onsdag 25 december 2013

Christmas VacationTitel: Christmas Vacation / Ett päron till farsa firar jul
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1989
Regi: Jeremiah S. Chechik
I rollerna: Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Randy Quaid, Juliette Lewis

Handling: Clark W. Griswold med familj snurrar vidare. Efter två katastroffyllda semesterresor håller de sig inom hemmets "lugna" vrå för att fira den "roligaste, gammaldags familjejulen någonsin". Men redan när det är dags att inhandla granen börjar det gå åt skogen.

Omdöme: Denna julkomedi har jag sett ett par gånger. Inget att direkt hänga i granen om man inte gillar de tidigare filmerna och/eller Chevy Chase. Personligen gillar jag honom så det funkar någorlunda när han hamnar i den ena korkade situationen efter den andra. Julstämningen fångas ganska bra emellanåt, även om det snarare är ångest man känner (med hans släkt) än mysig och avslappnad julstämning.Ser man filmen som en harmlös komedi så kan den funka ganska bra. Däremot är det inte någon av de starkare julklassikerna, om man säger så. Där finns det många andra bra att välja bland. Manuset står dock John Hughes för så vissa gånger lyckas filmen. Synd bara att han inte stått för regin. Humorn går ibland överstyr och blir nästan lik den i Ensam hemma (1990). Fast den kom året efter så det är inte omöjligt att man lånat en del inspiration härifrån...3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.4

6 kommentarer:

 1. Detta är en julfavorit. Visst simpel och lättuggad, men en personlig favorit. Chevy Chase är briljant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Lättuggad var ordet. Ja, den funkar helt klart att ha på i bakgrunden. Finns dock andra Chevy Chase-filmer jag gillar mer.

   Radera
 2. Jag har personer i min omedelbara närhet som alltid ansett att detta är den ultimata julfilmen så jag har liksom vant mig. Nu hör den till, men jag kan utan problem låta den rulla i bakgrunden medan man pysslar med annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Håller med, den är absolut värd att ha i bakgrunden eller liknande om man sett den tidigare. Första gången tycker jag allt man kan bänka sig, för det är den värd.

   Radera
 3. Helt ok men en del skämt är så otroligt dåliga så man undrar hur de som skrev manus tänkte.
  T.ex Vi borde ha en gran i år - så trillar en julgran in genom fönstret. Jesus så dåligt.
  Å andra sidan är det en hel hög ganska roliga karaktärer i filmen och en del skämt är bra. Jag undrar bara hur fru Griswold står ut med sin man?

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Håller med, det är ganska stor skillnad på nivån på humorn. Tycker t.ex. yuppiegrannarna är helt onödiga för filmen.

   Radera