måndag 23 december 2013

The Bishop's WifeTitel: The Bishop's Wife / Ängel på prov
Genre: Komedi/Drama/Romantik/Fantasy
Land: USA
År: 1947
Regi: Henry Koster
I rollerna: Cary Grant, Loretta Young, David Niven, Gladys Cooper

Handling: Julberättelse om en älskvärd ängel som kommer till jorden för att hjälpa en biskop med att samla in pengar till en ny katedral. Biskopen behöver all hjälp han kan få sedan han kommit i konflikt med både hustru och församlingsbor.

Omdöme: Ett par år senare kom regissören Henry Koster göra den älskvärda klassikern Harvey (1950) med James Stewart. Det finns en del likheter filmerna emellan vad gäller humorn och värmen. Cary Grant spelar här en ängel som ska försöka hjälpa en biskop och hans fru under juletider. I julklassikern It's a Wonderful Life (1946) året innan var det istället James Stewart som fick besök av en ängel i tuffa tider.Lite kul är det att läsa att Cary Grant från början inte alls skulle ha spelat ängeln, utan biskopen. David Niven skulle spela ängeln. Men när den ursprungliga regissören William A. Seiter ersattes med Henry Koster, som fick fria händer att spela in filmen från början, valde Koster att åtgärda "felet" genom att byta plats på Grant och Niven. Grant var tveksam till det hela då han ville spela biskopen, men rollen som ängeln Dudley skulle visa sig bli en av hans mest älskade i hans karriär.I rollen som biskopens hustru syns Loretta Young, men från början var det Teresa Wright som axlade rollen. När Koster togs in som regissör blev hon dock ersatt, främst för att hon då var gravid när man skulle börja spela in på nytt. Loretta Young var för mig relativt okänd. Jag kände igen namnet, men hade endast sett en film med henne tidigare. I denna roll känns hon dock helt rätt. Hon har ett fint samspel med både Grant och Niven som nästan hamnar i en dragkamp om henne. Hon kom inte att bli belönad för denna roll, men samma år vann hon en Oscar för en annan roll.Biskopen Henry (Niven) tror att det är något skumt med ängeln Dudley (Grant) då han spenderar en himla massa tid med Julia (Young). Samtidigt ser han resultat i sin jakt på finansiärer till bygget av en ny katedral. Under historiens gång är det ängelns uppdrag att få biskopen att se på sitt liv med andra ögon. Katedralen har blivit det enda som är viktigt för honom, trots att han har en underbar fru, dotter och ett fint hem - allt en man kan önska sig.Det här är som en äkta julfilm ska vara. Full av värme och gjord på ett hjärtligt sätt. Visst är det fantasy det handlar om när ängeln Dudley kör sina "tricks" för att fixa till saker. Men det är omöjligt att inte bli charmad när det är gjort på ett så slående mysigt sätt. Cary Grant, Loretta Young och David Niven är alla mycket bra i respektive roll. Man känner sig alltid komfortabel med Cary Grant och det här är inget undantag. Hans vänlighet och leende smittar av sig på allt och alla.Filmen kom att få fem Oscarsnomineringar, bl.a. för bästa film och regi, men vann endast för bästa ljud. Den har mycket budskap och även om vissa scener nästan blir för mycket så är det en del av jultraditionen. Det är bara att konstatera att de bästa julfilmerna gjordes på 40-talet. Var det kanske för att julen betydde mer då eller för att det helt enkelt var de bästa regissörerna och skådespelarna som ville vara med i projekten? Svårt att svara på. Det enda man kan säga med säkerhet är att de lyckades och det är jag väldigt glad för.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.5

10 kommentarer:

  1. Denna verkar intressant. Hade aldrig hört talas om den före du skrev om den, men Cary Grant är ju "alltid" bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Även om jag inte alltid tycker Cary Grant lyfter en film på egen hand så är det sällan hans filmer är dåliga. Oftast ger han filmerna lite av sin elegans och charm till det hela.

      Alltid kul när man hittar dessa julklassiker man uppskattar.

      Radera
    2. God Jul C, nu tar jag julledigt från bloggandet!

      Radera
    3. Henke: Tack detsamma, God Jul!

      Låter som en bra idé. Själv har jag sett och skrivit om en del som kommer dyka upp under juldagarna. Autopilot alltså :)

      Radera
  2. Ett härligt tips i julklappstider -- tack för det! Ha en riktigt god jul nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Varsågod! Och tack detsamma! God Jul!

      Radera
  3. Risken är att jag får en överdos av en klämkäck Cary Grant om jag ser den här. Fast han kanske inte är klämkäck?

    God Jul! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Nej, han är faktiskt ganska nedtonad. Lagom mycket tycker jag.

      Tack och God Jul på dig med! :)

      Radera
  4. Tackar för tips :)

    SvaraRadera