lördag 28 december 2013

The Pink PantherTitel: The Pink Panther / Den rosa pantern
Genre: Komedi/Kriminalare
Land: USA
År: 1963
Regi: Blake Edwards
I rollerna: Peter Sellers, David Niven, Claudia Cardinale, Robert Wagner, Capucine

Handling: Den beryktade juveltjuven och playboyen kallad Fantomen planerar att stjäla den berömda och ovärderliga juvelen "The Pink Panther" under ett jetsetparty i de italienska alperna. Den rättrådige polisen Jacques Clouseau får nys om det hela och är på plats med fru Clouseau samtidigt som han planerar att avslöja Fantomens identitet.

Omdöme: Originalet i Rosa pantern-serien med Peter Sellers utnyttjar inte vår käre Jacques Clouseau fullt ut. Han får mest spendera tid på sitt hotellrum tillsammans med fru Clouseau (Capucine), vilket i längden känns lite för enformigt och inte minst upprepande. I rummet bredvid befinner sig Sir Charles Lytton (David Niven) som har ihop det med fru Clouseau. Det blir en del springande mellan rummen, men här hade man kunnat göra mer på hotellet, ungefär som man gör i den desto mer lyckade What's Up, Doc? (1972).Det känns till stor del som man lämnat krutet till slutet då det mesta av det bästa händer. Då är det nämligen dags för den stora maskeradbalen då även stölden av Rosa pantern ska ske. Denna maskerad bjuder på en del klockren humor där Sellers äntligen hamnar rätt. Han känns annars lite återhållsam under resten av filmen, men inte här. Det hela avslutas med en rolig och finurlig biljakt.Vid sidan av Sellers och Niven får man stifta bekantskap med vackra Claudia Cardinale i rollen som prinsessan som äger den Rosa pantern. Hennes mysiga alpstuga hade man gärna besökt under ett par dagar. Tråkigt nog har man inte tagit vara på utomhusscenerna tillräckligt bra då de är få och inte särskilt inspirerade. Förmodligen ville man filma så lite som möjligt utomhus. Under långa stunder är filmen lite för trist för ett högre betyg än max en trea. Det skulle komma att bli klart bättre i den nästa filmen - A Shot in the Dark (1964).

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Aha, kryddar lite med en sextiotalare! Najs!

  Jag hade funderingar på att kanske ta med en RP-film i Decennier, men då antar jag att jag lär välja A shot in the dark?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Då den gick på TV och jag inte hade sett den på länge så passade det bra. Ingen försmak av 60-talet alltså ;) Fast det blev ju det ändå...

   Jo, ska du se en av RP-filmerna så är det A Shot in the Dark som gäller.

   Radera
 2. Detta är den enda RP filmen med Sellers som jag inte sett. jag gillar Return, Strikes och Revenge of the the Pink Panter bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Av de tre du nämner är favoriten Return från 1975.

   Radera