sympatisk på ett sätt som gör att man känner för honom och situationen han befinner sig i. Han får verkligen bära på en börda när saker från hans förflutna kommer upp till ytan. Förutom några tricks med fotografier och polaroidkameror så får filmen igång pulsen ett par gånger med typiska ljud- och klippeffekter. Men utöver det saknas en bättre story för att man ska bli helt uppslukad av vad man får se.Filmen skapar en bra atmosfär relativt tidigt och det blir helt klart en av filmens styrkor då man lyckas bibehålla den krypande känslan filmen igenom. Vad det hela går ut på är relativt simpelt, fast man vet inte riktigt vad karaktärerna håller på med under långa stunder. Vad är det de vill åstadkomma och vad ska det leda till? Det är filmens svaghet, att storyn inte är särskilt genomtänkt. Det rullar på, men det leder inte till mycket, tyvärr.3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.0

---

Asiaterna älskar sina skräckisar och de är ofta stöpta ungefär i samma form. Nu är man inte direkt bortskämd med thailändska rullar, men här visar man att man inte vill vara sämre än sydkoreanerna eller japanerna. På det stora hela gör man inte bort sig, men det är heller ingen wow-upplevelse som bjuder på något nytt. Dock ett litet plus för slutet.

Betyg: XX+

2 kommentarer:

  1. Den här gillade jag väldigt mycket när den kom troligen en av de bättre skräckisarna jag sett från Asien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Jag tyckte den lyckades bra med den kusliga atmosfären som hela tiden låg i luften. Däremot kändes det som storyn inte riktigt funkade fullt ut, åtminstone på mig.

      Radera