söndag 12 januari 2014

Mina Stockholm Filmfestivaler 2003-2013

Efter att ha grävt djupt i arkivet, eftersom jag själv var nyfiken, ska jag här försöka sammanställa vad jag egentligen har sett genom åren på Stockholm Filmfestival. Det hela började 2003 och exakt varför eller hur jag fick upp ögonen för festivalen är jag lite osäker på. Tror det kan ha varit på ett filmforum.

Det känns inte mer än rätt att ta det hela från början och ta sig igenom år för år och se vad det egentligen är jag sett genom åren. Det har varit en hel del guldkorn och sådant som jag annars aldrig hade sett. Gladast är jag ändå över att ha sett ett par filmer som i princip är omöjliga att få tag på. Det behöver inte alltid ha varit de bästa filmerna. Men festivalen handlar om att hitta minnesvärda filmer från alla världens hörn.


2003

The 36th Chamber of Shaolin
Filmen är från 1978, men visades då Tarantino hyllade den och andra martial arts-filmer i sin film på festivalen. Skön film och bra var den också. En av de främsta martial arts-filmer jag sett.

American Splendor
Minns inte så mycket, men vet att det inte riktigt var en film i min smak. Var dock ganska omtalad och det var nog därför jag tog mig en titt.

Bright Future
Var inne med asiatisk film på festivalen, men denna var ingen höjdare som jag minns det.

Gozu
Även denna asiat var ingen höjdare. Minns att den bara var sjuk och konstig. Definitivt skummaste filmen från 2003 års festival.

Infernal Affairs
Omtalad och allt, men jag tyckte den var lite rörig och blev aldrig riktigt förtjust i den. Men dålig var den inte heller.

Ju-on: The Grudge
Minns att det var en fullpackad salong (på Skandia, har jag för mig) sent på en fredag. Filmen var så där, ganska ok.

Ju-on: The Grudge 2
Hade biljett till uppföljaren och den gick dagen efter, alltså sent på lördag kväll i samma salong (förmodligen Skandia). Nästan tomt, men så visade sig filmen vara klart bättre än ettan. Skön upplevelse och kul att den var bättre med tanke på att så få gick och såg den.

Kill Bill: Vol. 1
Minns att den gick på Röda Kvarn som inte finns längre. Minns att jag kom ganska sent, men det gjorde inte så mycket. Efter detta lärde jag mig dock att vara ute i god tid. Inte alls dum film och har sett om den ett par gånger också.

Memories of Murder
Tyvärr minns jag inte alls denna visning. Vet att jag senare såg den igen på bio när det var någon asiatisk filmhelg eller liknande året efter, då med Jojjenito. En favorit och den bästa koreanska filmen i mitt tycke.

The School of Rock (Surprisefilm)
Ingen höjdarfilm, men funkade ganska bra just då. Lite lättsammare än det mesta andra man såg på festivalen.

Undead
En ganska så underhållande B-skräckkomedi från Australien. Minns inte att jag såg den på festivalen, men en del från filmen sitter kvar.

Wishing Stairs
Ännu en asiat på festivalen. Inte något vidare som jag minns det, och det visade sig även att detta var en andra uppföljare till ett original jag inte hade sett.


2004

Acacia / Akasia
Vet att jag sett denna asiat och att det var på festivalen, men då den inte var särskilt bra har jag inget minne av vare sig visningen eller filmen.

Alexander
Mastodontfilm som inte direkt infriade förväntningarna. En duktig regissör och en film som borde ha varit bättre. Minns egentligen inte så mycket mer än att jag var besviken.

The Alzheimer Case / De zaak Alzheimer (sågs ej, läs orsak)
När jag kom fram till biografen satt det uppsatta lappar om att visningen var inställd och att filmen inte skulle visas på festivalen p.g.a. att kopian kommit bort eller liknande. Såg filmen ett och ett halvt år senare på bio (med Jojjenito) när jag har för mig att festivalen visade den som en gratisvisning.

Anchorman (Surprisefilm #1)
Ja, just det. Hade glömt att jag sett denna som surprisefilm. Lättsam underhållning för stunden, men inget minnesvärt.

Garden State
Hyllad på förhand och lite av en "måste film", då blev man nyfiken. Visade sig vara helt ok, men ingen favorit. Vill minnas att det var fullsatt, men mer än så kommer jag inte ihåg.

The Machinist
Skön stämning med denna film, även om Chrsitian Bale stal showen med sin förvandling. Regissören Brad Anderson var på plats och pratade lite om filmen efteråt, men kommer inte ihåg något mer än att han sa att han var inspirerad av Hitchcock.

Mean Creek
Gillade denna och en av de bättre filmerna på 2004 års festival (även om jag inte såg så många filmer). Inget minne av visningen.

