onsdag 8 januari 2014

Trains, Trains, TrainsJag har alltid varit svag för tåg på film. Det är något mysigt med scener som utspelar sig på tåg, vare sig det är spänning, mysterium eller romantik. Det har gjorts många filmer där man haft minnesvärda scener ombord på tåg så det är inte helt lätt att göra en lista.

Jag har valt att göra två listor. Dels en med mina favoriter där tåget har en framträdande roll i filmen. Dels en med mina favoriter där det finns minst en viktig scen med tåg, men där det inte har en lika framträdande roll i filmen.

För enkelhetens skull tas listorna i bokstavsordning.


Tio filmer där tåget har en framträdande roll


Ballad of a Soldier (1959)


Under andra världskriget blir den 19-årige soldaten Alyosha tilldelad en tapperhetsmedalj. Istället för medaljen ber han om några dagars permission för att kunna hälsa på sin mor och laga taket på deras hus. Under den långa tågresan hem möter han Shura...

Minns denna som en fin, romantisk film som till stora delar utspelar sig på tåg. En film som blev bättre och bättre.

The Lady Vanishes (1938)


På tåget till England från det fiktiva alplandet Bandrika försvinner en gammal dam. När en ung kvinna ber en manlig medpassagerare om hjälp att lokalisera damen blir det början på ett förvirrande händelseförlopp.

En tidig Hitchcock och även om det inte är någon av hans främsta så är den klart trevlig ombord på tåget där det mesta händer.

Murder on the Orient Express (1974)


På Orientexpressen möts en handfull människor, en av dem blir mördad - och alla tycks ha haft anledning att begå mordet.

Typiskt mordmysterium av Agatha Christie. Man har samlat en mängd kända ansikten i den här och det är en trevlig liten matiné man bjuds på. Något ojämn, men funkar ändå bra.The Narrow Margin (1952)


En kvinna som ska vittna mot maffian måste skyddas på tåget mellan Chicago och Los Angeles. Polisen Walter Brown får i uppdrag att skydda henne, men ombord på tåget kan vem som helst vara en lejd mördare...

En riktigt trevlig film-noir där i princip hela filmen utspelar sig på ett tåg. Minns denna som klart bra och blir ganska nervig.


Runaway Train (1985)


Två fångar rymmer från högsäkerhetsfängelset Stonehaven i Alaska. De jagas av den sadistiske vaktchefen Ranken som snart är dem på spåren. Rymlingarna tar sig ombord ett tåg, men när bromsarna förstörs dånar tåget fram mot utplåning genom det iskalla Alaska.

En riktig tågklassiker där man verkligen känner av kylan och kommer nära karaktärerna. Jon Voight är smått underbar.
Silver Streak (1976)


En förläggare på resa med tåg från Los Angeles till Chicago tror att han ser en mördad man slängas av tåget. När han inte hittar någon som tror på vad han sett börjar han att undersöka saken på egen hand. Allt han uppnår är att själv bli mördarens nästa måltavla.

På sina håll en riktigt skön komedi med spänningsinslag när Gene Wilder och co. får trubbel på ett tåg.

Sin nombre (2009)


En ung tjej från Honduras, Sayra, har en önskan att komma till Amerika med sin far och farbror och ger sig iväg med tåg genom den latinamerikanska landsbygden. Längs vägen korsar hon vägar med en tonårig mexikansk gängmedlem, El Casper, som försöker komma ifrån sitt våldsamma förflutna.

Utspelar sig till stor del ovanpå tåg som blir en viktig del i handlingen. Minns att jag gillade denna.The Taking of Pelham One Two Three (1974)


En grupp beväpnade män tar över ett tunnelbanetåg i New York. De kräver en miljon dollar av staden New York, annars kommer de att döda en passagerare i minuten...

Klassiker som iofs utspelar sig på och runt ett tunnelbanetåg, men denna måste bara vara med. En favorit.
The Train (1964)


Året är 1944. En tysk överste lastar ett tåg med ovärderliga franska konstskatter för att sända dessa tillbaka till Tyskland och rädda dem undan de allierade. Motståndsrörelsen måste stoppa tåget utan att skada lasten.

Klassiker av John Frankenheimer med Burt Lancaster. Blev väldigt förtjust i denna film som förvisso inte utspelar sig ombord tåg, men där tåget är huvudingrediensen.
Von Ryan's Express (1965)


Ryan är en amerikansk krigsfånge, som under andra världskriget leder sina medfångar på en farlig flykt från nazi-okuperade Italien mot det neutrala Schweiz. Allt går dock inte enligt planerna...

Inleds på ett fångläger, men sen är det tåg som gäller. Riktigt trevlig film med en högst minnesvärd upplösning.

Tio filmer med minst en minnesvärd tågscen:


Compartiment tueurs (1965)


Sex personer befinner sig i en tågkupé på väg mot Paris. När tåget når fram till sin destination är en av dem mördad. Polisen börjar nu jakten på mördaren, men samtidigt som mysteriet tätnar blir en efter en från tågkupén mördade och polisen ligger hela tiden steget efter.

