fredag 3 januari 2014

¡Three Amigos!Titel: ¡Three Amigos! / Tre amigos
Genre: Komedi/Västern
Land: USA
År: 1986
Regi: John Landis
I rollerna: Steve Martin, Chevy Chase, Martin Short, Alfonso Arau

Handling: Det är 1916 och en mexikansk by terroriseras av ett banditgäng. Byn söker hjälp av stumfilmshjältarna Three Amigos. Men verklighetens banditer visar sig vara en mycket tuffare nöt att knäcka.

Omdöme: Att återbesöka en gammal barndomsfilm kan vara lite lurigt ibland. Speciellt om man inte sett filmen på väldigt länge. Så var inte riktigt fallet här, men det kändes ändå som att det kunde bli sämre än väntat. Filmen lever mycket på sina tre huvudroller så det gäller att man inte stör sig på deras i många fall barnsliga beteende och humor.Trion Lucky Day (Steve Martin), Dusty Bottoms (Chevy Chase) och Ned Nederlander (Martin Short) är stumfilmsstjärnor (nåja) i Hollywood. Deras filmer är västernfilmer där de så klart är hjältarna som räddar allt och alla. Detta är något den lilla byn i Mexiko behöver när de terroriseras av El Guapo (Alfonso Arau) - en ökänd lokal bandit.Det blir dock lite missuppfattning i kommunikationen då Carmen (Patrice Martinez), som anlitar dem via telegram, tror att de verkligen är duktiga och modiga revolvermän. De tre, som precis fått sparken, ser det som en enkel chans att tjäna bra med pengar nere i Mexiko genom att uppträda. De tror nämligen att El Guapo är en välkänd skådespelare och att de tillsammans ska uppträda i en slags show.Jo, det här funkar faktiskt fortfarande. Inte så bra som det en gång var när man växte upp, men fortfarande småmysigt och 80-tals charmigt. Martin, Chase och Short funkar perfekt ihop, men minst lika bra är Alfonso Arau som El Guapo. Filmen vore inte vad den är utan honom. Men våra tre vänner bjuder helt klart på det mesta av det bästa.Är man bara på rätt humör eller upplagd för den här sortens film så får man en rolig stund. Det finns flera sköna scener och repliker filmen igenom som sätter sig. Visst är vissa av dem fjantiga, men det gör också filmen till vad den är. Man bara måste gilla en film som lyckas vara barnslig utan att vara dålig för den delen.4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.3

6 kommentarer:

 1. Detta är en av mina all time favourite comedies. Tänkte sett sedd på nyårsafton men kom aldrig så långt.

  Vem var det som sköt den osynlige mannen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Kul att höra att du har denna som en av dina favoritkomedier. Ja, jag såg den runt nyår själv. Passar bra med den sortens filmer.

   Chevy Chase så klart ;)

   Radera
 2. Känns som om du tjuvstartat med 80-talet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Haha, ja det är alltid lika trevligt att återbesöka 80-talet. Runt julen och på sommaren funkar 80-talet utmärkt.

   Radera
 3. Länge sedan jag såg filmen men minns att jag fann den trevlig och smårolig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: En sån här film kan lätt förlora på att man ser om den. Tycker inte den tappat något direkt och tål att ses lite då och då.

   Radera