Melinda and Melinda
En ny Woody Allen-film, ja då var det nästan fullsatt på Park. Varför jag minns detta? Jo, för runt tio minuter in i filmen stängs filmen av och det tänds upp i salongen. In kommer en volontär som säger att de vill få in fler människor i salongen. Efter runt en kvart har det kommit in runt tio personer till. När de sedan drar igång filmen igen, så kör de den från början. Busvisslingar och klagorop hörs, och en del lämnar även salongen då de annars inte hinner till nästa visning ifall de sitter kvar nu. Aldrig varit med om något liknande, som tur är.

Oldboy
Minns inte alls visningen. Kanske för att filmen är så pass bra? Har sett den igen och därför minns jag nog snarare filmen än själva visningen.

Palindromes
Hade sett Happiness av regissören året innan eller så, så var nyfiken på vad detta skulle vara. Inte lika bra, men ok som jag minns det.

Primer
En sån där lågbudgetfilm som lockade. Var väl lite för smart för sitt eget bästa, men hade ändå något trots allt.

Silmido
En film jag inte alls kommer ihåg, förmodligen för att den inte var särskilt bra.

Te doy mis ojos / Take My Eyes (Surprisefilm #2)
Oj, denna hade jag glömt bort att jag hade sett, dessutom som surprisfilm. Har inte lämnat några som helst avtryck efter sig.


2005

212
En liten romantisk dramakomedi som jag inte har så mycket minne från. En indiefilm som funkade för stunden.

A Bittersweet Life
Kommer inte ihåg visningen, men gillade filmen. Har sedan sett om den och gillade den lite mer då. En klassfilm från Sydkorea.

A History of Violence
En av filmerna jag såg fram emot mest på festivalen. Var också en av de bättre. Har sedan sett om den.

Brick (Surprisefilm)
Hade redan sett den innan festivalen, så var ganska besviken att det blev den. Dock såg jag om den och det funkade.

Edmond
Inget minne från denna visning. Filmen var väl ok eller ganska bra har jag för mig.

Grizzly Man
Gillade denna och det var en av höjdpunkterna från detta års festival.

Kiss Kiss Bang Bang
Minns att den var ganska omtalad när den kom, och att det sågs lite som Robert Downey Jrs. återkomst. Ganska underhållande och funkade för stunden.

Me and You and Everyone We Know
En sån där typisk festivalfilm som är svår att glömma bort. Själva visningen minns jag inte mycket av, men filmen funkade klart bra med sin svarta humor.

Mitt hjärtas förlorade slag
Den här såg jag fram emot en del, speciellt som den hade hyllats på annat håll. Största besvikelsen från detta års festival.

Sympathy for Lady Vengeance
Tredje filmen i hämnd-trilogin var helt ok och ganska underhållande, men sämre än t.ex. föregångaren Oldboy.


2006

A Dirty Carnival
Favoriten på detta års festival var denna korean. En av de bättre koreanerna, även om den har några andra framför sig.

Catch a Fire
Var ganska trött på denna visning (har för mig att den gick på stora salongen på Saga) och nickade till ett par gånger. Var dock ingen höjdare så jag hade svårt att engagera mig i min trötthet.

Election
Denna och uppföljaren visades efter varandra, så det var kul att den var helt ok.

Election 2
Uppföljaren funkade också bra och var även starkare än den första i vissa avseenden.

The Fountain
En av de stora snackisarna på festivalen på förhand. Trollbindande för vissa, men jag föll inte lika starkt för den.

The Host
Eftersom regissören stod för favoriten Memories of Murder, var detta en film jag såg fram emot. Var väl lite besviken, men inte alls dum. Minns att den gick på biografen Sture.

Little Children
En av de större filmerna som det var Oscarssurr runt. Gedigen film som fick en att känna en del. Kunde varit bättre, men rakt igenom stabil.

Little Miss Sunshine
Feelgood-filmen på festivalen och omtyckt av de flesta. Typisk festivalfilm och den funkade bra i mitt tycke. Ingen favorit, men det var helt rätt läge att se den.

The Yacoubian Building (Hemlig film, gratis förhandsvisning)
Sågs inte på festivalen, men någon dag innan då den var med som någon slags gratisvisning före festivalen (där den sedan visades). Passade på att se den. Ingen superfilm, men ett stabilt melodrama från Egypten.


2007

The Darjeeling Limited
Många såg fram emot denna film av Wes Anderson. Själv var jag inget direkt fan, men var ändå nyfiken. Den hade helt klart något och var ganska mysig, men räckte inte ända fram.

Into the Wild
Det här var en film jag av någon anledning inte riktigt uppskattade när jag såg den på festivalen. Vet inte riktigt varför. Förmodligen var tankarna på annat håll då jag skulle resa bort någon dag senare. Men året efter fick jag chansen att se den igen, denna gång i Tokyo. Då var jag i bättre balans och filmen växte, mycket bra.

