fredag 10 januari 2014

Saving Mr. BanksTitel: Saving Mr. Banks
Genre: Drama
Land: USA/Storbritannien/Australien
År: 2013
Regi: John Lee Hancock
I rollerna: Emma Thompson, Tom Hanks, Colin Farrell, Paul Giamatti, Jason Schwartzman

Handling: När Walt Disneys döttrar bad honom göra en film av deras favoritbok, P.L. Travers 'Mary Poppins', gav han dem ett löfte. Vad han inte insåg var att det skulle ta tjugo år att infria det. I sitt försök att införskaffa rättigheterna stöter han på patrull i form av en envis och kompromisslös författare som inte har några intentioner att låta hennes älskade magiska barnflicka massakreras av Hollywoods maskineri. Men när böckerna slutar sälja och hon får ont om pengar går Travers motvilligt med på att resa till Los Angeles för att höra Disneys planer för adapteringen.

Omdöme: En film av Disney om Walt Disney, och lite annat så klart. Det här är historien om författaren P.L. Travers (Emma Thompson) vars 'Mary Poppins' blev en älskad bok av små som stora. En av beundrarna var Walt Disney (Tom Hanks) som i över 20 år försökte få rättigheterna och göra film av det hela.Travers går motvilligt med på att ta sig från England till Los Angeles när hennes agent råder henne att lyssna på Disneys förslag. Att Travers och Disney är väldigt olika märks tydligt. Bara en liten sak som att hon vill bli kallad Mrs. Travers medan han vill att alla kallar honom för Walt visar skillnaden mellan dem. Travers visar sig vara en väldigt envis och brittisk kvinna som vill styra och ställa. Frågan är om hon någonsin kan ändra på sin attityd och sitt synsätt på världen.Filmen tar med oss på två historier samtidigt. Dels är det historien om Travers och Disney när de försöker hitta en kompromiss för att kunna göra film av 'Mary Poppins'. Dels är det tillbakablickar till en liten flickas barndom i Australien där hennes älskade far (Colin Farrell), och en stor inspirationskälla senare i livet, får henne att bli den hon är. Kvar finns ett fantasirikt tänkande som krockar med en personlighet som ser väldigt pessimistiskt på världen hon lever i.Så fort Tom Hanks dyker upp som Walt Disney känner man att han kan ta över filmen på egen hand. Riktigt så blir det inte eftersom Emma Thompson som Travers dominerar mest hela tiden. Det är en karaktär man inte tar till sig så lätt då hon mest är otrevlig mot allt och alla. Samtidigt har hon ofta rätt i att stå på sig, även om hon kunde ha ett trevligare bemötande. Hennes förflutna har påverkat henne, vilket man får erfara av tillbakablickarna från hennes uppväxt. Man kan konstatera att Emma Thompson är klippt och skuren för rollen och övertygar stort.Här finns tillräckligt för att hålla en intresserad för det mesta. Kanske är det ändå så att filmen tappar en del under andra halvan. Känner att det främst har att göra med tillbakablickarna som blir allt mörkare ju längre man kommer. Filmen kunde kanske varit lite mer "magisk" då det saknas det lilla extra en sån här film borde besitta. Nu har jag inte sett Mary Poppins (1964) eller läst boken, så jag kanske missar en del andra uppskattar. Det bör dock sägas att jag var lite skeptisk till filmen på förhand, så ett godkänt betyg är ändå en vinst.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Låter lovande ändå måste jag säga. Jag som både läst böckerna och älskar filmen blir så klart lite nyfiken på att man inte verkar ha sockrat upp det hela till Dick van Dyke-nivå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Haha, de nämner Dick van Dyke och har en del åsikter om honom. Som sagt, tror den kan tilltala dig mer eftersom du har lite mer kött på benen. Den är lite sockrig på sina håll, men det är ingen barnfilm om man säger så.

      Radera