lördag 15 februari 2014

Ashes and DiamondsTitel: Popiól i diament / Ashes and Diamonds / Aska och diamanter
Genre: Drama/Krig
Land: Polen
År: 1958
Regi: Andrzej Wajda
I rollerna: Zbigniew Cybulski, Ewa Krzyzewska, Waclaw Zastrzezynski, Adam Pawlikowski

Handling: Polen just vid andra världskrigets slut. Den unge motståndskämpen Maciek får order om att döda en kommunistisk distriktsledare. Tidigare har han haft lätt för att döda, men på hotellet, där statsmannen befinner sig, möter han en kvinna som får honom att börja tveka.

Omdöme: Vi möter Maciek (Zbigniew Cybulski) som tillsammans med två andra män ligger i bakhåll och väntar på att en bil ska dyka upp. När den gör det, skjuter de de båda männen i bilen. Maciek är den som är mest aktiv och avlossar fler skott än vad som krävs. Han bär glasögon med tonat glas (påminner om Peter Fonda i Easy Rider (1969) faktiskt) och är en ung man som verkar njuta av dödandet och som inte verkar bry sig om konsekvenserna.De tre männen flyr snabbt från platsen och beger sig till den närliggande staden där de ska ligga lågt ett tag innan de ger sig iväg. Men när mannen som de trodde var med i bilen de besköt anländer till staden och hotellet där Maciek befinner sig, ändras planerna. Maciek blir tillsagd att fullfölja uppdraget och döda den kommunistvänliga politikern där på hotellet. Maciek har inga större problem med detta. Det är bara det att han träffar Krystyna (Ewa Krzyzewska) som jobbar i baren han besöker. Maciek får nu en mening i sitt liv och börjar fundera på vad som är rätt och fel.Jag kände till titeln sedan en tid tillbaka, men det var nog när både Martin Scorsese och Francis Ford Coppola rankade filmen som en av de allra bästa filmerna/sina favoriter som jag bestämde mig för att filmen skulle ses. En film som utspelar sig i slutet av andra världskriget, ja det skulle kunna vara en laddad och stark film.Jag ser tyvärr inte storheten med filmen, på något plan. Den är bara hemskt tråkig under större delen av speltiden. Att det finns mer under ytan än vad man får se är inte helt omöjligt. Man försöker säkerligen säga en del om kommunismen och kämparna, de vanliga polackerna. Men budskapet går inte alls fram i mina ögon eller i mitt hjärta. Det känns alldeles tomt, och då är det svårt att uppskatta filmen.Filmen är inte utan intressanta/bra scener. Men de är få och ger inte mycket när resterande scener kammar hem noll. Det känns mest som man haft en idé som man påbörjar, sedan glömmer bort vad det var, för att avsluta vad man påbörjade långt senare. Resultatet blir tyvärr långt ifrån imponerande i mitt tycke.Jag visste inte vad som väntade och tyvärr fick jag inte något att ta med mig. Det svaga betyget utdelas främst till filmupplevelsen då jag ändå tyckte filmen hade en del snygga scener och potential till mer. En missad chans helt enkelt. Å andra sidan är det många som ser storheten så den har säkerligen något som döljer sig under ytan.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 7.9

---

Intressant nog har Henke också sett ett drama som utspelar sig under krigtider, men i hans fall tror/hoppas jag på en positivare text då han sett en i mitt tycke mycket bra film.

2 kommentarer:

  1. Trist att den inte var mer engagerande. Jag känner till den då den är med i Criterion Collection. Har aldrig varit sugen på den men några av dina bilder från filmen var ganska häftiga. Han påminner verkligen om Peter Fonda! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Jo, den har några smarta bildlösningar och det var en av sakerna jag gillade med filmen. Men på det stora hela blev jag besviken.

      Radera