Regidebuten för duktige regissören Costa-Gavras där mycket av mysteriet utspelar sig utanför tåget, men det är där allt tar sin början.
Der amerikanische Freund (1977)


Jonathan Zimmerman, en rammakare i Hamburg, lider av en blodsjukdom och vet inte hur lång tid han har kvar att leva. Om läget försämras kan det handla om en månad. Detta faktum utnyttjas av Tom Ripley som tipsar en kontakt som han är skyldig en tjänst, om att använda Jonathan som yrkesmördare...

Skön, västtysk stämning där Bruno Ganz hamnar på tunnelbanan och på tåget i minnesvärda scener.Double Indemnity (1944)


Walter Neff säljer försäkringar och blir bekant med Phyllis Dietrichson när han kommer till hennes hus för att förnya hennes makes bilförsäkring. De blir förälskade och inleder ett förhållande. Tillsammans planerar de att mörda Mr. Dietrichson för att få ut hans olycksförsäkring.

Klassisk film-noir där en av filmens viktigare scener utspelar sig på och runt ett tåg.

The French Connection (1971)


Bygger på en verklig händelse om kriminalinspektörerna Jimmy "Popeye" Doyle och Buddy Russo i New York. De jobbar med att avslöja en narkotikasmugglarliga och kommer 'The French Connection' på spåren.

Härligt 70-tal där man förvisso inte har vanliga tåg, men desto mer tunnelbana. Dels en skuggningssekvens på och runt tunnelbanan, dels en biljakt under tunnelbanespåret och tunnelbanan. Klassiker.From Russia with Love (1963)


James Bond gör upp med den ondskefulla SPECTRE-organisationen i en kapplöpning för att få tag i ryssarnas chiffermaskin, Lektor. För att få tag på Lektor ska han träffa den vackra ryskan Tatiana Romanova som ska hjälpa honom i Istanbul, Turkiet.

I en av de bästa och mest klassiska Bond-filmerna får vi oförglömliga tågscener. Många Bond-filmer har haft tågscener, men denna är nog ändå bäst.
Midnight Run (1988)


Jack Walsh är en f.d. polis som numera jagar reda på brottslingar och får betalt för det. Han får i uppdrag att hitta Jonathan Mardukas. Men det visar sig bli aningen svårt att få med honom hem. Han har nämligen maffian, polisen och en av sina kollegor efter sig.

Jack Walsh (Robert De Niro), Jonathan Mardukas (Charles Grodin) och Marvin Dorfler (John Ashton) tillsammans på tåg innebär mycket humor och en skön resa. En favoritfilm.North by Northwest (1959)


Reklammannen Roger Thornhill råkar ut för ett minst sagt olyckligt missförstånd. Han blir jagad kors och tvärs över USA, av både polis och ett gäng hänsynslösa mördare som är övertygade om att han är en FBI-agent vid namn George Kaplan.

Finns många härliga Hitchcock-scener ombord på tåg, men detta är favoritfilmen bland dessa. Cary Grant och Eva Marie Saint är härliga att skåda.
The Palm Beach Story (1942)


En uppfinnare behöver pengar för att förverkliga sin idé. Hans fru bestämmer sig för att hjälpa honom genom att skilja sig och gifta om sig med en miljonär.

Tågscenerna i filmen påminner en del om de som senare kom att dyka upp i den älskade klassikern Some Like It Hot (1959), men redan här funkar de bra i en lite bortglömd komedi från 40-talet.


Some Like It Hot (1959)


Chicagomusikanterna Joe och Jerry blir vittnen till ett maffiamord. De tvingas ta till flykten på ett tåg mot Florida, utklädda till Josephine och Daphne. Deras förklädnad är perfekt, ända tills de båda förälskar sig i sångerskan Sugar och en miljonär börjar uppvakta Daphne. Samtidigt är maffiabossen fortfarande på jakt efter dem...

Klassiker vars tågscener är bland det mest minnesvärda i filmen.Strangers on a Train (1951)


Tennisspelaren Guy hatar sin otrogna hustru. Den mystiske Bruno hatar sin far. Ett perfekt upplägg för ett lekfullt förslag; mördar jag din, så mördar du min. Från den stunden förstärks tvetydigheten oavbrutet.

En av Hitchcocks många klassiker, och en där själva mordplaneringen påbörjas på ett tåg mellan två främlingar. Rolig idé och ett bra utförande.


Lite bonusfilmer:


Tågtur genom Indien:
The Darjeeling Limited (2007)

Tågstationer i Tjeckoslovakien:
Prednosta stanice (1941) och Ostre sledované vlaky (1966)

Tunnelbanan i Ungern:
Kontroll (2003)

Snabbtåg genom Japan (föregångaren till Speed):
Bullet Train (1975)

Seriemördare på tågstationer i Sovjetunionen:
Citizen X (1995)

Pendeltåg i USA:
Source Code (2011)

Hissnade stunts på tåg:
Emperor of the North Pole (1973) och Breakheart Pass (1975)

Tågens katastroffilm:
The Cassandra Crossing (1976)

Äldsta tågfilmen jag sett:
The General (1926)

Terror på tunnelbanan:
The Incident (1967)