The Nines
Besvikelse då den lät intressant på förhand, men visade sig vara ganska medelmåttig i det mesta.

Watching the Detectives
En skön liten film som jag minns det. Gillade temat och de två huvudpersonerna funkade bra ihop. Lättsam och småmysig.

We Own the Night
Minns att jag avslutade festivalen med denna film kvällen innan jag skulle resa bort. Var klart nöjd med filmen och att jag fick avsluta med en "fyra". Har sedan sett om filmen och den har då även växt på mig.

Noterbart att jag missade både No Country for Old Men och Eastern Promises på denna festival eftersom jag reste bort. Två filmer jag verkligen såg fram emot. Förstnämnda visade sig också vara en höjdarfilm, så den hade jag gärna sett redan då.


2008

The Argentine / Che: Part One
Nja, inte någon direkt höjdare. Kände sedan inte för att se den andra delen (den gick inte heller på festivalen bör noteras).

The Brothers Bloom
Vet att många gillar denna, men jag blev inte så förtjust, även om den var helt ok.

Changeling
Såg fram emot Clint Eastwoods nya och blev inte direkt besviken. Gillade skurken i filmen, däremot minns jag inget från själva visningen.

The Chaser
Hade sett denna fina korean redan innan festivalen, men tog chansen att se den på festivalen också. En av de bättre koreanska filmerna.

The Country Teacher / Venkovsky ucitel
Lågmält tjeckiskt drama på landsbygden. Sköna långa tagningar och en mycket bra prestation av den kvinnliga huvudrollen (som jag minns även vann för bästa skådespelerska på festivalen). Visades på en liten salong på Saga, men det gjorde det bara mysigare.

Dream
Nja, denna asiat var ingen höjdare som jag minns det.

Frozen River
En av de mer omtalade filmerna på festivalen och bra var den också. Fast inte riktigt så bra som dess rykte, tycker jag då. Har inte sett den sedan dess.

Gomorra
Omtalad italiensk film om maffian, klart man blir nyfiken. Ganska bra, men inte strålande. Mest notabelt var att författaren till boken som filmen bygger på var på plats för att prata lite. Då han var dödshotad av maffian hade han med sig ett par livvakter, runt tio stycken kanske. Innan han kom fram och pratade på Skandia-biografen så tände de en strålkastare som en av livvakterna satte på oss i publiken för att "hålla koll". Det enda jag och min bror tänkte på då var att någon lika gärna skulle kunna använda en bomb och spränga hela Skandia. Det var trots allt maffian vi hade att göra med. Lite olustig känsla, men inget hände - så klart.

Hunger
Inget märkvärdigt, mer än en jättelång tagning under ett samtal. Michael Fassbender presenterade sig på allvar.

JCVD
Skön liten film där Jean-Claude Van Damme spelar sig själv och faktiskt bjuder på sig själv.

Martyrs
Starkaste filmupplevelsen på detta års festival då filmen hade en tryckt stämning rakt igenom. Även intressant att regissören var på plats och diskuterade filmen och sin passion för film, inte minst skräckfilm från 70- och 80-talet. Tog chansen att prata lite med honom efteråt och frågade några saker, bl.a. om han hade sett Angst då jag tyckte mig se vissa likheter. Han blev jätteglad att någon kände till den filmen och sa att det var en av hans favoriter och en inspirationskälla eller liknande. Skön regissör som man märkte verkligen brann för det han gjorde.

Rachel Getting Married
Minns inget speciellt från själva visningen, men filmen var ganska bra. Kommer ihåg att jag tyckte Anne Hathaway gjorde mycket bra ifrån sig i huvudrollen.

Red
Medioker film som lät lovande på förhand, men som inte bjöd på så mycket minnesvärt.

Surveillance
Gillade denna film och tyckte den funkade bra med sin twist och allt. En positiv överraskning på detta års festival.

W.
Kunde blivit bättre om man inte hade vinklat det hela och gjort huvudpersonen till lite av en pajas. En seriösare film hade helt klart varit att föredra.

Wendy and Lucy
En mysig liten film som gick hem hos mig. Festivalfilm som man förmodligen annars hade missat. Michelle Williams visade även att hon kunde leda en film på egen hand.


2009

Air Doll
Japansk motsvarighet till Lars and the Real Girl, typ. Helt ok, men inget utöver det vanliga (förutom själva idén).

At the End of Daybreak
Vill minnas att jag blev nyfiken på denna film från Malaysia när jag såg trailern eller liknande. Visade sig att det i princip var en scen som var värd hela filmen.

