tisdag 28 januari 2014

Sharky's MachineTitel: Sharky's Machine / Ingen knäcker Sharky
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: USA
År: 1981
Regi: Burt Reynolds
I rollerna: Burt Reynolds, Henry Silva, Vittorio Gassman, Charles Durning, Rachel Ward

Handling: Den hårdföre narkotikaspanaren Sharky beskylls orättvist för att ha använt för hårda metoder och förflyttas ner till sedlighetsroteln i källaren. Det dröjer inte länge förrän Sharky har blivit indragen i en komplicerad korruptionsaffär.

Omdöme: Att Burt Reynolds är en högst medioker skådespelare har man länge vetat, men att han även är en undermålig regissör kunde man ganska snabbt konstatera här. Han hade mest gjort sig känd för lättsammare actionkomedier innan den här filmen. Här ger han sig in på lite hårdare, lite tuffare vatten. Man kan säga att hans karaktär Sharky är lite som en fattigmans 'Dirty Harry'.Sharky jobbar som narkotikaspanare i Atlanta, Georgia. Men när ett uppdrag går väldigt snett, förflyttas han till sedlighetsroteln. Där får han jobba med en grupp lite udda karaktärer, de flesta avdankade veteraner som fastnat i bottenträsket. Då han har rykte om sig att vara en stjärna (som nu strulat till det), lyssnar chefen på honom när han ber om att ha spaning på en lyxprostituerad vars kunder misstänks vara politiker och andra högt uppsatta.Spaningen består endast av Sharky själv, men hans nya kollegor är inte sena med att komma förbi och få tiden att gå. Det känns här som man hamnat hos Spanarna (1987) när de genom kikare och avlyssning spionerar på den lyxprostituerade Dominoe (Rachel Ward). Givetvis blir Sharky förtjust i henne, så när det är dags för den anlitade torpeden (spelad av en skön Henry Silva) att rensa upp, blir det fart på Sharky.Filmens absolut största styrka är scenerna med Henry Silva som elak och pillerknaprande mördare. Han spelade ofta den typen av roller p.g.a. sitt speciella (och elaka) utseende. Hans karaktär är brutal och hänsynslös. Det visar hans avrättningar som blir ordentligt blodiga. Men utöver dessa enstaka scener är filmen tråkig, seg och inte speciellt bra. Speltiden på två timmar hade lätt kunnat trimmas med en halvtimme då det är många utfyllnadsscener som inte ger något. Inte helt utan intresse p.g.a. scenerna med Henry Silva, men utöver det är den inte värd att se.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
2 - Foto
--------------
10 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0
IMDb: 6.3

4 kommentarer:

 1. Vad roligt, vilket sammanträffade! "Pratade" med 3filmer3dygn-killen om just den här filmen, att det var en sån man (jag) hyrde när var fredagsmys med moviebox och jag hyrde den ganska många gånger eftersom det typ bara fanns femton filmer att välja mellan eller nåt ;) Den verkar inte ha åldrats med stil direkt, hahaha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Där ser man, haha. Jag hade inte sett den tidigare så det fanns inte mycket nostalgi med i leken. Vissa scener är inte alls dumma, men det är för mycket transportsträcka under de två timmarna.

   Radera
 2. Haha nää det där låter ju inte så bra. Jag minns nog fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast vem vet, kanske gick just detta hem hos en del när det begav sig. Men denna fann jag tyvärr som en av de svagare bland Reynolds filmer.

   Radera