söndag 26 januari 2014

The NegotiatorTitel: The Negotiator / Förhandlaren
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: USA/Tyskland
År: 1998
Regi: F. Gary Gray
I rollerna: Samuel L. Jackson, Kevin Spacey, J.T. Walsh, Paul Giamatti, David Morse, John Spencer

Handling: En gisslanförhandlare, Danny Roman, blir anklagad för mord på en kollega. Som en sista utväg tar han själv gisslan för att få en möjlighet att hitta den skyldige inom polisen. Att ha en av de absolut bästa förhandlarna som motståndare innebär förstås en mardrömssituation för polisen...

Omdöme: När jag såg den här filmen så var det runt tiden när den kom. Både Samuel L. Jackson och Kevin Spacey var stora efter ett par succéer. Jag minns dock att jag inte blev så imponerad av filmen, men kom inte alls ihåg varför. Det kändes därför upplagt för omtitt med potential att gilla den mer.Filmen handlar om förhandlaren Danny Roman (Jackson) som är expert inom förhörsteknik med lång erfarenhet. Men han är även en rackare på skjutvapen och explosiva ämnen, får man senare reda på. Han är alltså lite av en superpolis. När hans kollega berättar om att det finns några på deras avdelning som tagit pengar från den gemensamma fonden och att någon på internutredningen är med på det hela, börjar problemen. Kort därefter hittas kollegan mördad och Danny är den som får skulden.Danny ser ingen annan utväg än att röka ut de skyldiga genom att ta chefen för internutredningar som gisslan tillsammans med några andra personer. Han vägrar prata med någon annan än en förhandlare från andra sidan stan. En förhandlare vid namn Chris Sabian (Spacey). Detta då Danny vet att han inte kan vara inblandad plus att hans metoder är sådana att han aldrig vill låta insatsstyrkan göra ett ingripande.Vad som följer är en katt-och-råtta lek där Samuel L. Jackson och Kevin Spacey ställs mot varandra. Nu blir också filmen bättre och intressantare då dessa två får mest att jobba med. Eftersom de båda är förhandlare, kan de de flesta knepen. Trots detta försöker de lura varandra, men även försöka komma fram till sanningen innan det är för sent. Det visar sig dock vara lättare sagt än gjort då det uppenbarligen finns skjutglada kollegor som hellre tystar Danny Roman eller någon annan som kan sitta på viktig information.Nja, jag vet inte. Det här är en film som kunde blivit så mycket bättre. Det är inget fel på prestationerna och man får en del nerv. Men filmen är för lång (behöver inte vara över två timmar) och hela situationen urartar till den grad att man aldrig skulle tillåta det. FBI kommer tidigt på plats, men låter ändå den lokala polisen ta hand om röran tills det gått för långt. Ordrar följs inte till höger och vänster. Man vet inte heller vem det är som bestämmer.Upplösningen ger inte heller så mycket då man får exakt vad man väntat sig. Här hade man lika gärna kunnat överraska tittaren med en twist som hade höjt filmen och gett resten av filmen en mening. Nu blir det förvisso helt ok tidsfördriv, men det blir långt ifrån så minnesvärt som det hade kunnat bli. De bästa filmerna i genren har just ett bra slut som höjer resten. Det gör inte den här och då glöms den snabbt bort.3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.3

4 kommentarer:

 1. Den här filmen var det inte igår man såg men jag minns den som du beskriver den, att den borde ha varit så mycket bättre än den blev. Med tanke på ditt betyg kanske jag kan strunta i en omtitt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, jag kände att den skulle vara bättre än jag kom ihåg den som, men än en gång nådde den inte fram. Vet dock att den är omtyckt av en del så det beror nog på vad man är ute efter.

   Radera
 2. Min minnebild stämmer också överens med det du skriver, bättre förutsättningar än slutprodukt. Hade det inte varit för Spacey hade jag nog inte ens sett den när det begav sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Spacey är ingen personlig favorit, men när han dyker upp höjs filmen en del. Filmen går egentligen ut på att Spacey och Jackson munhuggs ett tag (ett bra tag).

   Radera