Black Dynamite
Föreställning på stora salongen på Saga minns jag. Denna blaxploitation-rulle var ganska underhållande och det var nog den skönaste stämningen på detta års festival inne i salongen. En av skådespelarna från filmen dök även upp efteråt och pratade lite om sin erfarenhet, trots att hon bara hade en liten roll.

City Island
Minns att det var på Grand, salong 2 som är klart mysig och bjudit på flera minnesvärda visningar. Det här var en av dem. I det här fallet var det för att filmen visade sig vara riktigt trevlig. Trodde det skulle vara mer ett drama, men den hade mer humor än väntat. Funkade bra och jag var klart nöjd med denna film.

Daniel & Ana
Mitt första möte med den mexikanske regissören Michel Franco, som var på plats för ett F2F tillsammans med den manliga huvudrollsinnehavaren. Intressant film och minst lika intressant F2F. En regissör jag senare skulle träffa år 2012 när han åter besökte festivalen med sin nästa film.

Enter the Void (sågs ej, läs orsak)
Första filmen jag skulle se på festivalen och såg fram emot den ganska mycket då jag gillar regissörens tidigare film Irréversible. Tyvärr åkte jag på feber precis när festivalen började och fick skippa denna (enda filmen jag fick hoppa över). Tog nästan två år innan jag fick chansen att se den. Känns som en film som gjorde sig utmärkt på bio.

Fantastic Mr. Fox
Trevlig och mysig liten harmlös film som kanske inte lämnade så jättestora spår efter sig.

The Human Centipede (First Sequence)
Oj, denna minns jag väl. Det var på Grand, salong 2, och regissören Tom Six var på plats med sin vita halmhatt (eller liknande). Speciell film och en skön inramning. Satt mest och skrattade åt hur bisarr den var. Klart minnesvärt.

Just Walking
En spansk-mexikansk film som verkade lovande på förhand, men som inte riktigt funkade.

Mr. Nobody
En film som det var en del prat om på förhand, men som inte alls gick hem hos mig. Besvikelse var rätt ord. Dock vet jag att det är många som gillar den. Tror det var lite för mycket fantasy för min smak.

Polytechnique
Jag hade redan sett filmen innan festivalen, och gillade den (en av årets bättre). Passade på att se om den på festivalen eftersom regissören Denis Villeneuve skulle dyka upp på F2F på den första visningen (som jag gick på). Tyvärr visade det sig att han inte kom till Stockholm (trots att det alltså var inplanerat F2F). Dessutom visades den engelskspråkiga versionen av filmen. Jag hade sett den franska (vilket är originalspråket och att föredra). Enda positiva var väl att man kunde jämföra de två versionerna (som är identiska förutom språket). Konstaterade att franska är det som gäller för den här filmen (de flesta av skådespelarna är franskkanadensare).

Reykjavik-Rotterdam
Trevligt med isländsk knarksmugglarfilm. Funkade bra och är en film som också fick en amerikansk remake i Contraband. Annars minnas jag inget från visningen.

The Road
Visning på stora salongen på Grand. Oj, det här var en av filmerna jag såg fram emot mest på festivalen. Var ganska trött när jag såg den, men den gjorde mig även trött. Utmärkt Viggo Mortensen, men filmen var lite för trist. Det kunde jag konstatera vid en omtitt ett tag senare.

Up in the Air
Vill minnas att det var den sista filmen på festivalen. Såg fram emot den och vill minnas att jag gillade trailern. Grejen var bara den att i stort sett hela publiken såg filmen som en ren komedi och skrattade mest hela tiden, trots att den på många sätt var/är ett starkt drama. Förstörde upplevelsen, tyvärr. Såg sedan om filmen hemma ett tag senare och då blev den lite bättre, men kunde inte släppa besvikelsen från festivalvisningen som publiken förstörde.


2010

A Serbian Film
En av de mest omtalade filmerna på festivalen någonsin, vad jag vet. Åtminstone en av de sjukaste som går för långt. Sågs på Grand, salong 2, och det var en tryckt stämning i salongen filmen igenom. Trots att den äcklar på några ställen, så gillade jag ändå en del med den.

Another Year
En av de trevligaste filmerna på festivalen detta år var denna brittiska dramakomedi. En utmärkt Lesley Manville stal showen och bjöd på den kanske bästa prestationen från hela året.

Bedevilled
Koreansk hämndfilm, fast lite annorlunda än vanligt. I princip ett drama under hela filmen, tills bägaren rinner över för den kvinnliga huvudpersonen som får nog och hämnas på allt och alla. Inte alls dum, men inte heller någon favorit.

Biutiful
Jobbigt ämne och en duktig Javier Bardem gjorde detta till en filmupplevelse man inte glömmer i första taget. Stark film och bra sådan.

