torsdag 30 januari 2014

Grudge MatchTitel: Grudge Match
Genre: Komedi/Drama/Sport
Land: USA
År: 2013
Regi: Peter Segal
I rollerna: Sylvester Stallone, Robert De Niro, Kim Basinger, Alan Arkin

Handling: Två pensionerade boxarlegender möts igen för en sista match - 30 år efter deras senaste match.

Omdöme: Man ska och kan givetvis inte förvänta sig fyrverkerier av en sån här film. Ser man till rollistan där man inte bara har Robert De Niro och Sylvester Stallone, utan även stabila Kim Basinger och Alan Arkin, så ser det lovande ut. Nej, problemet ligger i hur man väljer att göra en sån här film. Eller rättare sagt, vem man låter regissera den. Peter Segal hade tidigare i princip endast gjort dåliga komedier med Adam Sandler och liknande.Det är dock lite lockande att se De Niro och Stallone tillsammans i en boxningsmatch då de trots allt gjorde två av de mest inflytelserika boxningsfilmerna någonsin i Raging Bull (1980) och Rocky (1976). Detta blev dock inte första filmen de gjorde ihop. De spelade redan mot varandra i den något underskattade polisfilmen Cop Land (1997).Tyvärr har man redan från början förstört filmen genom att låta en pajas vid namn Kevin Hart spela promotorn som ska försöka få till en match mellan de två. Han låter och försöker vara som Chris Rock, och lyckas ganska bra med att vara lika jobbig och dålig. Varje scen med honom är en pina och sänker den trovärdighet som den faktiskt lyckas bygga upp allt mer.Filmen tar sig trots allt en del under sista tredjedelen eller så när det blir lite mer seriöst. "Razor" (Stallone) och "Kid" (De Niro) har nämligen inte bara en match att träna för, de har även personliga saker att ta hand om. "Razor" försöker lappa ihop det med sin gamla flamma Sally (Kim Basinger), medan "Kid" försöker lära känna sin nu vuxne son B.J. (Jon Bernthal) som han en gång i tiden fick med - Sally.Det går inte att komma ifrån att filmen ligger på minus alltför länge innan den kommer till poängen. En film som den här behöver inte vara upp emot två timmar för att vara effektiv, snarare tvärtom. En film med djup, många karaktärer och en tung historia får gärna vara runt eller över två timmar. Det här hade kunnat bli en sådan film om man skärpt till sig från början. Men det förväntade man sig inte och det klarade den alltså inte av. Fel regissör och fel approach. Annars tycker jag inte minst De Niro visar gamla goda takter i ett par scener (skådespelarmässiga sådana).

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.8

4 kommentarer:

 1. Kunde inte hålla mig från att läsa. Tror ändå på den. Måste tro på den ända in i kaklet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Tror det finns god chans att du kommer gilla den. Det är dock inte någon actionfilm så man ska inte förvänta sig en fartfylld film.

   Radera
 2. Var inte speciellt sugen på denna ens före jag läste din text. Håller mig nog borta från den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Finns helt klart andra filmer man bör prioritera. Fast gillar man De Niro eller Stallone så är den tillräckligt harmlös för en titt.

   Radera