söndag 22 december 2013

Monsieur VerdouxTitel: Monsieur Verdoux
Genre: Komedi/Kriminalare/Drama
Land: USA
År: 1947
Regi: Charlie Chaplin
I rollerna: Charlie Chaplin, Martha Raye, Marilyn Nash, Isobel Elsom

Handling: En man försörjer sin familj genom att gifta sig med kvinnor och sedan mörda dem för att få ärva deras pengar. Dock är detta levebröd förenat med vissa faror.

Omdöme: Även om det här är en Chaplin-film så var det från början tänkt att Orson Welles skulle regissera med Chaplin i huvudrollen. Chaplin lär dock ha backat i sista stund då han inte kände sig komfortabel med att bli regisserad. Istället lär han ha köpt manuset av Welles och sedan ändrat stora delar. I förtexterna står det endast att det är baserat på en idé av Welles. Noterbart att historien baseras på den verkliga seriemördaren Henri Désiré Landru.Chaplin gör som vanligt allt här. Han regisserar, producerar, har skrivit manuset, spelar huvudrollen, gjort musiken och hade hand om i princip allt annat - som vanligt alltså. Trots att man sett The Great Dictator (1940) där han har en del dialog, främst som diktatorn, så är det ändå lite ovant att höra honom prata här. Och han pratar mycket här då filmen är väldigt dialogdriven under stora delar av filmen.Henri Verdoux (Chaplin) är gift sedan flera år tillbaka och har en ung son. Men efter att ha förlorat sitt jobb på en bank har han livnärt sig på att förföra, gifta sig med och sedan döda kvinnor. Detta för att kunna försörja sin familj. Han är otroligt kvicktänkt och kan prata och charma omkull vem som helst, när som helst. Detta gör att han klarar av att utge sig för att vara andra män och ha flera kvinnor/fruar samtidigt.Filmen och dess humor funkar inte riktigt fullt ut till en början. Kanske har det att göra med att Chaplin hoppar friskt mellan sina karaktärer och kvinnorna utan att man egentligen får lära känna dem ordentligt. Men sen händer något. Nästan exakt halvvägs in får han en idé om att använda sig av ett gift som han blandar ihop själv. Nu får man plötsligt in en extra dimension till handlingen och då faller det mesta på plats.Det är två karaktärer förutom Chaplin som sticker ut i filmen, och båda får utrymme under andra halvan av filmen. Dels är det den unga kvinnan, spelad av Marilyn Nash, som Verdoux ska testa sitt gift på. Deras scener är filmens mest hjärtliga och dramatiska. Tankarna går till hans äldre stumfilmer, inte minst den blinda blomsterflickan. Den andra är en av hans fruar, fru Bonheur (Martha Raye) som är en gaphals som Verdoux vill mörda, men visar sig ha oerhört svårt för att lyckas med.Filmen tar sig helt klart under andra halvan och blir riktigt trevlig. Allt som allt blev jag klart nöjd med den här Chaplin-filmen, även om den som helhet inte håller lika bra som hans allra bästa. Problemet är att den tar för lång tid på sig att bli intressant. Å andra sidan har den tillräckligt av värde för att bli klart sevärd. Nästan lite Hitchcock emellanåt med den svarta humorn. Betygsmässigt är det därför svårt. Första halvan är kanske en trea, medan den andra är uppemot en fyra. Stark trea eller svag fyra hamnar därför betyget på...

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.9

---

Henke har sett en klassfilm. Föll han för "The Lubitsch Touch"?

Så här skrev jag tidigare om samma film.

2 kommentarer:

  1. Chaplin verkar verkligen ha gått hem hos dig som regissör. Själv har jag aldrig riktigt fastnat för den här filmen, kanske för att jag förväntat mig en tramp-film?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Jag har alltid uppskattat Chaplin ända sen barnsben. Har insett att jag även gillar honom nu, även sånt här som jag tidigare inte hade sett.

      Radera