måndag 16 december 2013

The UninvitedTitel: The Uninvited / De objudna
Genre: Mysterium/Romantik/Fantasy/Rysare
Land: USA
År: 1944
Regi: Lewis Allen
I rollerna: Ray Milland, Gail Russell, Ruth Hussey, Donald Crisp

Handling: Roderick Fitzgerald och hans syster Pamela flyttar från hektiska London till en misskött herrgårdsbyggnad högt uppe på en klippa med utsikt över Cornwall-kusten. Det dröjer dock inte länge förrän en kuslig känsla gör sig påmind i det gamla huset. En märklig kyla sprider sig i rummen och en gråtandes kvinna hörs om nätterna. Trots Rodericks ryckande på axlarna, blir det allt klarare att det spökar i huset. Men varför vill de döda göra tillvaron outhärdlig för de båda?

Omdöme: Det här är en film som ofta letat sig in på listor över de kusligaste och mest skrämmande filmerna någonsin. En regissör som Martin Scorsese är en av dem som hyllat filmen. Givetvis blir man nyfiken på en sådan omtalad film och frågan var bara hur bra den skulle kunna vara.Roderick Fitzgerald (Ray Milland) och hans syster Pamela (Ruth Hussey) köper ett jättehus på den brittiska kusten. De får det billigt då mannen som säljer det behöver pengarna till sitt barnbarn Stella (Gail Russell). Stellas föräldrar dog när hon var liten. Mamman dog i en olycka utanför huset, men vad Roderick och Pamela snart inser är att någon hemsöker huset de snart gjort sig hemmastadda i.Jag vet inte, men det här var inget som jag såg storheten i. Det tar runt halva filmen innan det händer något överhuvudtaget. Det hade inte gjort så jättemycket om man åtminstone hade haft en trevlig uppbyggnad och sedan låtit spänningen och mystiken stiga. Men det händer inte mycket och det är faktiskt en ganska stor besvikelse när tiden går och man aldrig känner att filmen blir särskilt bra.Skådespeleriet känns svagt filmen igenom av samtliga. Det är liksom tillgjort och det är aldrig ett bra tecken. De inblandade verkar inte heller ta hotet på allvar. Om de nu inte tror på det hela borde de försöka hitta förklaringar till vad som händer. Om de nu tror på det borde de visa mer känslor och rädsla. Nu blir det bara konstigt då det inte skapas särskilt mycket av något om man ska vara ärlig.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.5

6 kommentarer:

 1. Rejält imponerande att du kör en 40-talsfilm per dag ett tag nu. Jag blir inte så sugen på denna film, men jag kanske adderar några andra 40-talare till min allt för korta lista om du fortsätter att influera mig så här! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Denna var en besvikelse, men det kommer dyka upp ett par klart trevligare filmer också.

   Svårt att välja bort en del filmer jag gärna vill och velat se en längre tid.

   Vore kul om du lägger till fler filmer, men känn ingen press :)

   Radera
 2. Det låter som att den här kanske ändå var sämre än The Haunting? Skådespeleriet var ju inget man kunde klaga på i den filmen tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Nu var det länge sen jag såg The Haunting, men den var ändå ok som jag minns det. Så ja, den är bättre än denna i mitt tycke.

   Radera
 3. Har sett filmen för hemskt länge sedan sisådär trettio år ! Vill minnas att den var lite småseg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmitch: Hade nog varit svårt att minnas en minnesvärd film efter så lång tid. Småseg är den allt, även om vissa scener är bra gjorda (om än inte särskilt kusliga som de borde vara).

   Radera