Confessions
Vill minnas att denna var Japans Oscarsbidrag för året, vilket borde betyda viss kvalité. Men den var inte alls bra, tyvärr. Regissören var på plats och introducerade filmen (via tolk). Minns att han sa en del konstigheter och hoppades att vi inte skulle tro att allt som händer i filmen händer i Japan, eller något liknande.

Das letzte Schweigen / The Silence
En av filmerna jag hoppades på efter att ha sett trailern. Den lovande trailern visade sig fånga filmens stämning och detta var en av favoriterna från detta års festival, och från året. Stämningsfull film från början till slut. Regissören var även på plats för ett F2F och efteråt gick jag och en kompis fram och ställde någon fråga om framtida projekt eller liknande.

Des hommes et des dieux / Gudar och människor
Detta var Frankrikes Oscarsbidrag för året kommer jag ihåg, och även om temat med ett gäng munkar inte lät lockande, så hoppades jag på en stark och gripande film. Det var nästan som att se på färg som håller på att torka - trist.

Dream Home
Småtrevlig skräckfilm från Hong Kong som jag vill minnas att jag såg på Grand, salong 2 på en sen visning. Som vanligt gör denna salong att det blir en mysig inramning. Filmen hade en del höjdpunkter (bl.a. några annorlunda och roliga mordscener), men annars var den inte mer än ok.

Gone with the Pope
En av de skönaste filmerna jag sett på festivalen under alla år jag gått. Filmen gjordes redan 1975-76, men klipptes aldrig ihop då pengarna tog slut plus att regissören/huvudrollsinnehavaren Duke Mitchell dog. Oscarsvinnande klipparen Bob Murawski (för The Hurt Locker) och några andra filmfantaster satte ihop den efter att man hittat filmrullarna i garaget hos sonen till regissören. Hur som helst är det en underbart skön filmupplevelse och eftersom filmen fortfarande inte släppts på DVD, och kanske aldrig blir släppt, var det här ett riktigt guldkorn! Klipparen Bob Murawski, som alltså satte ihop filmen (och gjorde ett mycket bra jobb för övrigt), var på plats och svarade på en del frågor, vilket så klart var kul.

The Hunter
Iransk film som inte alls var dum. Stämningsfull och lite annorlunda, precis som man vill ha det när man ser film från ett lite udda filmland.

I Saw the Devil
En av höjdpunkterna på detta års festival, åtminstone på förhand då man såg fram emot en ny koreansk storfilm. Man blev inte direkt besviken. Brutal, snygg och precis så där skönt skruvad som en bra koreansk film ska vara.

Lights Out
Fransk liten film som egentligen inte var så märkvärdig, men som jag ändå gillade. En av orsakerna var den fungerande musiken. Sen var den även ganska intressant, så detta var inte alls dumt.

Mr. Nice
Denna hade jag egentligen inte planerat att se, men följde med några kompisar som skulle se den på Sture. Inget minnesvärt över filmen. Däremot var visningen svår att glömma då det blev ett långt avbrott i filmen som fick en del att lämna.

Outrage
Japansk yakuza-film av Kitano, det är alltid intressant. Minns att den tog sig ordentligt mot slutet vilket höjde den en del. Kom en uppföljare som även den visades på festivalen något år senare, men den hoppade jag.

Red Hill
Sågs på stora salongen på Saga och vill minnas att det var den sista dagen. Började klart lovande har jag för mig, men tappade tyvärr för mycket mot slutet och blev därför inte så bra som den kunde ha blivit.

The Town
Detta var sista filmen jag såg på detta års festival, och glad blev jag att filmen visade sig vara så pass bra. Härligt med en lyckad avslutningsfilm. Sågs på stora salongen på Saga.

Welcome to the Rileys
Såg fram emot ett starkt drama, men filmen var ganska medioker utan något direkt att hetsa upp sig över.


2011

50/50
Komedi om ett jobbigt ämne, skulle det funka? Ja, faktiskt eftersom filmen inte var en renodlad komedi som jag befarade.

A Dangerous Method
Cronenberg-film som inte direkt böjd på så mycket, men så dum var den inte heller. Bäst var ändå att man bjöds på en trevlig överraskning. Det var nämligen så att Viggo Mortensen via Skype dök upp på den stora duken på Skandia efter filmen för ett F2F. Mycket lyckat och han bjöd verkligen på sig själv. Publiken kunde då njuta mer än under filmen.

Beyond the Black Rainbow
Sågs på lilla Grand 4 som verkligen är liten och kompakt. Men det gjorde inte så jättemycket då alla (ja, det var fullsatt) verkade se fram emot den och gillade vad de såg och hörde. Filmen har ett underbart soundtrack och visuellt finns inte mycket att klaga på. En skön filmupplevelse, även om manuset är något svagt.

Carré blanc
Visste inte så mycket om denna mer än vad jag sett i trailern och läst på förhand. Visade sig vara en besvikelse som inte hade mycket att bjuda på.

