onsdag 13 november 2013

The Last Days on MarsTitel: The Last Days on Mars
Genre: Sci-Fi/Skräck/Thriller
Land: Storbritannien/Irland
År: 2013
Regi: Ruairi Robinson
I rollerna: Liev Schreiber, Elias Koteas, Olivia Williams, Romola Garai

Handling: En grupp astronauter och forskare på planeten Mars blir en efter en attackerade av en främmande kraft.

Omdöme: När det kommer nya sci-fi filmer som utspelar sig på en annan planet eller i rymden är det alltid lite kul att se vad man bjuds på. Brittiska filmer i genren är inte så där jättevanliga, men Moon (2009) lyckades t.ex. över förväntan. I det fallet var det en ganska enkel, men smart story med få skådespelare. I det här fallet har man en mer ordinär historia med en grupp forskare och astronauter som håller på att samla in prover på Mars.Det är bara något dygn kvar innan den internationella expeditionen ska bege sig hemåt. Några av personerna på expeditionen är kapten Brunel (Elias Koteas), Vincent (Liev Schreiber), Kim (Olivia Williams) och Lane (Romola Garai). Sammanlagt är de åtta stycken och man vet att några inte kommer klara sig, så är det bara. En efter en drabbas de av något mystiskt som finns på Mars. Frågan är om de som fortfarande lever vill ta reda på vad det är eller sticka därifrån fort som bara den...På ett ganska klassiskt sätt inleds det hela i ett behagligt tempo. Vincent sticker ut mest då han vid trängda lägen och trånga utrymmen drabbas av syner/mardrömmar. Kim visar sig vara lite av en bitch som säger exakt vad hon tycker och tänker, trots att det får hennes kollegor upprörda och att vända sig emot henne. Kapten Brunel försöker samordna allt, men alla verkar ha sin agenda och gör lite som de vill.När det så börjar hända otäckheter övergår det hela från ett behagligt tempo till för mycket på en gång. Den krypande stämningen som man älskar i den här genren och som Alien (1979) var en mästare på, den försvinner ganska snabbt när kaoset bryter ut. Det känns lite som man försöker täcka över sånt som man inte klarar av med snabba klipp vilket bara gör det rörigt. Det blir då inte heller särskilt spännande.Man lyckas hålla uppe intresset någorlunda väl då rymdscenerna på Mars och inne på stationerna är välgjorda. När man sen tänker på att det är en lågbudgetfilm i jämförelse med en Hollywoodproduktion, ja då kan man inte klaga. Egentligen är det inget fel på genomförandet. Man får ungefär det man förväntar sig och vill ha av en sån här film. Det enda är väl att det blir lite för många snabba klipp och skräckelementen inte funkar så bra som de kunde ha gjort. Man har sett sämre och mer ologiska filmer i genren så med tanke på det är detta sevärt om man gillar genren.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.3

2 kommentarer:

 1. Jodå det här var en film med bra fart och tidvis ganska spännande.
  Jag störde mig inte så mkt på klippningen ngt som brukar driva mig till vanvett speciellt i bröderna Scotts (inte cirkusen) filmer. Stabil/stark trea

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Tyckte också den funkade för stunden, men blir inget jag återvänder till eller kommer minnas om några veckor.

   Radera