måndag 27 januari 2014

ColombianaTitel: Colombiana
Genre: Action/Thriller
Land: Frankrike
År: 2011
Regi: Olivier Megaton
I rollerna: Zoe Saldana, Cliff Curtis, Jordi Mollà, Lennie James

Handling: Efter att som barn ha sett sina föräldrar mördas i Colombia, växer en ung kvinna upp till en iskall yrkesmördare. Utöver sitt "jobb" som yrkesmördare åt sin farbror, tillbringar hon all övrig tid till att hitta den som är ansvarig för hennes föräldrars död.

Omdöme: Det tar inte lång tid för filmen att etablera huvudkaraktären som en driven och målmedveten ung kvinna. Som barn ser hon sina föräldrar dödas av en knarkkartell och måste fly för att överleva. Redan här visar hon prov på att hon inte är en vanlig ung flicka. Hon kan springa ifrån vuxna män och klarar sig från kulorna som viner runt hennes huvud. Det är redan här lite för otroligt, men då vet man också vad det är för typ av film man kommer att bjudas på.15 år senare har Cataleya (Zoe Saldana) växt till sig, bor i Chicago och jobbar som yrkesmördare. Hennes farbror Emilio (Cliff Curtis) fixar jobben åt henne och det är även han som lärt upp henne. Det visar sig att hon har över tjugo mord på sitt samvete över en fyra års period enligt FBI som inte har några spår. Det enda de har att gå efter är den ovanliga blomman som offren har målade på sitt bröst. FBI, fyra år, över tjugo mord, då borde de kollat upp vad det är för blomma. Men tafatta som de är (i denna film), har de inte den blekaste aning.Nej, det här visade sig vara en film fylld med overkliga scenarier som gör att Cataleya kan härja fritt. Tyvärr gör det att filmen tidigt tappar all trovärdighet och sedan bara fortsätter lägga in den ena ologiska händelsen efter den andra. Det är svårt att koppla bort det, även om man nog måste göra det för att kunna ha en chans att gilla filmen.Actionscenerna är annars det som funkar klart bäst med filmen. Och ser man bara till dem är det inte så dumt. Det är gott om explosioner, skottväxlingar och några slagsmål där Zoe Saldana får visa vad hon går för. Det kan säkert räcka för vissa som bara vill ha action och hjärnlös underhållning. Dock har jag svårt för att acceptera det overkliga filmen igenom.Luc Besson har varit med och skrivit manuset, vilket inte betyder ett dugg. En gång i tiden betydde det kvalité och visst finns det en del likheter med både Nikita (1990) och Léon (1994), två av hans allra bästa filmer, båda med en kvinna/ung tjej som blir tränad yrkesmördare. Men där slutar likheterna då de är bra filmer där manuset håller. Det gör det helt enkelt inte här, men vad skulle man egentligen förvänta sig?

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.4

---

Henke har också sett filmen. Misstänker att han inte blev imponerad...

12 kommentarer:

 1. Desto mer jag tänker på denna film, desto uslare blir den. 2/5 var alldeles för generöst så jag gav den 1/5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, helt rätt. Tänkte först ge den en stark tvåa, men det var den inte värd. Fast en etta var det inte i mitt tycke. Tyckte ändå actionscenerna var tillräckligt bra och underhållande. Eller så var det bara rätt sällskap ;)

   Radera
 2. Affischen påminner väldigt mycket om Magnolia. Men det finns kanske ett botaniskt samband? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, det är den colombianska blomman i filmen, så "it makes sense" :)

   Radera
 3. Jag tycker att det mest intressanta med filmen är att regissören är ett R kort från att ha vääärldens coolaste efternamn ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Hmm, om det är det bästa/intressantaste med filmen så säger det ganska mycket om filmen ;) Har du sett den?

   Radera
  2. Nej, har inte sett den men har haft den hemma ett tag. Men efter att ha läst din och Henkes recension kanske jag hoppar över den helt ;)

   Men du...tänk att heta Megatron! "Hej, Fiffi Megatron heter jag, hur e läget?" Störtcoolt ju!

   Radera
  3. Fiffi: Ok, men du kanske finner den bra. Finns en del som verkar kunna koppla bort allt och bara fokusera på actionscenerna.

   Fast att heta Megafon vore inte heller helt fel :)

   Radera
  4. Jag tror jag resonerar om Columbiana som du gör med Movie 43. Den dagen jag inte har något annat att se så kanske ;)

   Megafon? Hahaha! Ja, varför inte?

   Radera
  5. Fiffi: Låter som en utmärkt idé. Inget som lockar för stunden, men man stänger inga dörrar.

   Radera
 4. Vill minnas att jag tyckte filmen var helt ok tom ganska bra som actionfilm. Men jag är svag för tjejer som slåss på film (annars hade jag troligen aldrig sett Sucker Punch ;) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, actionscenerna funkar bra, så om man inte kräver något mer så kan jag förstå om man uppskattar en sån här film.

   Radera