söndag 3 november 2013

The ExorcistTitel: The Exorcist / Exorcisten
Genre: Drama/Skräck
Land: USA
År: 1973
Regi: William Friedkin
I rollerna: Ellen Burstyn, Linda Blair, Max von Sydow, Lee J. Cobb

Handling: Regan, en ung flicka, börjar bete sig allt konstigare. Det börjar med konstiga ord och urin på golvet, och snart börjar hennes säng röra sig utan att någon förstår varför. Hennes mamma blir orolig och kallar på en präst som får i uppgift att hjälpa till. Han och fader Merrin ska försöka driva ut den onda kraft som tagit över Regan innan hon dör.

Omdöme: Det här är en av de mest kända och hyllade skräckfilmerna där ute. William Friedkin följde upp sin Oscarsvinnare The French Connection (1971) med denna tiofaldigt Oscarsnominerade film som belönades med två Oscars (bästa manus och ljud).Det är egentligen inte en typisk skräckfilm där man inleder med att skrämmas tidigt för att liksom sätta ribban. Nej, det tar faktiskt nästan trekvart innan filmen börjar övergå från ett drama till något som liknar skräck. Denna uppbyggnad är absolut inte helt fel och visar prov på att man vill etablera karaktärerna och en story istället för att ta till billiga skrämseleffekter stup i kvarten.En riktigt bra skräckfilm ska inte bara förlita sig på effekter och hoppscener, den ska även ha en bra historia att berätta. Till en början verkar det handla om skådespelerskan Chris MacNeil (Ellen Burstyn) som flyttat in i ett hus i Georgetown, Washington där hon spelar in en film. Hennes 12-åriga dotter Regan (Linda Blair) är en normal tjej som älskas av sin mor. Regans far är inte med i bilden då han är i Rom där han spelar in en film.Plötsligt, och lite från ingenstans, börjar Regan uppträda minst sagt suspekt. Mamma Chris finner att hon börjat ljuga och bete sig konstigt. Hon tar henne till en läkare som undersöker henne och kommer fram till att hon kan lida av depression och har en tendens att använda sig av fult språk, något mamma Chris säger är helt olikt hennes dotter. Snart blir det dock värre och situationen spårar ur mer och mer. Mamma Chris blir rekommenderad en sista utväg - exorcism.Det finns mycket att gilla med filmen, eller rättare sagt med den här sortens gammaldags skräckfilmer. Likt Rosemary's Baby (1968) är det en typ av skräckfilm som bygger upp sin stämning och spelar på de psykologiska aspekterna istället för att vara genuint skrämmande filmen igenom. Fördelen är att man inte blir van vid skräcken, och den kusliga känslan kryper sakta upp längs ryggraden på en.Ska man vara kritisk till något så är det väl att den inte är så jätteskrämmande. Eftersom den setts tidigare sitter några av de mest minnesvärda scenerna i. Istället var det historien runt omkring, uppbyggnaden, som hade glömts bort totalt. Själva sminket och scenerna med den besatta Regan är bra och filmens behållning. Linda Blair spelar klart bra och det är ganska äckligt att höra henne prata som en vuxen som spyr ur sig den ena förolämpningen efter den andra.Ändå känner jag mig något besviken. Filmen har förvisso aldrig tillhört mina absoluta favoriter i skräckgenren, men det känns ändå som den ordentligt "jobbiga" känslan man vill uppleva inte riktigt infinner sig. Tänkte under filmens gång lite på The Omen (1976) som är en annan klassisk och mycket bra skräckfilm som hamnar i den religiösa kategorin med ett ont barn. Den skapar en mer tryckt stämning vilket jag kanske saknar lite här. Därför räcker det inte riktigt till en fyra.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.0

---

En gammal hederlig klassiker. Den bygger verkligen upp storyn metodiskt och långsamt. När Linda Blair drar igång hela sitt exorcistiska smörgåsbord med huvudsnurrningar och skorpionliknande bryggor är man fast i filmen. Max von Sydow som är med i början och slutet passar perfekt i rollen som den djävulsutdrivande prästen. Vissa temposänkande partier och en ganska utdragen djävulsutdrivning gör den inte optimal, men ändå en film i genren man bör se.

Betyg: XXX+

2 kommentarer:

  1. Första halvan av filmen är mycket bra när det kommer till huvudsnurrningar och gröna spyor blir det bara fjantigt - tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Ja, det blir inte direkt skrämmande, men tycker den bibehåller en ganska bra stämning filmen igenom. Klassiker är det allt, även om det inte är en personlig favorit.

      Radera