Coriolanus
En av de absolut sämsta filmerna jag sett på festivalen - någonsin. Visste inte att det skulle vara Shakespeare-språk i filmen, vilket bara är löjligt. Kändes som teater i modern tappning. Riktigt bottennapp, usch.

Få meg på, for faen / Ligg med mig
Ville se något lite annorlunda och lättsammare, vilket var precis vad jag fick. Gillade den och det var perfekt bland de många seriösa filmerna som sågs innan och efter.

Into the White Night
Asiatiskt melodrama som inte direkt ledde någonvart. Besviken då den hade potential, men var för utdragen och trist.

Kill List
Visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av den här filmen, men den visade sig vara både intressant och bra. Lite tveksam till slutakten, men annars var den till belåtenhet.

Magic Valley
Har lite svårt att minnas exakt varför den här filmen funkade så pass bra som den gjorde. En liten film, men som hade en bra idé som den lyckades ganska bra med som jag minns det.

Martha Marcy May Marlene
En av filmerna jag hoppades och såg fram emot på festivalen. Blev också en mycket trevlig visning och film som var en av höjdpunkterna från året.

Matchmaking Mayor
Rolig, men även intressant tjeckisk-slovakisk dokumentär om en liten by/stad i Slovakien där man har ovanligt många singlar, något som stadens borgmästare försöker ändra på.

Miss Bala
Mexikansk film som charmade mig och min kompis som såg filmen med mig. Övertygande självsäker och blandade skönhet (huvudrollen) med brutalitet som kom plötsligt.

The Raid
Midnattsvisning på Skandia, vilket ofta leder till skön stämning och en trevlig film. Så var även fallet denna gång då salongen var långt ifrån fullsatt, men den trogna publiken fick precis vad de ville ha. En skön martial arts-film som levererar. Riktigt bra stunts och action gjorde detta till en perfekt midnattsvisning.

Shame
Jag var tidigt fast och tyckte den inleddes riktigt starkt och bra. Tappade sedan lite då en del partier var för utdragna. Men en riktigt stabil film med en mycket bra Michael Fassbender i huvudrollen.

Tinker Tailor Soldier Spy
Var väl öppningsfilmen, om jag inte minns helt fel. Blev lite besviken då filmen aldrig blev riktigt spännande eller stämningsfull. Men den är välgjord och håller intresset uppe rakt igenom.

Tyrannosaur
Det var flera starka filmer på festivalen detta år, men frågan är om denna inte var starkast av dem alla. Två väldigt starka och bra prestationer i huvudrollerna bidrog till detta i detta brittiska drama. En av de bättre filmerna på festivalen och från året.


2012

7 Cajas / 7 Boxes
En av filmerna jag hoppades på mest på förhand, men inte direkt trodde på. En film från Paraguay, som gör väldigt lite film. Visade sig ha mycket hjärta och blev bara bättre och bättre. Underhållande och klart lyckad. En av festivalens mest lyckade.

A Few Hours of Spring
Franskt, tungt drama om en f.d. kåkfarare som återvänder hem till sin mamma som är döende. Ja, ingen munter historia, men välspelad och ganska stark.

After Lucia
Sågs på Grand. Den andra filmen jag sett på festivalen av mexikanske regissören Michel Franco. Den första var Daniel & Ana år 2009. Även denna gång var han på plats för ett F2F, så efteråt tog jag chansen att hälsa på honom och prata lite. Inte för att han kände igen mig, men han var mycket glad att höra att han hade ett "fan". Frågade även om någon scen i filmen som han gärna pratade om. Har blivit till lite av en favoritregissör för egen del på festivalen. Filmen då? Jo, det var nog min favoritfilm på detta års festival. Realistisk, aktuell, avskalad och tänkvärd.

Amour
Oscarsvinnaren för bästa utländska film skulle den senare komma att bli, men så värst bra tyckte jag inte den var. Trodde och såg fram emot en fin liten romantisk film om ett gammalt par, men så blev det inte riktig. Kan ha påverkat upplevelsen en del. Sågs på Zita i en fullpackad salong som det var riktigt varmt i.

Black's Game
Isländsk film om knarkligor på Island och en kille som hamnar mitt i det hela. Sågs på den lilla salongen Grand 4, men det gjorde inget. Trevlig visning och filmen var bättre än väntat.

The Body
En spansk thriller som sågs på Victoria, men som inte lämnade några direkta avtryck efter sig. Högst medioker story.

Broken
Brittiskt drama som funkade någorlunda bra, utan att för den delen vara särskilt minnesvärd.

Call Girl
Första filmen jag såg på detta års festival, vill minnas att det var på Grand. Lyckad öppningsfilm.

