torsdag 26 december 2013

Mina favoritfilmer - 1989

Ett oerhört jämnt år utan en given etta och utan de riktiga topparna. Här kan det kastas om friskt. En bra spridning på filmerna och många kvalitetsfilmer.

På topp tio återfinns filmer från:

7 USA
1 Finland
1 Polen
1 Hong Kong

Uppdatering: Plats #8 (Monsieur Hire) tas bort från listan och ersätts med Back to the Future Part II som tar sig in på plats #4. Samtidigt flyttas plats #4 (Talvisota) ner till plats #7. 25/3-15


#10 Casualties of War (Brian De Palma)



När menige Eriksson blir vittne till ett motbjudande brott tvingas han konfrontera andra soldater och den ansvarige officeren, sergeant Meserve. Sergeanten är en dominant och karismatisk man, som har gått över gränsen till barbari genom det otäcka och brutala kriget.

En film om Vietnamkriget som har ganska mycket själ och där man bjuds på en intressant konfrontation mellan de två huvudpersonerna. Stundtals riktigt stark, även om upplösningen kunde varit lite bättre. Michael J. Fox i förmodligen sin bästa seriösa roll.


#9 The Killer (John Woo)



En desillusionerad lönnmördare bestämmer sig för att göra ett sista jobb för att med hjälp av pengarna kunna hjälpa en sångerska han tidigare gjort blind. Det visar sig dock att jobbet är komplicerat...

Action på Hong Kong-vis och en film som gjorde att John Woo blev ett namn runt om i filmvärlden. Hans slow-motion action är på sina håll klart underhållande att se, även om det kan bli för mycket i längden.


#8 Interrogation (Ryszard Bugajski)



Det är början av 1950-talet. En ung polsk cabaretsångerska brukar uppträda på klubbar för stor publik och flörta med högt uppsatta militärer. Detta leder till att hon blir arresterad, förhörd och torterad av en hemlig polisorganisation. Denna polisorganisation anklagar henne för att tillsammans med en major ha motverkat staten. Nu behöver de ha hennes bekännelse.

En film som spelades in 1982, men som inte släpptes förrän 1989 efter kommunismens fall i Polen. Huvudrollen imponerar filmen igenom, och filmen har en autentisk känsla och nerv som byggs upp allt mer.


#7 Talvisota (Pekka Parikka)



Den 30:e november 1939 anfölls Finland av en till synes oövervinnlig sovjetarmé och vinterkriget fick därmed sin början. Vi följer ett kompanis öden vid östfronten, med kylan, skräcken och döden som ständiga följeslagare.

Utan tvekan den bästa nordiska krigsfilmen och en som lyckas med det mesta en bra krigsfilm ska ha. Vinterkriget har nog aldrig skildrats lika starkt och intressant som här.


#6 When Harry Met Sally... (Rob Reiner)



Kan en man och en kvinna vara bara vänner? Det är vad Harry och Sally diskuterar på sin resa från Chicago till New York. Flera år senare vet de fortfarande inte svaret...

Fin romantisk klassiker som är äkta på något sätt som är skönt att se. Känns som Woody Allen varit en inspiration, men det finns mer värme i denna film.


#5 The Abyss (James Cameron)


Ett oljeborrarteam skickas tillsammans med en grupp Navy Seals ner i djupet för att leta efter en försvunnen ubåt med kärnvapen ombord. En dykare hamnar snart på en spektakulär färd många kilometer under vattenytan och upptäcker en mystisk kraft som har makten att ändra världen eller förstöra den.

Ett visuellt spektakel som kanske saknar lite rent storymässigt, men som trots det är väldigt sevärt. Undervattensmiljöer har sällan gjorts bättre än här.


#4 Back to the Future Part II (Robert Zemeckis)



Doc, Marty och Jennifer åker till år 2015 med sin tidsmaskin DeLorean för att rätta till några problem i framtiden. Men Biff Tannen stjäl DeLorean, åker tillbaka i tiden och ger en bok med 50 års sportresultat till sitt yngre jag. Nu måste Marty åka tillbaka i tiden för att stoppa den yngre Biff från att utnyttja boken och ändra framtiden.

