söndag 8 december 2013

Remember the NightTitel: Remember the Night / En kväll att minnas
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1940
Regi: Mitchell Leisen
I rollerna: Barbara Stanwyck, Fred MacMurray, Beulah Bondi, Elizabeth Patterson

Handling: Precis innan jul åker Lee Leander fast för grovt snatteri. När rättegången skjuts upp till efter julhelgen inbjuder åklagaren, som har dåligt samvete för att ha försenat processen, henne till att fira jul med hans familj.

Omdöme: Gamla klassiska julfilmer brukar kunna vara så där mysiga som man vill ha dem. I det här fallet är det en film som av en del brukar kallas för en liten pärla. Det skulle komma att bli den första filmen som Barbara Stanwyck och Fred MacMurray spelade i mot varandra. Den andra blev den klassiska film-noiren Double Indemnity (1944).Efter att Lee (Stanwyck) grips för att ha snattat/stulit ett smycke och försökt pantsätta det, hamnar hon i rätten strax innan jul. Det är inte första gången hon åkt fast, men eftersom det är dagarna innan jul tror åklagaren John Sargent (MacMurray) att hon har en god chans att gå fri eftersom juryn ofta känner sig givmilda innan jul. Han ser då till att hon får sitta i häktet över julhelgen eftersom man behöver få ett vittnesmål från en läkare som inte är närvarande.Eftersom Sargent får dåligt samvete, och är en helylle kille, ser han till att Lee kommer ut mot borgen. Då hon inte har någon familj eller pengar, ser han till att hon inte behöver spendera julhelgen ensam. Istället tar han henne till sina hemtrakter i Indiana där han ska fira jul med sin släkt. När det visar sig att hon också kommer från Indiana inser de att de har en del gemensamt och på den långa resan lär de känna varandra bättre.För manuset står den erkänt duktige regissören och manusförfattaren Preston Sturges, men varken hans manus eller regin av Mitchell Leisen är direkt strålande. Scenerna leder ofta ingenvart och i ärlighetens namn känns filmen mest som en lång transportsträcka innan kärleken/allvaret mellan de två kommer på tal. Nu är det en kvart eller så kvar av filmen, så man har redan tappat intresset.Det är trist att konstatera att den här inte gick hem hos mig. Den där mysiga julstämningen, eller den romantiska biten, infinner sig aldrig riktigt. Det saknas värme i historien och hos karaktärerna. Att de inser att de faktiskt är rätt för varandra tar alldeles för lång tid, speciellt som vägen dit inte bjuder på något av värde. Sen är hela upplägget krystat med att en åklagare betalar borgen åt "andra sidan" och sedan spenderar julhelgen med den anklagade. Nu är det inte det som förstör filmen, men det är ingen bra start på historien om man inte gör något bra av det hela.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.6

---

Över hos Henke är det en annan, mer klassisk romantisk film som setts. Gillade han den mer tro?

4 kommentarer:

 1. Hahaha, bra formulerat. "Att de inser att de faktiskt är rätt för varandra tar alldeles för lång tid, speciellt som vägen dit inte bjuder på något av värde".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, det brukar jag inte ha några problem med i vanliga fall, men här gav inte resten av filmen särskilt mycket.

   Radera
 2. Det verkar som att jag gillade min film mer i alla fall.

  Man får väl se denna revy som en stilla varning och inse att The shop around the corner är ett bättre val!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Definitivt är det så. Ditt val var säkerligen bättre och The Shop Around the Corner ska man se.

   Radera