måndag 6 januari 2014

Dallas Buyers ClubTitel: Dallas Buyers Club
Genre: Drama
Land: USA
År: 2013
Regi: Jean-Marc Vallée
I rollerna: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner, Steve Zahn

Handling: Baserad på den sanna historien om Ron Woodroof, en homofobisk narkoman som 1986 fick diagnosen fullt utvecklad HIV/AIDS, och beskedet att han bara hade trettio dagar kvar att leva. För att överleva började han smuggla ett läkemedel som fortfarande var olagligt i USA. Med hjälp av hans läkare och andra patienter skapade han Dallas Buyers Club, den första av flera som spreds över landet och erbjöd betalande medlemmar alternativa behandlingsmetoder.

Omdöme: Ron Woodroof (Matthew McConaughey) är en rodeocowboy som insjuknar och får reda på att han har HIV, som snart övergår till AIDS. Han ges runt trettio dagar att leva, men ger sig inte så lätt. Nya läkemedel har kommit på marknaden, men de är fortfarande i teststadiet. Han är givetvis villig att testa allt och kommer över ett nytt läkemedel kallat AZT som hjälper honom en del.Det visar sig dock att det i det långa loppet inte alls är ett särskilt bra läkemedel, trots att det godkänts av de amerikanska läkemedelsbolagen. Ron ser dock igenom bluffen när han får hjälp i Mexiko där han får bromsmedicin som inte är godkänd, men inte heller olaglig. Då den hjälper honom att få tillbaka ett någorlunda normalt liv, ser han samtidigt sin chans att både tjäna en hacka och hjälpa andra i samma situation. Han startar "Dallas Buyers Club" där patienter blir medlemmar och får bromsmedicin "gratis".Under resans gång träffar Ron på transvestiten Rayon (Jared Leto). Eftersom Ron är en cowboy med allt vad det innebär, har han svårt att acceptera Rayon till en början. Men de två blir snart affärspartners då Rayon visar sig vara en jäkel på att knyta kontakter och skaffa nya kunder. Samtidigt försöker läkaren Eve Saks (Jennifer Garner) hjälpa Ron och Rayon, vars chef förespråkar drogen AZT som uppenbarligen inte ger önskad effekt.Från början var det tänkt att Brad Pitt skulle spela huvudrollen. Senare var Ryan Gosling påtänkt, men till slut blev det alltså Matthew McConaughey - ett klockrent val. Han fick själv vara med och finansiera filmen eftersom det var svårt att få filmen finansierad. Till slut gjorde man filmen med relativt liten budget och spelade in filmen på 25 dagar. Slutresultatet måste de inblandade vara klart nöjda med.Matthew McConaughey gör här en Christian Bale och gick ner runt 17 kilo för rollen. Likaså gick Jared Leto ner nästan lika mycket, runt 14 kilo. Båda är riktigt bra. I Letos fall tog det ett bra tag innan jag förstod att det ens var han. Kanske inte så konstigt då han är transvestit under i stort sett hela filmen. McConaughey, ja han att fortsätter imponera. Han behöver egentligen inte göra så mycket som känns onaturligt, förutom viktminskningen då. Han är sin karaktär och de två är utan tvekan filmens mest lysande stjärnor.Regissören Jean-Marc Vallée har tidigare inte gjort några Oscarsfilmer, men jag hade sett två av hans filmer som båda var bra, men inte i denna klass. Det var C.R.A.Z.Y. (2005) samt Café de Flore (2011), väl värda filmer att kolla in om man gillar denna. Annars har filmen givetvis en del gemensamt med Philadelphia (1993). Men detta är inte en snyfthistoria eller ett rättegångsdrama som den i stor utsträckning är. Kanske inte en helgjuten fyra, men ändå en fyra.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.1

2 kommentarer:

 1. Visst var det skönt att det inte var en snyfthistoria (även om jag tycker Philadelphia är en bra film den med). Snyggt gjort att få till historien utan inslag av just....snyft. Filmen bevisar ju om något att man aldrig ska ge upp - och hur urbota jävla dumt det är av sjukhuspersonal att ge en patient "faktisk tid kvar att leva".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Det är klart att det blir en stark historia av det hela, men det är för att man känner för karaktärerna och inte för att man blir påtvingad en snyfthistoria som det lätt hade kunnat bli.

   Bra film, ännu bättre prestationer.

   Radera