The Central Park Five
Sågs på en liten salong på Rigoletto och vill minnas att jag stördes av en tjej som hela tiden höll på med sin mobil. Fick till slut säga till. Dokumentären var helt ok, men med tanke på ämnet borde den varit klart bättre.

Compliance
Ganska rolig idé (baserad på verkliga händelser), men efter ett tag blev det lite trist. Kunde gått längre kändes det som. Många i publiken visste inte att den baserades på verkliga händelser och tyckte den var overklig, minns jag att jag hörde.

End of Watch
Tog ett tag för mig att komma in i filmen, men den blev bättre när den blev lite allvarligare en bit in.

Field of Amapolas
Såg den på en liten salong på Rigoletto efter ett tips. Hade alltså inte planerat att se den, främst då det var en film jag visste väldigt lite om. Men ett bra tips är alltid välkommet. Liten film från Colombia som inte alls var dum, men där det mest var intressant att se landskapet. Har för mig att en av filmens producenter (en amerikanska) var på plats och pratade lite om filmen, vilket var en trevlig överraskning.

Flight
En film jag inte planerade att se, men gick till slut med en kompis och såg den på Skandia. Glad att jag gick till slut, även om filmen på det stora hela inte var mer än godkänd.

Killing Them Softly
Sågs på Skandia den sista dagen. Minns klart och tydligt att detta var mittenfilmen för dagen och jag var riktigt trött efter för lite sömn. Min bror och en kompis som också gick på filmen var i samma tillstånd, så alla höll på att somna under filmens gång (en del John Blund blev det också). Förstörde filmen, så klart, vilket var störande då jag tyckte den inte alls var dum. Såg sedan om den några månader senare och märkte att jag inte hade missat så mycket, men ändå bra att ha sett om den.

L'enfant d'en haut / Sister
Schweiz Oscarsbidrag för året var en film jag hoppades på, men den var inte så stark som jag ville. Dock inte utan intresse, snarare tvärtom. Den var klart intressant, bara att den kunde varit bättre.

The Last Will and Testament of Rosalind Leigh
Sågs på en mindre salong på Victoria och även om filmen var ganska stämningsfull, så var det en lågbudgetskräckis som inte lämnade några direkta avtryck efter sig.

Lore
Sågs på Grands huvudsalong. Hade en del förhoppningar på det här krigsdramat som var Australiens Oscarsbidrag. Men förutom en mycket stabil huvudrollsprestation gick filmen inte hem hos mig. Kändes för upprepande och ledde ingenvart. Har för mig att filmen sedan gick och blev utsedd till bästa film på festivalen...

The Master
En av de stora snackisarna på förhand, och visst var man nyfiken på vad som skulle ses. Inledningsvis fångade filmen mig totalt. Första halvtimmen eller så kändes det som det skulle bli årets film. Men sakta men säkert tappade den mark och halvvägs in började jag nästan skaka på huvudet. En stor besvikelse var det, tyvärr. Stora salongen på Grand var skådeplatsen, och har för mig att det var sista filmen på festivalen som sågs.

Rust and Bone
Efter regissörens lyckade film Un prophète var detta en av höjdpunkterna att se fram emot. Bra var den också, men inte riktigt så bra som jag hade hoppats på. Gillade den trots allt och stundtals var den riktigt stark.

Sinister
Riktigt skön stämning på denna skräckfilm som verkligen bjöd på en åktur. Det är egentligen såna här visningar som är mest lyckade när hela salongen är med och skapar det lilla extra som höjer en film.


2013

A nagy füzet / The Notebook
Lite av en chansning, men tyckte det var värt det. Ungerns Oscarsbidrag var en historia som utspelar sig under andra världskriget där två unga tvillingar tvingas härda sig själva för att överleva. Ingen superfilm, men tog sig och var ok.

Autumn Blood
En film som jag var högst osäker på. Skulle det vara en kalkon eller ett litet guldkorn? Lite både och visade det sig. Tyckte filmen lyckades med en del, inte minst fotot av det vackra landskapet och Sophie Lowe i huvudrollen. Men den dribblade bort sig själv en del längre in i filmen. Värst var det dock med vad som hände i salongen. Två klasser med 15-åriga skolungdomar var på visningen och förstörde filmen med ständigt tjatter, skrattande och nervositet.

Bad Hair
Denna film från Venezuela valde jag ut ganska tidigt, men var ändå osäker på vad jag skulle få se. Lyckligtvis blev jag inte besviken. Den unga killen i huvudrollen charmade filmen igenom och den var både rolig och ganska stark. Minnesvärd film som sågs på en salong på Victoria.

Bluebird
Ett indiedrama som kanske försöker för mycket med att få med många karaktärer och deras känslor. Funkade ganska bra, men ledde inte direkt någonvart.

