tisdag 3 december 2013

Alan Partridge: Alpha PapaTitel: Alan Partridge: Alpha Papa
Genre: Komedi
Land: Storbritannien/Frankrike
År: 2013
Regi: Declan Lowney
I rollerna: Steve Coogan, Colm Meaney, Felicity Montagu, Sean Pertwee

Handling: När den kände DJ:n Alan Partridges radiostation tas över av ett mediekonglomerat inleds ett händelseförlopp som gör Alan till polisens medlare i ett gisslandrama.

Omdöme: Filmen baseras på en brittisk TV-serie som har Alan Partridge (Steve Coogan) som frontfigur. Eftersom jag inte känner till TV-serien har jag inget att jämföra med, men precis som den klart lyckade In the Loop (2009), som också baseras på en brittisk TV-serie, så hoppades jag detta skulle visa sig vara en rolig brittisk komedi.Under filmens första halvtimme får vi lära känna Alan Partridge. Vem är denna vältalige 55-årige man? Hans bästa vän på radiostationen är irländaren Pat Farrell (Colm Meaney). Men när stationen får nya ägare, visar det sig att en av de två vännerna ska få sparken. När Alan får reda på detta under ett styrelsemöte, visar han vem han verkligen är. En ryggradslös man som gör allt för att få behålla sitt jobb som radiopratare.Filmen går sen över till att bli något annat än en historia om en radiostation och de som jobbar där. Pat blir inte alls glad över att få gå och tänker utkräva hämnd. Han vet inte att Alan ligger bakom, så han kräver att hans vän ska agera medlare/kontaktperson när polisen kopplas in i ärendet. Frågan är bara hur länge Alan kan komma undan med sitt spel. Och om han på köpet kan tjäna något från hela den bisarra situationen han själv har orsakat.Den torra, brittiska humorn funkar bra filmen igenom. Filmens stjärna är utan tvekan Alan Partridge och Steve Coogan som spelar honom. Kan tänka mig att man lätt skulle störa sig på honom om man såg mer av honom, så det här var en lagom dos. Även om de andra också sköter sig, så är det trots allt Alan/Coogan filmen lever på. Är man på rätt humör (för brittisk komedi), så blir man nog inte besviken. Men det är nog inte en film för alla.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

  1. Jodå helt ok och det är mkt Coogans förtjänst som jag gillar mkt. Lite småtöntig men på ett trevligt vis och visst var styrelsemötesscenen bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Ja, visst är det ingen toppfilm som man återvänder till eller så, men för stunden funkade den bra om man är upplagd för den sortens humor.

      Radera