fredag 20 december 2013

DumboTitel: Dumbo
Genre: Animerat
Land: USA
År: 1941
Regi: Samuel Armstrong, Norman Ferguson, Wilfred Jackson, Jack Kinney, Bill Roberts, Ben Sharpsteen
Röster: Edward Brophy, Cliff Edwards, Verna Felton, Sterling Holloway

Handling: En storkeskader levererar ungar till alla väntande honor på cirkusen, utom fru Jumbo. Till slut får även hon sin lilla elefant, som får heta Dumbo på grund av sina stora öron. Dumbo blir utskrattad av alla, ända tills den dag då han lär sig flyga.

Omdöme: Disney gjorde tidigt animerad film och en del lyckad sådan. Den här filmen gjordes i början av 40-talet då man gav ut en serie animerade långfilmer. De övriga var bl.a. Pinocchio (1940), Fantasia (1940) och Bambi (1942). Eftersom Fantasia var väldigt påkostad, men drog in lite pengar, valde man att göra denna mer ekonomisk. Den visade sig bli den film de gjorde störst vinst på.Animeringen är det inget fel på. Det är ganska typisk Disney-kvalité på det hela och man bjuds på ungefär vad man förväntar sig av animeringen. Värre är det med karaktärerna där man inte får någon direkt älskvärd karaktär. Den enda som lämnar lite avtryck är musen som ska hjälpa Dumbo. Huvudkaraktären Dumbo säger t.ex. inte ett ord under hela filmen. Tyvärr är filmen en stor besvikelse för egen del, även om karaktären Dumbo aldrig varit en favorit.Flera scener utspelar sig på cirkus och om man inte gillar cirkus så är det svårt att gilla det här. Det är pajasmusik, clowner och inte mycket att njuta av. När man sen inte har någon handling att tala om så blir det snart ganska trist och oengagerande.Filmen innehåller en något psykedelisk sekvens med rosa elefanter som sticker ut, men särskilt bra är den inte. Känns mer som Disney ville visa upp vilka fina färger de kunde bjuda på. Istället är nog filmens sista fem-tio minuter när Dumbo lär sig flyga de man väntat på. Svag tvåa.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0
IMDb: 7.3

---

Vad tyckte då Henke om Dumbo?

Jojjenito har så klart också varit med och sett filmen.

Sofia har även sett filmen.

Fiffi skriver också om filmen.

Tommy (Filmparadiset) har också sett den och tyckte så här.

13 kommentarer:

 1. Det var ord och inga visor. Pajasmusik! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Det här var tyvärr inte min grej. Jag har inget emot gamla tecknade filmer, men det här funkade bara inte.

   Radera
 2. Dumbo är kanske inte lika stark som karaktär som tex Pinocchio, men jag tyckte ändå Disney gjorde ett bra val som inte gav honom någon röst. Inte någon jättefan av cirkus heller, men här funkar det. En film, två olika upplevelser, helt enkelt :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag hade absolut inga problem med att Dumbo inte hade någon röst. Cirkus på film kan funka i vissa fall (Chaplin t.ex.), men här gillade jag det inte. Bäst var nog musen...

   Åtminstone kul att inte alla ogillade den :)

   Radera
 3. Hahaha, vi är ena två tjurgubbar ändå! :-)

  Tja, vad tyckte jag? Jag gillade den en hel del, men gav den ett "helt ok plus" som på min skala hamnar inom det breda betyget 2:a. Den gjorde inget starkare intryck på mig. Det känns inte som att jag kommer prata om denna som en favvis.

  Jag valde filmen och är nöjd med mitt val. Kul att få hela tre gästbloggare med på filmen också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ändå intressant att ha sett och kanske var jag lite väl hård mot den.

   Sant att din tvåa ändå är ett ok betyg. Min svaga tvåa är desto svagare...

   Det var trots allt något annorlunda mitt i allt, så det bröt mot mönstret och det kan man inte klaga på.

   Radera
 4. Rolig idé med decennier, och bra recension av Dumbo på det! Hoppas det är okej att man hoppar på decennier tåget med er?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tommy: Kul att höra, och givetvis är det ok! Ser att du har din text om man klickar på ditt namn. Ska hoppa över med en gång!

   Radera
  2. Har nu även länkat till din text! :)

   Radera
 5. Gillar cirkus men har svårt för de tidiga Disneyfilmerna. De är lite trista

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Har inte sett så många av de gamla, men denna gjorde mig inte direkt sugen på mer för tillfället.

   Radera
 6. Kändes ganska givet att det skulle bli ett lågt betyg från dig. Cirkus, det känns inte som din grej. Jag är inte heller stormförtjust i cirkus eller pajasmusik men här var nåt som gjorde att det funkade. Och psykedeliska sekvensen är underbar! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Det kändes inte så givet på förhand faktiskt. Däremot blev det givet när filmen drog igång ;)

   Har lite svårt för psykedeliska inslag rent generellt. Så även här. Har aldrig varit förtjust i inslag i filmer som verkar vara en direkt bieffekt till droganvändande bland filmmakarna :D

   Radera