torsdag 28 november 2013

Spring Breakers



Titel: Spring Breakers
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA
År: 2012
Regi: Harmony Korine
I rollerna: Vanessa Hudgens, Selena Gomez, Ashley Benson, Rachel Korine, James Franco

Handling: Brit, Candy, Cotty och Faith drömmer om att åka på Spring Break, amerikanska collegeungdomars årliga festvecka, men har inte råd. Tre av dem bestämmer sig för att råna en restaurang för att finansiera resan och snart är de på väg till Florida för att festa loss.

Omdöme: Titeln, fyra ungdomstjejer som ska festa och inte särskilt bra kritik gjorde att jag gärna undvek denna film. Hur kul är det egentligen att se ett gäng ungdomar supa sig fulla och försöka vara roliga? Men efter att två oberoende källor tipsat om filmen och sagt att den inte är riktigt så som den verkar, kändes det mer och mer som att man borde ta sig en titt. En korkad ungdomsfilm i mängden känner man inte för varje dag, men varför inte, tänkte jag.



Själva handlingen behöver man inte gå in på så värst mycket. Fyra tjejkompisar har bestämt sig för att de ska fira vårlovet i Florida. När pengarna inte räcker långt, rånar tre av dem en restaurang och "lånar" en bil. Väl nere i Florida är det precis som de hade föreställt sig. De kan koppla av, släppa loss och bara ha kul. Men på vägen blir det lite fel och de träffar på den kriminelle Alien (James Franco). Han hjälper dem ur en knipa och visar dem sin värld. En värld som fascinerar tre av tjejerna.



I och med James Francos inträde ungefär halvvägs in i filmen går filmen in i ett nytt stadium. Från att det är en enda stor fest för tjejerna till att de blir Aliens tjejer. Hela tiden med skönt pulserande musik av Cliff Martinez och väl utvalda låtar som ger filmen en speciell stämning som nästan kan liknas vid ett drömtillstånd. Om första halvan är en drömvärld, övergår den andra mer till att bli en mardrömsvärld för tjejerna. Fast det är inget som hindrar några av dem att uppleva det som sin dröm då de är lite knäppa.



Det här är en annorlunda film som bjuder på något man inte ser varje dag. Den tar ut gränserna och känns som en fantasi som spelas upp. Kan det vara så att regissören/manusförfattaren Harmony Korine helt enkelt upplevt detta själv, alternativt har det som våt dröm? Det känns nästan så. Förvisso trodde jag regissören var en kvinna, vilket faktiskt hade förklarat en hel del. Intressant...



Även om handlingen är simpel så har man fått med sig skådespelarna på denna resa, inte minst en skön James Franco som övertygar. Eftersom man inte förväntar sig en sån här typ av film blir man lite tagen på sängen. Förmodligen får den lite vissen kritik p.g.a. att man inte gillar att den uppvisar denna sida av våra ungdomar så grafiskt. Kan det ligga lite för nära sanningen? Inte heller går det hem (för det mesta) när en film är politiskt inkorrekt. Fast det tycker jag är en av filmens fördelar, att den inte bara går efter en tråkig mall. Svårbetygsatt, men en trea, nästan stark trea är den värd.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 5.4

10 kommentarer:

  1. Jag ser tre filmer i en här.

    Filmen "upp front" är tudelad. Det är tjejernas drömbild av spring break som spelas upp ovanpå den smutsiga verkligheten i botten. Därav att hela känslan i filmen är så skev, vi ser två perspektiv mest hela tiden. Svårt att reda ut vad som är vad...

    Men vid sidan av det är detta samtidigt en ren fantasi med två kvinnliga "superhjältar" med dragon-blood. "They're evil. They've got dragon blood" som den religiösa kvinnan säger i inledningen. Fantasi? Javisst, inget ont sker egentligen med tjejerna trots att de vid flera tillfällen är i situationer där de i en realistisk film hade råkat rejält illa ut. Se bara på sista scenen med shoot outen! Fantasi.

    5/5

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Du har helt rätt i att man får flera filmer i en. Jag gillar den speciella stämningen som finns filmen igenom. Det är verlighetstroget å ena sidan, men berättat som en fantasi.

      Filmen hade fått högre betyg om handlingen haft mer tyngd. Tycker t.ex. Selena Gomez karaktär och hennes öde kunde ha fått mer utrymme. Kändes ett tag som hon skulle bli huvudperson, men så försvann hon plötsligt.

      Hur som helst en intressant film och verkligen inte vad omslaget och titeln säger.

      Radera
  2. Hitintills 2013 års bästa film för mig. Drömsk men jag fann nästa första halvan värre ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Så pass? Verkar verkligen vara en film som delar i två läger. Jag gillade den mer än jag ogillade den, det är en sak som är säker. Och skulle jag bara gå efter känsla så hade betyget nog blivit högre.

      Radera
    2. Kan man gå efter något annat? ;-)

      Radera
    3. Henke: Det är ju just det. Måste lyssna på hjärnan också och inte bara på hjärtat ;)

      Radera
  3. Märkligt att du som är så rackarns kunnig och hänger med på det mesta hade missat den här filmen. Men ibland uppvisar du överraskande luckor i din filmkunskap. ;) Å andra sidan går du ruskigt djupt när det gäller vissa genrer och andra detaljer. Intressant.

    http://jojjenito.wordpress.com/2013/07/13/spring-breakers/

    Harmony Korine är en riktigt intressant regissör. Gummo är ett "mästerverk".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Det är sant att jag gärna fördjupar mig lite extra i vissa saker.

      Grejen är den att när jag inte tror på en film har jag svårt att motivera mig till en titt. Men många gånger blir jag då positivt överraskad :)

      Hade inte sett något annat av regissören, men känner till Gummo (endast titeln).

      Radera
  4. När jag läste texten lite mer noga ser jag att du kanske inte missat filmen direkt utan snarare undvikit den. Men du hade i alla fall inte koll på Korines könstillhörighet. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Exakt, undvek snarare än missat ;)

      Med ett namn som Harmony var jag övertygad att det var en kvinna. Filmen hade lika gärna kunnat ha varit regisserad av en kvinna. Såg det först i efterhand på IMDb att hon var en han...

      Radera