lördag 28 december 2013

Road HouseTitel: Road House / Jeftys bar
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1948
Regi: Jean Negulesco
I rollerna: Ida Lupino, Cornel Wilde, Richard Widmark, Celeste Holm

Handling: Jefty, ägaren till en krog utanför en liten stad, hyr in sångerskan Lily Stevens. Jefty faller för Lily, men hon försöker charma Jeftys manager, Pete. När Pete till sist faller för Lily, och hon säger nej vid Jeftys frieri, börjar Jefty bli rejält avundsjuk.

Omdöme: Med favoriten Richard Widmark i rollistan blir det alltid extra intressant. Detta var en av hans allra första roller, men han hade redan etablerat sig i Hollywood efter att ha blivit Oscarsnominerad för sin första filmroll i Kiss of Death (1947).Här spelar han Jefty, ägaren till en krog som ligger i en liten stad nära den kanadensiska gränsen. Jefty har tagit in sångerskan Lily Stevens (Ida Lupino) från Chicago och betalar henne mer än väl. Föreståndaren Pete (Cornel Wilde) driver krogen och har varit anställd av Jefty i runt tio år. Han är föga imponerad över nyförvärvet då han varit med förr. Jefty har en tendens att på fyllan "rekrytera" nya tjejer som han snart tröttnar på och då får Pete göra sig av med dem.Det visar sig dock att Lily är annorlunda. Hon är duktig på att sjunga (Ida Lupino sjunger på riktigt, och gör det ganska bra) och hon är väldigt stark och envis. Hon är helt enkelt olik de Jefty brukar plocka in. Pete, som till en början vill göra sig av med henne innan han gett henne en chans, blir snart övertygad om att hon har något utöver det vanliga. Så övertygad att han faller för henne. Problemet är bara att Jefty gör detsamma och tycker han har rätt till henne då det är han som är chefen och tog in henne.Ett klassiskt triangeldrama alltså, precis som väntat. Det som gör det intressant redan från början är främst karaktärerna och den mysiga krogen som är skådeplats, åtminstone till en början. Ida Lupino som Lily är inledningsvis underbar. Hon har taggarna utåt och låter ingen köra med henne. Likväl är Richard Widmark som Jefty skön att skåda. Han försvinner dock runt mitten av filmen, vilket även leder till en svacka.Tråkigt nog lyckas filmen inte bibehålla vad den börjat bygga upp. Handlingen går mer och mer bort från krogen, Lily sänker sin gard och Jefty försvinner ett tag. När Jefty sedan dyker upp igen blir det bättre, men upplösningen blir inte riktigt till belåtenhet. Här borde man ha avslutat på krogen och fått med mer klassisk film-noir stämning. Nu blir det mer av ett melodrama där storyn är alltför simpel, synd.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.3

---

Henke har denna dag valt att se en film med Tracy / Hepburn.

2 kommentarer:

  1. Det verkar finnas en oändlig mängd film-noirer att välja på! LOL. Kul att läsa men den rasar väl inte direkt in på "måste ses"-listan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Även de mindre minnesvärda noir-filmerna tycker jag är värda att se. Men är man inget noir-fan så förstår jag om denna inte seglar upp på "att se"-listan.

      Radera