torsdag 9 januari 2014

FrozenTitel: Frozen / Frost
Genre: Animerat/Musikal
Land: USA
År: 2013
Regi: Chris Buck & Jennifer Lee
Röster: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad

Handling: En ung prinsessa vid namn Anna reser tillsammans med bergsmannen Kristoff genom farliga landskap för att träffa den legendariska Snödrottningen Elsa, som kan stoppa den eviga vintern som drabbat deras land...

Omdöme: Det är intressant det där med att man känner skillnaden på animerad film från olika bolag. Pixar tycker jag oftast bra om. I det här fallet är det Disney som ligger bakom och filmens skapare har tidigare bl.a. gett oss Tangled (2010) och Wreck-It Ralph (2012). Denna ligger helt klart närmare förstnämnda film med prinsessor och magi.Vad som märks ganska tydligt filmen igenom är att filmen har en kvinnlig touch, en stor sådan. Inte bara att en av regissörerna är kvinna, manuset är även skrivet av en kvinna (i båda fallen Jennifer Lee). Detta märks på den typiska "girl power"-tonen filmen har, vilket inte är något fel i sig. Problemen är främst två. Det ena är att män framställs som skitstövlar. Detta är förvisso inget nytt, men kanske inte det bästa när det trots allt är en film som ses av många barn. Bara en sån sak som att man påstår att alla män petar sig i näsan och äter snorkråkor känns bara fånigt. Det känns inte ens som ett skämt, vilket så klart lämnar en bitter eftersmak.Det andra problemet är att man slänger in en massa musikalnummer som dyker upp ungefär var femte minut under den första timmen. Detta leder ingenvart och endast ett sångnummer är bra. Det kommer en halvtimme in och heter "Let It Go". Överlägset bäst med mest tyngd. De övriga låtarna är bara med som utfyllnad och ger ingenting. De hade lätt kunnat klippas bort för att låta storyn rulla på. Nu stannar den upp varje gång någon brister ut i sång, trist.
Själva animeringen är det annars inget fel på. Det är vackert och välgjort. Värre är det med karaktärerna som känns oerhört bleka. De två som sticker ut lite är dels Duke of "Weaseltown" som är skön till en början, och dels är det snömannen Olaf som iofs blir lite för mycket. När det gäller sångröster så är det Elsa (Idina Menzel) som bjuder på det mesta av det bästa, speciellt med "Let It Go". Tyvärr, detta är inte min typ av animerad film. Bleka karaktärer, trist och ordinär story, samt musikalnummer som, vid sidan av nämnda "Let It Go", inte tillför något.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 8.1

10 kommentarer:

 1. Jag har sett Frozen men min recension kommer inte förrän strax innan premiären. Men jag kan säga så mycket som att jag hade behövt en spypåse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Så pass? Det var... överraskande. Trodde i princip alla andra skulle älska denna. Åtminstone de som gillar musikaler ;)

   Radera
  2. Det hjälpte inte ett dugg att gilla musikaler. Det här var verkligen mediokert tycker jag...

   Radera
  3. Fiffi: Mediokert, säger du? Tyckte det var sämre än så. Musikalinslagen hjälpte inte direkt.

   Radera
  4. Medioker: medelmåttig, skäligen enkel, enkel, halvbra, slätstruken, slät, ordinär (motsatsord: exceptionell).

   Du har rätt. Fel ordval. Den är undermålig dvs dålig, usel, underhaltig, under all kritik, skral, mindervärdig, helt oacceptabel, kass

   Radera
  5. Fiffi: Ah, det lät bättre. Inte urusel, men sämre än medioker ;)

   Radera
 2. Oj sypåse hos Fiffi? Jag fann den helt ok men då gillar jag också musikaler - men håller med om att de flesta sånger mest var utfyllnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Sypåse eller spypåse, den gick uppenbarligen inte hem hos Fiffi, eller hos mig för den delen. Ok känns ändå som ett svagt betyg till en film som på många håll blivit så hyllad.

   Radera
  2. Haha, trodde jag hade skrivit sypåse här ovan, att afasin började redan för en vecka sedan ;)

   Radera
  3. Fiffi: Haha, nej det tog några dagar till ;)

   Radera