onsdag 18 december 2013

I Wake Up ScreamingTitel: I Wake Up Screaming / En studie i brott
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1941
Regi: H. Bruce Humberstone
I rollerna: Victor Mature, Betty Grable, Laird Cregar, Elisha Cook Jr.

Handling: Systern till en mördad kvinna kräver att polisen skall använda alla sina resurser. Den mördade kvinnans promotor är huvudmisstänkt, och jagas av en besatt polisdetektiv. Men är han den skyldige?

Omdöme: En bra film-noir funkar i alla lägen. Att veta vilken som kommer vara bra på förhand är nästan omöjligt då de mest kända kan visa sig vara besvikelser medan de mindre kända kan visa sig vara pärlor. Det finns inga garantier, ingen speciell regissör eller skådespelare som per automatik säger att det kommer bli bra. Så det är bara att bänka sig och se vad man kommer att bjudas på.H. Bruce Humberstone var inte direkt en känd regissör, åtminstone inte inom film-noir. Men det skulle man inte kunna tro när man ser denna lilla film av honom. Det tar inte lång tid för filmen och dess "look" att säga att detta är film-noir. Fotot står Edward Cronjager för och det är inte så konstigt att det är klass över det hela då han Oscarsnominerades hela fyra år på raken under den här perioden (1942-45) och sammanlagt sju under sin karriär. Mycket elegant och ger filmen det där lilla extra som är så viktigt för känslan i en film-noir.Handlingen är inte så komplicerad på ytan (men visar sig ha en del twists mot slutet) där vackra Vicky Lynn (Carole Landis) mördats i sin lägenhet. Hon har jobbat som servitris, men genom flashbacks får vi reda på att hon blev upptäckt av promotorn Frankie Christopher (Victor Mature) som introducerade henne för det finare folket där hon kunde knyta kontakter, få modelljobb och även ett attraktivt skådespelarjobb.Nu är det upp till polisdetektiven Ed Cornell (Laird Cregar) att lösa fallet. I hans ögon är det redan uppklarat då han är fullständigt övertygad om att det är Frankie Christopher som mördat Vicky Lynn. Han har aldrig misslyckats med ett fall tidigare, så hans ord väger tungt. Kan Vickys syster Jill (Betty Grable) vara till någon hjälp tro? Hon bodde ihop med sin syster och har en del information, men frågan är om Ed Cornell ens vill lyssna på vad hon har att säga.Vad den här filmen lever på, förutom det fina svartvita fotot, är den kvicka och finurliga dialogen. Man bjuds på flera sköna repliker som man bara måste älska och som oftast dyker upp i minnesvärda noir-filmer. Detta må inte vara någon av de bästa i genren, men den är minnesvärd och lyfts av att det mesta funkar och gör det underhållande.

"All right, Dracula. Get your rotten corpse out of that seat."
- Frankie ChristopherDet som ändå gör filmen är den utmärkta rollen och prestationen av Laird Cregar som polisen Ed Cornell. De övriga är helt ok, men han är i en klass för sig. Hans besatthet i att sätta dit promotorn är härlig att skåda eftersom han hela tiden verkar ha övertaget. Han verkar veta något som ingen annan vet. Inte ens hans chef är övertygad, men han kör över sin chef utan vidare. Det viktigaste är dock hur Laird Cregar hela tiden behåller lugnet och kontrollen, underbart.

"When I get all my evidence together, I'm gonna have you tied up like a pig in a slaughterhouse."
- Ed CornellTyvärr dog Laird Cregar tre år senare, endast 31 år gammal. Detta eftersom han gick ner från runt 130 kg till 90 kg på kort tid, vilket hans hjärta inte klarade av. Han ville helt enkelt inte bli satt i ett fack och bara spela skurkroller/biroller, utan ville även satsa på huvudroller. I den här filmen var han 28 år, men såg klart äldre ut än så (hans karaktär skulle t.ex. ha varit polis i femton år, vilket var trovärdigt). Hade varit intressant att se hur hans karriär hade sett ut om den inte tagit slut så tidigt...

"I wouldn't touch you with sterilized gloves."
- Frankie Christopher

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar