söndag 5 januari 2014

American HustleTitel: American Hustle
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA
År: 2013
Regi: David O. Russell
I rollerna: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Jeremy Renner, Robert De Niro

Handling: Historien om den briljanta svindlaren Irving Rosenfeld, som tillsammans med sin medbrottsling och älskarinna Sydney Prosser tvingas samarbeta med en FBI-agent för att avslöja andra bedragare, gangstrar och politiker.

Omdöme: Efter regissören David O. Russells två senaste filmer The Fighter (2010) och Silver Linings Playbook (2012), som var bra respektive ganska bra, har han här samlat stjärnorna från de två filmerna. Frågan var om han skulle kunna få ihop allt och bjuda på en ännu bättre film denna gång.Historien utspelar sig i slutet av 1970-talet och är löst baserad på de verkliga händelserna runt ABSCAM-skandalen. Irving Rosenfeld (Christian Bale) och Sydney Prosser (Amy Adams) är två svindlare som lurar folk på relativt små summor. Men en dag får de trubbel när FBI sätter dit dem. De måste nu samarbeta på en operation där de ska hjälpa till att sätta dit kriminella genom sitt svindleri. Ledare för operationen är FBI-agenten Richie DiMaso (Bradley Cooper) som siktar på att sätta dit politiker och maffialedare.När man läser om manuset till filmen så lär det ha varit rankat som ett av de bästa manusen som det inte hade gjorts film av. Men när man läser om inspelningen så visar det sig att David O. Russell tillsammans med sina skådespelare valt att improvisera en hel del. Så pass mycket att man fått ändra en hel del i handlingen, vilket jag tror filmen tappat på. Det känns nämligen aldrig som man riktigt kommer in i filmen. Det där riktiga flytet saknas och jag blir aldrig direkt engagerad.Frågan är om filmen är menad att vara seriös med en del lättsammare inslag eller vad tanken egentligen var. För det är ett seriöst ämne med en bra grundstory, men det blir aldrig riktigt bra. Det rullar på, det gör det, men man måste kunna kräva mer av en sån här film. En sak som inte direkt funkar i mina ögon är Jennifer Lawrence och hennes karaktär Rosalyn Rosenfeld, fru till Irving (Bale). Hon klarar inte av att bära upp rollen i mitt tycke. Hon klarar inte det lättsammare i hennes karaktär. Hon blir mest bara jobbig filmen igenom.Bäst är annars duon Christian Bale och Amy Adams som båda gör exakt vad de ska med sina roller. Ingen av dem gör sina livs roller, men här är de bäst. Bale har gått upp en massa kilon för rollen, men det är en massa annat, som kroppshållningen, som ger hans prestation något extra. Robert De Niro, som har en mindre roll i filmen, kände inte igen Bale när de träffades. Det var inte förrän han frågade regissören som han förstod att det var Bale och de båda kunde hälsa på varandra.I mitt tycke är filmen svagare än både The Fighter och Silver Linings Playbook. Ska man jämföra med någon av filmerna så är den mer lik den sistnämnda p.g.a. det lite lättsammare. Men i båda nämnda filmer kände man mer för huvudpersonerna, det gör man inte riktigt här. Det är väl isåfall Irving man känner en del för, men problemet är att han försvinner med jämna mellanrum så att de övriga karaktärerna ska få mer utrymme. Att man valt att improvisera så pass mycket, om det nu stämmer, verkar ha skadat filmen mer än vice versa...

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 8.0

4 kommentarer:

 1. Trist, denna hade jag ganska höga förväntningar på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Verkar som man antingen faller för den eller inte. En trea till denna är ett svagt betyg, men den funkade helt enkelt inte på mig.

   Mycket möjligt att du kommer finna storheten i den.

   Radera
 2. 5/6 för mig. Precis som du kom jag aldrig in i filmen den kändes pladdrig och ofokuserad. Många bra skådisar dock och jag gillade J.L och C.B bäst. Hade även svårt för en del bitar i handlingen då den till viss mån är baserad på en sann historia. Coopers FBI-agent var underhållande men FÖR galen för att man (jag) skulle köpa honom i ett drama.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, ofokuserad och inte alls tillfredställande när man uppenbarligen haft bra material att jobba med.

   Tyckte Jennifer Lawrence mest blev irriterande, men visst har hon mer att jobba med än Amy Adams. Tycker dock Adams är stabilare och får ut mer.

   Precis, Coopers agent är för överdriven och om det nu ska vara seriöst kan han inte gå så långt och komma undan med det, overkligt. Tyckte den försökte vara lite lättsam som inte funkade i alla lägen.

   Nej, man hade kunnat göra något bättre här.

   Radera