En fullduglig uppföljare till det älskade originalet. Man märker att man hade en tanke med denna andra del och den bjuder på en liknande upplevelse som den första filmen.


#3 Glory (Edward Zwick)



Baserat på den sanna historien om det första kompaniet av svarta soldater i det amerikanska inbördeskriget, samt deras unga vita anförare.

Med välgjorda krigsscener, bra skådespeleri, starka karaktärer och en historia man inte sett tidigare blir denna amerikanska inbördeskrigsfilm klart intressant.


#2 Crimes and Misdemeanors (Woody Allen)



Ögonläkaren Judah Rosenthal har haft en affär med Dolores under flera år och nu hotar hon att förstöra hans liv om han inte gifter sig med henne. När hans bror Jack föreslår att de skall låta mörda henne hamnar Judah i ett svårt moraliskt dilemma - personlig katastrof eller mord. Samtidigt vill filmmakaren Clifford Stern göra en film om en filosofiprofessor men får istället uppdraget att göra ett porträtt av den framgångsrike TV-producenten Lester. Lester, som dessutom är hans svåger, representerar allt som Clifford avskyr.

En av mina favoriter av Woody Allen och en film som fungerar riktigt bra rakt igenom. Bra karaktärer och handling.


#1 Field of Dreams (Phil Alden Robinson)



Ray Kinsella är en nybliven bonde som en dag när han jobbar på fälten hör en röst. Rösten inspirerar honom att bygga en basebollplan på sin mark. Människor börjar stråla samman på fältet som blir en plats där drömmar kan bli verklighet.

En otroligt stämningsfull liten film som bygger på drömmar och att allt är möjligt. Att man valt baseball som sporten att få ihop det hela på stör faktiskt inte ett dugg.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Black Rain
Indiana Jones and the Last Crusade
Monsieur Hire
Parenthood
The Rachel Papers
Sex, Lies, and Videotape
Valmont

---

Sämsta filmen: The 'Burbs

Trodde jag skulle få se en skön 80-tals komedi, men den var inte alls rolig, bara fånig och dålig.


Största besvikelsen: Batman

Har svårt för de gamla Batman-filmerna. Tim Burtons värld känns fel. Det är inte ett dugg spännande, inte heller roligt. Faktiskt jobbigt att se på.

32 kommentarer:

  1. Härligt med en årsbästalista igen!

    Jag har bara sett 1, 2, 5, 6 och 9.

    The Abyss är bra, men man måste se den långa director's cut då bioversionen inte alls är lika bra.

    Det skulle väl just Abyss, Små och stora brott och Harry-Sally vara de som kanske kunde hamna på min lista, när jag nu kommer dit...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Det var ju ett bra tag sen sist :)

      Väldigt svårt att rangordna dessa filmer. Ingen femma och ingen stark fyra detta år...

      Radera
  2. Här var det inte mycket jag hade sett, faktiskt bara 6 och 5. På min personliga topplista återfinns dock:

    Dead Poets Society
    Henry V
    Born on the Fourth of July
    Sex, Lies and Videotapes
    My Left Foot
    Driving Miss Daisy

    Är det ingen av de som ens kvalar in som bubblare för din del?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Intressant att du sett så få, men du nämner flera filmer jag sett. Det är egentligen bara My Left Foot och Driving Miss Daisy jag inte sett.

      Dead Poets Society såg jag om för inte så länge sen och även om den är helt ok så är det bara nästan den kommer med som bubblare.

      Henry V var jag inte särskilt förtjust i. Born on the Fourth of July minns jag inte alls.

      Då återstår Sex, Lies, and Videotape. Jag lägger till den som bubblare då jag tycker den är på gränsen.

      Radera
    2. Nu ljög jag, inser jag. Jag har faktiskt sett 8 och 9 också, bra filmer bägge två.

