fredag 1 november 2013

The ChangelingTitel: The Changeling / Hämnd ur det förflutna
Genre: Rysare/Thriller
Land: Kanada
År: 1980
Regi: Peter Medak
I rollerna: George C. Scott, Trish Van Devere, Melvyn Douglas, John Colicos

Handling: John Russell förlorar sin familj i en tragisk olycka. Han flyttar då ifrån sitt hem och New York in i ett hus i Seattle som stått öde i 12 år. Det börjar hända mystiska saker, och när John tar reda på husets förflutna får han veta dess mörka hemlighet...

Omdöme: Det var inte första gången jag såg filmen, inte heller andra. En sån här film funkar givetvis bäst första gången man ser den, men vissa filmer i genren är värda att se om både en och två gånger. Det här är en sån. Redan i första scenen introducerar man huvudpersonen som blir vittne till en fruktansvärd olycka. Den gör att han beslutar sig för att flytta från östkusten och New York och bege sig till västkusten och Seattle. Där hittar han snart ett enormt hus som han hyr och snart är otrevligheterna igång.Veteranen och tidigare Oscarsvinnaren George C. Scott spelar här John Russell. Intressant nog spelar hans fru i verkligheten (från 1972 till hans död 1999), Trish Van Devere, den andra stora rollen i filmen som Claire Norman. Hon jobbar åt föreningen som hyr ut huset och blir på så vis inblandad i händelserna. Inte bara p.g.a. händelserna i huset utan även för att hon blir förtjust i John.John, med en del hjälp av Claire, känner att han måste ta reda på vad som hänt i huset. Uppenbarligen försöker någon få kontakt med honom. Med hjälp av Claire bjuder han in ett par personer som håller en seans i huset. Personligen har jag svårt för seanser då de oftast blir krystade och inte särskilt spännande. Men det här är nog den mest effektiva jag sett och efterspelet är inte mycket sämre när John lyssnar på inspelningen från seansen.Vad som är väldigt viktigt är att filmen har en bra historia att berätta. Mer och mer nystas upp och när John får se saker som hänt i huset blir det ganska rysligt faktiskt. Effektivt berättat är nog det bästa sättet att beskriva det hela på. Man använder inte så mycket skrämselmetoder, utan istället bygger man smart upp en obehaglig stämning som aldrig släpper taget. Historien filmen baseras på lär ha hänt på riktigt. Det framgår inte i filmen och det spelar ingen roll om någon säger att det hänt i verkligheten eller inte. Det viktigaste är att filmen lyckas, och det gör den.George C. Scott bär filmen, även om den inte behöver så mycket hjälp. Han går in i rollen och gör exakt vad han ska för att man ska hänga med i varje scen och inte tappa intresset. Likaså funkar musiken som bygger upp scenerna väl, även när det inte händer så mycket. Det är liksom en kuslig känsla i luften mest hela tiden. Filmen är helt klart mer kuslig än otäck på ett skrämmande sätt. Det finns mycket att gilla här och hade jag inte sett den tidigare hade det blivit en rak fyra, nu en svag.4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.2

---

George C. Scott är som ett stabilt betongfundament. Här håller han filmen i rätt strama tyglar och går på rutin. Kul också att se en annan Oscarsvinnare, Melvyn Douglas i en lite mindre roll. Även om ”The Changeling” inte bjuder på något spektakulärt eller något man inte har sett förut, så puttrar den på rätt bra. Bra stämning och en jämn nivå. Inte riktigt så bra som jag minns den, dock värd en titt.

Betyg: XXX

2 kommentarer:

  1. En av de bästa skräckisarna när det kommer till stämning i mitt tycke. Tänker själv se om den i helgen är det tänkt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Daniel: Kan bara instämma. Stämningen är stabil och hög rakt igenom. Det är inte så konstigt att den uppskattas av många.

      Radera