lördag 25 januari 2014

FirefoxTitel: Firefox
Genre: Thriller/Sci-Fi
Land: USA
År: 1982
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Clint Eastwood, Freddie Jones, Nigel Hawthorne, Klaus Löwitsch

Handling: Sovjet har konstruerat ett överljudsplan med massor av tekniska finesser, och amerikanerna kallar in sin bästa pilot Mitchell Gant för att stjäla det.

Omdöme: Ah, en gammal hederlig Clintan-film. Jag hade tidigare inte sett denna så visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Men det är sällan Clint Eastwood gör en besviken, vare sig det är som skådespelare eller regissör. I det här fallet är han både och, så hur illa kunde det vara?Det visar sig ganska omgående att det här inte alls var någon vidare film. Efter en kvart känns det som det gått en halvtimme. Och efter en timme känns det nästan som två timmar. Filmen är på två timmar, men det känns som en evighet. Den är alltså riktigt seg och utdragen, utan att det fyller någon funktion. Introduktionen ger inte mycket. Man babblar på där det enda viktiga är att amerikanarna vill stjäla ett sovjetiskt superplan som de precis byggt färdigt.Man plockar in Mitchell Gant (Eastwood) som är deras bästa pilot. Han är även perfekt för uppdraget då hans mamma var ryska och han kan språket (nåja). Han antar en annan mans identitet, en amerikan som smugglar in heroin i Moskva. Här följer en spionhistoria där Gant får hjälp av några från motståndsrörelsen eller liknande. Än en gång, väldigt utdraget, men förmodligen filmens bästa parti då scenerna runt tunnelbanan med alla detaljer är någorlunda lyckade. Det hela känns som ett långt avsnitt från TV-serien "Mission: Impossible" där alla talar engelska med brytning eller dålig ryska.Man har sedan länge tappat intresset, och då har inte ens halva filmen gått. Gant ska nämligen stjäla planet och sedan flyga det i säkerhet. Självklart står fienden handfallna och korkade som de är gör de inte mycket rätt. Precis som filmen då. Vad Eastwood tänkte när han regisserade, producerade och spelade huvudrollen i denna vet jag inte. Förvisso drog den in bra med pengar, men det var nog för att människor trodde de skulle få se en spännande och tät actionfilm med stjärnan Eastwood. Som kassako var den alltså lyckad, alltid något.Ett problem är att han inte passar för rollen. Här ska man ha någon som kan anpassa sig och smälta in, byta utseende osv. Han är dock den enda skådespelaren värd att nämna då de övriga bara är där för att fylla ut rutan och tiden. Ingen sticker ut, även om ingen är direkt usel. Karaktärerna och skådespelarna är lika charmlösa som resten av filmen. Det är faktiskt kalkonvarning på vissa områden. Effekterna när man visar planen i luften är bara B. Musiken är skrattretande i många fall då den inte alls passar. Det känns som Disney gjort en James Bond-film, alltså helt opassande.

Den tar sig in på listan över de sämsta filmerna på Movies - Noir.

2 - Skådespelare
1 - Handling
2 - Känsla
1 - Musik
2 - Foto
--------------
8 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 4.0
IMDb: 5.8

2 kommentarer:

 1. Ouch, det var inte nådigt... Men boken är bra, eller ja, jag tyckte i alla fall det när jag var typ 15.

  Attas vad Clintan var lik Gary Oldman på första bilden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Nej, den här hade verkligen ingenting av vad Clintan brukar stå för. Någon enstaka scen var ok, men annars var den olidligt tråkig och dålig.

   Radera