måndag 13 januari 2014

All Is LostTitel: All Is Lost
Genre: Drama/Äventyr
Land: USA
År: 2013
Regi: J.C. Chandor
I rollerna: Robert Redford

Handling: Långt ut på havet, mitt under en soloresa över den Indiska oceanen, vaknar en man av att hans segelbåt tar in vatten efter en kraftig kollision med en container som ligger och driver i havet.

Omdöme: En mans kamp för överlevnad ute till havs. Det är en premiss som låter klart intressant. Överlevnadsfilmer av det här slaget har ofta en slags dragningskraft. Kanske är det att man själv får fundera vad man skulle göra i samma situation, även om man hoppas att man aldrig får möta det ödet.En man (Robert Redford) vaknar upp i sin segelbåt. Han är ensam och långt ute till havs någonstans över den Indiska oceanen. Vad han gör där eller vem han är, det vet man inte. Det enda man vet är att hans segelbåt tar in vatten. En stor container har kraschat in i hans båt och gjort ett stort hål. Han måste nu se till att få bort containern som fastnat, försöka laga hålet provisoriskt och givetvis få hjälp.Han stöter på det ena problemet efter det andra. Dels p.g.a skadorna som orsakats av kollisionen, dels av hans tafatthet inom vissa områden. För på ytan verkar han vara en erfaren seglare. Han är trots allt gammal, har gett sig ut ensam med sin segelbåt och behåller lugnet i denna svåra situation. Men finns det fog att vara så lugn? Att inte försöka ropa ut ett SOS över radion det första han gör? Att börja raka sig när en storm drar in? Att inte förbereda sig fullt ut för det värsta?På vissa områden är han en riktig överlevnadstyp och en 'MacGyver' som kan fixa det mesta. Men i mer logiska situationer tar han konstiga beslut. Denna kombination gör att man inte riktigt får grepp om honom. Eftersom man inte får någon bakgrund till vem han är blir det svårt att lära känna honom ordentligt.Det är ytterst sparsamt med dialog, inte heller någon berättarröst som man hade kunnat förvänta sig. Det är iofs något som är skönt då det nog inte hade tillfört så mycket. Man kastas in i en svår situation med en person man inte vet något om. Robert Redford gör vad han kan med rollen och är en klippa. Ingen direkt favorit, men duktig är han. Filmen hade dock vunnit en del på ett bättre slut, lite mer omväxling i det som händer och en bättre karaktärsutveckling.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

  1. Intressant. Jag tyckte inte han tog några ologiska beslut men det var förmodligen jag som missade nåt. Jag minns att jag tyckte han var ologiskt lugn i början, just efter krocken, men efter tag kändes det mer som att han bara tänkte efter, funderade, och sen i lugn och ro gjorde det han beslutade att göra. Att få panik var liksom det sämsta han kunde göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Sant, som jag minns det var det främst i början han tog några ologiska (eller kanske oväntade) beslut. Som att börja raka sig och inte försöka använda radion det första man gör för att kalla på hjälp. Fast han trodde kanske inte att det var en SÅ farlig situation ;)

      Radera