onsdag 4 december 2013

Hiding Out



Titel: Hiding Out / En yuppie på rymmen
Genre: Komedi/Drama/Romantik/Thriller
Land: USA
År: 1987
Regi: Bob Giraldi
I rollerna: Jon Cryer, Keith Coogan, Annabeth Gish, John Spencer

Handling: Andrew Morenski är en framgångsrik aktiemäklare som skall vittna mot maffians insider-affärer. Han blir hotad till livet och Andrew tvingas gömma sig på annan ort och bli Max Hauser för en tid. Denna förändring tvingar Andrew till större förändringar än bara namnbytet.

Omdöme: Detta kom att bli regissören Bob Giraldis första film. Han är dock mest känd för sin andra film, Dinner Rush (2000). Det finns inga direkta likheter att prata om, vilket man inte heller ska förvänta sig. Det här är mer en ganska typisk 80-tals ungdomskomedi.



Andrew Morenski (Jon Cryer) är en framgångsrik aktiemäklare i Boston. Han och två kollegor har tvättat pengar åt en maffiatyp. När FBI får nys om detta vill de att de tre ska vittna. Men när en utsänd mördare är ute efter att röja undan dem innan de kan vittna, tvingas Andrew fly. Han söker upp sin yngre kusin Patrick (Keith Coogan), tar namnet Maxwell Hauser och skriver in sig på samma high school där Patrick går. Grejen är bara den att det var runt tio år sen Andrew/Maxwell gick ut high school...



På skolan blir han snabbt omtalad och populär. Han vågar stå upp mot lärarna och accepterar inte vad som helst. Snart blir han utnämnd att ställa upp i valet till skolpresident och har en tjej efter sig som är ihop med den nuvarande skolpresidenten. Maxwell, som vill hålla en så låg profil som möjligt, försöker göra allt för att lugna ner situationen, men det är lättare sagt än gjort.



Jag tyckte mig känna igen Jon Cryer i huvudrollen (efter att han rakat av sig skägget), men kunde inte placera honom. När jag tittar på hans rollista ser jag att han varit med i Hot Shots! (1991) och senare i TV-serien "Two and a Half Men" (båda med Charlie Sheen för övrigt). Kul att se honom så ung (var runt 22 här) och han funkar i rollen och är även ganska trovärdig rent utseendemässigt (han ser inte direkt äldre ut än de övriga på skolan).



Filmen rullar på utan några direkt minnesvärda scener eller händelser. Det blir en del komedi, en del romantik och en del spänning. Några passande låtar hörs genom filmens gång och inte minst sticker Roy Orbisons "Crying" ut lite extra då den spelas ett par gånger vid rätt tillfällen. Annars finns inte så mycket att tillägga. Inte dålig, men inte heller speciellt bra. Finns bättre 80-tals ungdomskomedier där ute, men gillar man dem kan den vara värd en titt.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.1

2 kommentarer:

 1. Ah, jag läste ju bara om den där med pengarna och maffian men det här vek ju av rätt så rejält från Dinner Rush. Var kanske den senare filmen en serie av lyckosamma sammanträffanden och Giraldi var smart nog att inte försöka återskapa dem?

  Jon Cryer kan ha varit lite i ropet eftersom han året innan gjorde Pretty in Pink. Tack för konsumentupplysningen, men den här känns det som jag kan hoppa över :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Den kan absolut hoppas över om man inte specifikt vill se en 80-tals film av den här typen.

   Såg att Jon Cryer var med i Pretty in Pink också, men minns honom inte alls från den filmen (eller filmen för övrigt).

   Radera