Två andra Bond-filmer med minnesvärda tågscener:
Live and Let Die (1973) och The Spy Who Loved Me (1977)

Tunnelbanetåg spåras ur av storskurk:
Die Hard: With a Vengeance (1995) och Skyfall (2012)

Buss blir påkörd av tåg:
The Fugitive (1993)

Flykt från tåg:
Le cercle rouge (1970)

Spektakulärt rån mot tåg (via helikopter):
Un flic (1972)

Remakes som är klart sämre än originalet:
Narrow Margin (1990) och The Taking of Pelham 1 2 3 (2009)

---


Kolla in vad andra skrivit om temat tåg:

Filmitch
Jojjenito
Except Fear
Fiffis filmtajm
Fredrik on Film
The Velvet Café
Fripps filmrevyer
Moving Landscapes
Har du inte sett den
Rörliga bilder och tryckta ord

19 kommentarer:

 1. Det var ett rejält listinlägg! Satt mest och undrade när (inte om) den amerikanske vännen skulle dyka upp ;) Kul med Citizen X, jag hade faktiskt glömt de fina små pendeltågsstationerna mitt ute i ingenstans.

  Kan bidra med Kurosawas Himmel och helvete som har ett mycket spännande lösensummeutbyte på tåg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, det kunde ha blivit fler, men kände att det fick räcka med två ordentliga listor och lite bonusfilmer ;)

   Ah ok, låter intressant. Den kommer jag garanterat att se i decennie-temat när vi kommer till 60-talet. Har länge velat se den.

   Radera
  2. Ohhh, det ser jag verkligen fram emot! En av Kurosawas toppfilmer för min del.

   Radera
  3. Sofia: Borde egentligen ta och se fler AK filmer nu när man har chansen. Inte helt omöjligt att det blir så...

   Radera
  4. Härligt! Kan slå ett slag för boxen Kurosawa Classic Collection där du får med The Lower Depths och I Live in Fear som annars inte är så tillgängliga även om de kanske inte är hans allra, allra bästa.

   Radera
  5. Sofia: Ok, tack för tipset. Är inte helt såld på AK så jag kanske avvaktar med ett inköp av boxen, men ska ha det i åtanke.

   Radera
 2. Två härliga listor med många bra filmtips. Vi hade också en hel del överlapp, du och jag. Jag fann tre i första och hela fem i andra listan som nämndes i min lista!

  Andra filmer som jag övervägde:
  Sullivan's travels
  Indiana Jones and the last crusade
  Butch Cassidy and the Sundance Kid
  The fugitive
  Source code
  Sucker punch
  plus några fler som jag glömt nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ska in och läsa din lista snart, men kul att vi hade några överlapp (även om våra listor förmodligen inte inriktade på samma saker).

   Radera
 3. Kuliga listor med många bra tips! :)
  Just bra tågscener kryllar det ju av i film när man tänker efter (även om filmen i sig inte är "tågrelaterad"). Hela temat blev ju betydligt större och bredare än vad det kändes precis när det klubbades igenom.

  Har du ritat dom grafiska tågen själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Det var många filmer som fanns med på den ursprungliga skissen, men kände att det var lika bra att begränsa det hela.

   Åh nej, de är "lånade" :)

   Radera
 4. M-Noir slår till med en monsterlista. Inte helt oväntat. Håller med, tåg på film (och i verkligheten) är mysigt.

  Många bra filmer där. Några favoriter är: Sin nombre (kul med den på listan), Midnight Run (helt underbart rolig, tänk om De Niro hade gjort fler såna här komedier), Silver Streak (läs mer hos mig!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Javisst, tåg är mysigt både på film och i verkligheten, håller med.

   Tror det snarare beror på materialet De Niro får jobba med än att han skulle förstöra potentiellt bra filmer. Midnight Run är verkligen underbar!

   Radera
  2. Jo, men det var ju precis det jag menade! Att de komedier De Niro varit med i helt enkelt inte varit baserade på tillräckligt bra material. I Midnight Run faller allt på plats och han hade kunnat göra fler liknande filmer bara han hade fått material att jobba med. Uttryckte mig nog otydligt.

   Radera
  3. Jojjenito: Ah ok, då är vi överens. Problemet är att många skyller på De Niro när filmerna inte håller måttet.

   En annan De Niro-komedi jag minns som bra är annars The King of Comedy som jag vet att Scorsese sagt är De Niros bästa prestation av filmerna han regisserat honom i.

   Radera
 5. Listornas lista, fantastiskt! Själv slår jag förstås ett särskilt slag för Runaway Train!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jessiva: Tack, det blev en del, men TÅG förekommer ju i så många bra filmer :)

   Runaway Train är alltid bra. Blir alltid förvånad hur väl den håller varje gång jag ser den.

   Radera
 6. Många tåg blev det och många tips. Har sett en del av filmerna men Hitchkockfilmerna och Double Indemnity är nog de som ligger närmast i titttur - när det nu blir av....

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Nästa för mycket, haha. Men samtliga filmer på de två listorna är alla väl värda att se.

   Radera
  2. @filmitch: Vilket jättebra och roligt ord. Titttur. :)

   Radera