      Radera
    3. Sofia: Ok, lätt hänt. Fyra av tio är lite bättre :)

      Radera
  3. Några av dina utvalda filmer hade kvalat i på min best-of-1989-lista men inte så många. Min definitiva etta (utan att ha grävt alltför mycket) är till exempel inte med - Döda poeters sällskap. Sen ser jag ju varken Tango & Cash eller Lock up på din lista, det måste väl ändå ha blivit nåt fel? ;D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Ja, det verkar som Döda poeters sällskap är populär. En stark trea tycker jag, men jag fångas inte lika starkt av den som många andra verkar göra.

      Lock-Up går bort direkt då jag inte tycker den håller särskilt bra längre. Däremot är Tango & Cash värd att nämna. Underhållande och bättre än väntat när jag såg om den.

      Radera
  4. Få filmer jag sett på din lista bara 10, 6, 5 och 2. Harry & Sally är den jag gillar bäst. The Killer har jag hört talas om den verkar intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Alla filmerna på listan är intressanta i mitt tycke. Sen är frågan om man uppskattar dem...

      Radera
  5. Killer har jag sett den var väl sisådär. I övrigt har vi ett överlapp och en hel del kvar för mig att se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Ja, The Killer är inte helt lätt att gilla fullt ut. Tycker man måste ta den för vad den är - en over-the-top action-såpa. Men som sådan gillar jag den.

      Radera
  6. Härliga filmval, många lite annorlunda utanför mainstream. Har sett 7:an, men minns inte tillräckligt bra för att bedöma den. 4:an är den film jag har svårast för. Kul, men så överdriven och dåligt spelad att jag inte orkar se om hela.

    SvaraRadera
    Svar
    1. David: 7:an Talvisota skulle jag verkligen behöva se om. Den kan lika gärna klättra eller falla ur helt vid omtitt. Men vet att jag gillade den ganska mycket när jag såg den för länge sen.

      Ah, Back to the Future Part II alltså. Den funkade faktiskt bättre än väntat när jag senast såg om trilogin. Första är bäst, men denna andra del höjdes i mina ögon och tog sig in på listan.

      Radera
  7. Har nog inte så mycket mer att tillägga, mer än att återigen kan konstatera att jag är ganska konsekvent mot min egen kommentar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Det är inte helt fel det heller. Det enda som är lite tråkigt är att det betyder att du fortfarande inte sett flera av filmerna på listan ;)

      Radera
    2. Du får sluta ha så obskyra filmer på dina listor... ;)

      Radera
    3. Sofia: Äsch, det är ju faktiskt mest amerikanskt och ganska mycket mainstream detta år ;)

      Radera
  8. Nu har vi andra kommit ikapp och det blev tre överlapp mellan våra listor. Stabilt.

    Jag kom inte ihåg din lista i huvudet, så jag kunde gissade fritt. Min gissning på att du skulle ha med Brian De Palma gick hem, även om det kanske var på gärdsgården.

    Största positiva överraskningen - att du har en Woody Allen-film så högt på listan.

    Största Waaaat? - Tillbaka till framtiden 2. Kommer ihåg den som riktigt svag.

    Intressant med din trio krigsfilmer från året. Skulle kunna utgöra ett litet minimaraton i sig! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Ja, det är inte De Palmas bästa film, men den håller trots allt, även om den är på gränsen att få vara med.

      Woddy har ett par filmer jag gillar lite extra. Crimes and Misdemeanors är nog min favorit, eller minst topp tre.

      Tillbaka till framtiden 2 hade jag inte alls på listan tills jag såg om trilogin för ett tag sen. Ettan är fortfarande bäst, men tvåan höjdes ordentligt i mina ögon. Trean är dock klart svagare.

      Ja, ovanligt med tre krigsfilmer samma år på topp tio. Inget planerat, men kul att du noterade det :)

      Radera
  9. Field of dreams på förstaplats gillar jag, den borde jag ha haft med som bubblare åtminstone. Väldigt krigiskt annars, men Casualties of War är en enormt bra och viktig film.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Magnus Carling: Ja, detta är ett år utan given etta så det öppnade upp för Field of Dreams som jag gillar. Mysig film.

      Inte alls planerat att ha tre krigsfilmer på listan, men å andra sidan gillar jag genren.