Cold Comes the Night
Då det inte fanns så jättemånga filmer som stack ut på festivalen detta år, var jag glad över att denna kändes som en potentiell vinnare. Hade alla chanser att vara det, men visade sig vara en ganska slarvigt gjord film som var långt ifrån så bra som den kunde ha varit. Sågs på stora Park som var långt ifrån fullsatt. Ett avbrott skedde i filmen då det blev fel på utrustningen, men det fixades efter några minuter.

Enemy
En film som inte var med i det ursprungliga programmet. Hade egentligen biljett till en annan film, men valde att byta till denna då jag gärna ville se den. Blev ett lyckat byte då filmen visade sig vara bättre och annorlunda än väntat. Sågs på Skandia som var långt ifrån fullsatt.

Enough Said
Filmen sågs på stora Park och var inte alls slutsåld. Lättsam romantisk komedi med en del lite mer gripande scener. På det stora hela funkade den, men inte något av det bästa man sett i genren. Dock kul att se James Gandolfini göra en gedigen insats i en av sina sista roller.

Fruitvale Station
Hade inte tänkt se denna, men efter fin kritik var det något som lockade. Verklighetsbaserad film där jag visste ungefär hur det slutade, något som filmen även inleds med. Var lite annorlunda än väntat, vilket var bra. Dock inte så bra som hade hade hoppats på. Sågs på Grand.

Heli
På stora salongen på Grand sågs detta mexikanska Oscarsbidrag. Inte helt utan intresse och visar bra upp verkligheten i dagens Mexiko. Hoppades på denna, men nej den föll mig inte riktigt i smaken. Ett F2F med filmens regissör är nästan intressantare än själva filmen då han berättar om hur det ser ut i Mexiko.

La vie d'Adèle / Blue Is the Warmest Color
Var osäker på om jag skulle se denna, om jag orkade med en film på tre timmar. Men bestämde mig för att om jag skulle se den, så skulle det vara på festivalen. Det blev helt rätt val då det passade bra att se den på Sture där jag satte mig längst ut på kanten så jag kunde sträcka på mig under de tre timmarna. Filmen funkade bra och trots den långa speltiden var man hela tiden inne i den. En film som sitter kvar i huvudet även efteråt.

Metro Manila
Detta var nog den film jag hoppades på mest på förhand eftersom jag gillade trailern. Men skulle den verkligen kunna funka? Midnattsvisning på Skandia (vilket brukar bli lyckat). Så även denna gång visade det sig då det var långt ifrån fullsatt, men "rätt" stämning. Filmen visade sig vara min favorit på detta års festival. Fick mest nöjdhetskänslor av filmen, både under och efter att ha sett den.

Mud (Surprisefilm)
Hade tyvärr redan sett den innan festivalen, så det var trist (men inte helt oväntat) att det blev den. Såg dock om den och det funkade bra. Tyckte nog den blev lite bättre, så det var bara positivt. Filmen gick på Park och det var första filmen jag såg på detta års festival.

The Selfish Giant
Brittiskt drama (med en del komiska inslag) om två unga vänner som har det svårt i skolan och iställt plockar metall och annat som de säljer. En film som gick hem hos de flesta, tror jag. Hade kunnat vara bättre kände jag, men jag gillade den. Sågs på Sture där filmens regissör var på plats. Minns att hon var väldigt pratglad, vilket gjorde det hela lite enformigt efter ett tag.

Trust Me
Första filmen någonsin som jag såg på Klarabiografen, men det var en trevlig salong och film. Mycket mörk humor som gick hem, men när filmen övergick till att bli allvarligare och sedan la in någon twist så tappade den en del.


Vill man läsa mer om mina upplevelser på festivalen hittar man det här.

6 kommentarer:

 1. Wow.

  Kul att bli omnämnd. Jag minns mycket väl när vi gick och såg Memories of Murder. Det var på en asiatisk filmvecka på Grand. En klassisk visning. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ja, det var verkligen en oförglömlig visning vi var på. Vi och Darth Vader :D

   Radera
 2. Kul att du fått se så många bra filmer under åren. Många fina stunder och dessutom är det filmer man gärna minns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. adepladde: Det har blivit många trevliga filmstunder och filmer att minnas. Är extra kul när man ser filmer som inte dyker upp på bio och som ingen annan hört talas om. Dyker nästan alltid upp någon eller några sådana filmer per festival, så det är bara att tacka och ta emot :)

   Radera
 3. Ja, visst är det trevligt med festivaler där man kan se film lite "före", sas, men den stora vinsten är ju alltid de där filmerna som man annars aldrig hade hittat igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Absolut, det är precis det jag är inne på. Efter att ha "hittat" en sådan film blir man alltid extra nöjd när man vet att man annars inte hade haft chansen att se den.

   Finns en del filmer jag sett på festivalen som än idag inte är utgivna, vilket är synd då jag gärna skulle se om dem.

   Radera