      Radera
  10. Jag kollade min gamla kommentar här ovan och jag instämmer med mig själv och den gamla frågan ;)

    Sen måste jag säga att jag blir sugen på att se The Killer. Slowmotion med John Woo är i alla fall den bästa sortens slowmotion ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Tango & Cash har iaf chans att ta sig in på listan så småningom. Gillade den senast jag såg om den och den kan nog växa ytterligare lite till.

      Se The Killer, men kom ihåg att det är en udda actionfilm man kanske inte riktigt är van vid.

      Radera
  11. Jag höjer på hatten för ettan! Härligt! Kanske du och jag är de enda som tar till oss känslan och mystiken i det här gänget...? :-)

    Och Glory! Det är nog banne mig en underskattad rulle!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Steffo: Vet att Field of Dreams är mycket omtyckt av baseballfans och amerikaner, men kanske inte riktigt går hem hos övriga världen på samma sätt.

      Glory behövde jag se om för att se om den var så bra som jag kom ihåg den som. Ja, den håller fint. Välgjord och stark.

      Radera
  12. Intressant att läsa igenom alla dina listor!
    Min favorit från 89 är helt klart Indiana Jones and the Last Crusade.
    Två andra filmer jag gillar som du inte nämner är Scandal (Joanne Whalley, John Hurt) och Fabulous Baker Boys (Bröderna Bridges och M. Pfeiffer).

    SvaraRadera
    Svar
    1. LJH H: Kul att höra och tack för din kommentar!

      Indiana Jones and the Last Crusade kan mycket väl ta sig in på listan vid nästa titt.

      Tack för tipset på Scandal som jag inte kände till, verkar kunna vara värd en titt.

      The Fabulous Baker Boys har jag inte varit sugen på, men det är trots allt med Jeff Bridges och Michelle Pfeiffer som jag gillar. Ska försöka kolla in den så småningom.

      Välkommen hit!

      Radera
  13. Mina 10 favoriter från 1989:
    10 Gleaming The Cube
    09 Dead Calm
    08 The Fabulous Baker Boys
    07 The Package
    06 Batman
    05 Lethal Weapon 2
    04 Back To The Future II
    03 The 'Burbs
    02 Scandal
    01 Indiana Jones and the Last Crusade (En av mina absoluta favoritfilmer)

    Bubblare: Road House, Weekend At Bernies, Dead Poets Society, The Little Mermaid

    Sämst: Halloween 5

    SvaraRadera
    Svar
    1. LJH H: Då ska vi se:

      10. Aldrig hört talas om, trots några halvkända skådespelare. Intressant.
      9. En thriller som tål att ses om.
      8. Ej sett, inte varit så jättelockad, men gillar Pfeiffer och Bridges.
      7. Något underskattad film av regissören till The Fugitive.
      6. Ingen favorit, för tillgjord och överdriven. Föredrar Nolans filmer.
      5. Jo då, den funkar även om ettan är bättre.
      4. Funkade faktiskt mycket bra när jag senast såg om trilogin. Inte riktigt lika bra som ettan, men klart bättre än trean.
      3. Nej, denna föll mig inte i smaken.
      2. Ej sett, men verkar småintressant.
      1. Som en äventyrsfilm ska vara. Ingen personlig favorit, men gillar den trots allt. Lite sugen på att se om den.

      Radera
    2. Batman har väl inte åldrats jättebra men jag tycker om stämningen. Håller med om att Nolans filmer är bättre dock.

      Future II tyckte jag minst om första gången jag såg trilogin men den har tagit sig om 3an.

      The 'Burbs: Tycker den är kul, väldigt cartoonish. Gillar Dantes stil helt enkelt.

      Scandal är verkligen värd att se. Handlar ju om en sexskandal inom brittisk politik på 60-talet men den är rätt lättsam och kul. Många bra skådisar också.

      Radera
    3. LJH H: Har aldrig riktigt gillat Burtons stil, inte minst Batman. För larvrigt för min smak.

      Har nog alltid tyckt trean är svagast. Tvåan tycker jag fint kompletterar ettan.

      Ok, jag tackar för tipset på Scandal. Ska försöka kolla in den vid tillfälle.

      Radera